Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 81 | 17.09.2024 | 5 |
6279-2024 (02 02 00, 00 01 02)
Liikunnan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2025 ja palvelusuunnitelma 2025
Tiivistelmä: -
Liiklk § 81
Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles:
Lautakuntien tulee antaa 27.09.2024 mennessä esityksensä palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelmasta ja palvelusuunnitelmista talousarviovuodelle 2025.
Talous
Lautakunnalle valmisteltu toimintasuunnitelma perustuu kansliapäällikön talousarvioluonnokseen. Kansliapäällikön talousarvioluonnoksessa lautakunnalle annetut talouden luvut sisältävät ulkoiset toimintatulot ja –menot sekä bruttositovat investointimenot. Lisäksi luonnos sisältää esitykset talouden tavoitteiden jatkovalmistelua varten eli toimenpiteet, joilla annettuihin taloudellisiin tavoitteisiin päästään.
Liikuntalautakunnan talousarvioluvut sisältävät 7–19- vuotiaille jaettavan ohjatun harrastamisen tuen (2 638 000 euroa) ja liikuntaolosuhteiden käyttöavustuksen tason noston (537 000 euroa) lisäksi joukon sopeutustoimia. Sopeutustoimen sisältävät sekä tulojen lisäyksiä että menojen vähennyksiä. Sopeutustoimien arvioitu yhteisvaikutus on noin 1,55 milj. euroa. Vaadittavien toimenpiteiden tarkempi kohdentuminen löytyy liitteistä 1 ja 3.
Liikuntalautakunnan ulkoisten erien nettomenot kasvavat vuoden 2023 tilinpäätökseen ja vuoden 2024 talousarvioon verrattuna noin 1,5 milj. euroa.
Toiminta
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistuksen myötä kaupungin rooli hyvinvoinnin edistämisessä korostuu. Fyysisen aktiivisuuden ylläpitämisellä ja lisäämisellä on suuri merkitys sairauksien ennaltaehkäisyssä. Harrastustoimintaan osallistuminen ehkäisee syrjäytymistä. Myös vuonna 2025 ajankohtaisina toimintaympäristön muutostekijöinä ovat liikkumattomuus kaikissa ikäryhmissä, kunnallisen liikuntapaikkaverkon supistuminen, väestörakenteen muutoksen vaikutukset liikuntapalvelujen järjestämiseen, taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyminen, liikuntakäyttäytymisen polarisoituminen ja nuorten korkea drop out seuratoiminnassa.
Pormestariohjelma ja kaupunkistrategia ovat keskeisiä kaupunkitasoisia ohjauselementtejä vuoden 2025 suunnittelussa ja toteutuksessa. Pormestariohjelman linjauksia toteuttavat toimenpiteet ovat keskeinen osa toimintasuunnitelmaa. Liikunnan palvelukokonaisuuteen kohdistuu suoraan kolme pormestariohjelman tavoitetta (pormestariohjelman tavoitteet 17, 20, 37). Lisäksi palvelukokonaisuus on osaltaan mukana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen (15) ja elinvoiman palvelukokonaisuuteen (73) kohdistuvissa tavoitteissa liittyen mm. koulujen pihojen sekä tapahtumatarjonnan kehittämiseen. Lisäksi liikunta on vahvasti mukana Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen Liikkuva Turku -osiossa (70). Tavoitteisiin liittyviä toimenpiteitä toteutetaan yhdessä muiden palvelukokonaisuuksien kanssa.
Liikunnan palvelukokonaisuuden kehittämistoiminnan punaisena lankana on ihmiskeskeisyys ja asiakaslähtöisyys. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä eri palvelukokonaisuuksien ja -alueiden kanssa. Kehittämistoiminnan strategiset painopisteet ovat:
1) Liikkuminen elämäntavaksi
2) Kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti
3) Asiakaslähtöisen tiedolla johtamisen kehittäminen
4) Osallistavan suunnittelun toteuttaminen
Palvelusuunnitelma
Liikunnan palvelukokonaisuus on laatinut palvelusuunnitelman vuodelle 2025. Palvelusuunnitelma sisältää toimintasuunnitelmaa yksityiskohtaisemman kuvauksen liikunnan palvelukokonaisuuden toiminnasta ja toimintaympäristöstä, kehittämissuunnitelman, tavoitteita kuvaavat tunnusluvut, henkilöstöstrategian toimenpiteet sekä yhteenvedon yhteisvaikuttavasta toiminnasta lasten ja nuorten palveluiden näkökulmasta.
Perustoiminnan ohella vuoden 2025 toiminnassa painottuvat kaikille 7–19-vuotiaille turkulaisille vuosittain jaettavan Boostii-edun käyttöönotto, uuden liikuntaharrastuspolun vaiheittainen käyttöönotto, liikuntapaikkaverkon kehittäminen sekä eri kohderyhmien liikkumaan aktivointi mm. Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen toimenpiteillä.
Henkilöstön rakenne ja henkilöstötavoitteet
Henkilöstöstrategia on yksi kaupungin strategisista ohjausasiakirjoista, joka tukee koko kaupungin strategian ja vision toteuttamista. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.4.2022 henkilöstöstrategian vuosille 2022–2025. Henkilöstöstrategia pyrkii selkiyttämään työnantajan ja koko henkilöstön tavoitteita ja vastuita siitä, minkälainen työpaikka Turun kaupunki on.
Henkilöstöstrategian visiona on: Turku on vetovoimainen työnantaja. Tätä visiota strategia toteuttaa kolmen painopisteen kautta:
1) Työ lisää hyvinvointia
2) Osaaminen ja uudistuminen
3) Parempi johtaminen
Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteeksi on määritelty: ”Tavoitteemme on, että Turku on vetovoimainen työnantaja. Arvostamme henkilöstömme osaamista ja kannustamme ja tuemme oman osaamisen kehittämiseen. Tuemme lähijohtajuutta mm. kouluttautumisen avulla. Hyvinvoiva henkilöstö jaksaa auttaa muita ja kehittää omaa työtään. Siksi panostamme henkilöstömme työhyvinvointiin.”
Liikunnan palvelukokonaisuuden palvelusuunnitelmaan on nostettu tärkeimmät toimenpiteet, joilla toteutetaan henkilöstöstrategiaa sekä Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteita.
Liite 1Liikunnan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2025
Liite 2Liikunnan palvelukokonaisuuden palvelusuunnitelma 2025
Liite 3Vielä jakamattomien sopeutusten kohdentaminen
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:
EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää vuoden 2025 toimintasuunnitelman liitteineen kaupunginhallitukselle.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lisäksi liikuntalautakunta haluaa kantanaan yksimielisesti todeta, että matalan kynnyksen liikkumisen näkökulmasta luonnonjääkenttien lisäjäädytysviikoista (lisäviikkoja on keskimäärin 4) pidättäytyminen on erityisen ongelmallista ja toivoo, että tämä on viimesijaisin säästökohde.
Ennen päätöksentekoa Laakso Peltosen kannattamana teki ehdotuksen, että asia jätetään pöydälle.
Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aalto, Ahmadi, Fonsell, Beqiri, Grönroos, Häkkinen, Rattasepp, Ryytty, Sahlberg ja Vähä-Heikkilä.
Lähteenmäki äänesti tyhjää.
Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2, yksi tyhjä.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Liiklk § 81
Liite 1:Liikunnan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2025-2028
Liite 2:Liikunnan palvelukokonaisuuden palvelusuunnitelma 2025
Liite 3:Vielä jakamattomien sopeutusten kohdentaminen