Lautakunta-aloite 20.8.2024:          Liite

Juoksuharjoitteluviivojen maalaaminen tai opastekylttien lisääminen Pallokentäntielle

Pallokentäntie on jo tällä hetkellä hyvin suosittu paikka urheilijoiden ja juoksuryhmien keskuudessa, ja sen potentiaalia tehokkaana harjoittelupaikkana voisi hyödyntää vielä enemmän pienillä ja kustannustehokkailla parannuksilla, jotka ovat toteutettavissa tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Liikuntalautakunta tämän aloitteen hyväksyessään edellyttää, että Kupittaan Pallokentäntielle maalataan juoksuharjoitteluviivat tai -kyltit.

Perustelut:

1. Turvallisuus ja selkeys: Selkeät harjoitteluviivat auttaisivat juoksijoita ja urheilijoita hahmottamaan matkan pituuksia sekä parantaisivat harjoittelun tehokkuutta ja turvallisuutta. Esimerkiksi 100 metrin välein maalatut viivat mahdollistaisivat nopeus- ja intervalliharjoittelun tarkemman suunnittelun.

2. Harjoittelun monipuolistaminen: Maalatut viivat ja informatiiviset opasteet voisivat tarjota juoksijoille lisää mahdollisuuksia monipuoliseen harjoitteluun, kuten aikarajoitteisiin vetoihin tai tarkan matkan mittaamiseen.

3. Paikallisen yhteisön tukeminen: Pallokentäntie on jo nyt suosittu harjoittelusijainti, mutta pienillä parannuksilla siitä voisi tulla vieläkin vetovoimaisempi paikka, mikä tukisi paikallisia urheiluseuroja, juoksuryhmiä ja harrastajia. Tämä voisi myös edistää terveyttä ja hyvinvointia laajemminkin innostavuuden kautta.

4. Kaupungin imago ja vetovoima: Panostaminen juoksijoiden ja urheilijoiden tarpeisiin parantaisi kaupungin imagoa liikuntaan ja hyvinvointiin panostavana paikkakuntana, joka huomioi asukkaidensa erilaisia tarpeita ja tuo liikuntaa arkiseen ympäristöön.

Ehdotan lisäksi, että selvitettäisiin mahdollisuutta lisätä opastekylttejä tai maalaukset suosituille 5 km ja 10 km testijuoksureiteille, jotka ovat erityisesti tunnettuja esimerkiksi Strava-sovelluksesta. Nämä reitit seuraavat katuja Pallokentäntie - Lemminkäisenkatu - Hippoksentie - Blomberginaukio (lähtö keskeltä Pallokentäntietä, yksi kierros n. 1,5km). Reitin merkitsemisen avulla paikalliset ja vierailevat juoksijat voisivat helpommin hyödyntää näitä reittejä omiin testijuoksuihin, mikä lisäisi alueen käyttöä ja houkuttelisi entistä enemmän liikkujia alueelle. Alueelle lisättäisiin selkeät opastekyltit reitin alkuun ja loppuun, jotka informoivat reitin pituudesta ja viivojen merkityksestä.

Tämä pieni investointi voisi tuoda suurta hyötyä niin yksittäisille liikkujille kuin laajemmallekin yhteisölle.

 

Ystävällisin terveisin,

Matti Vähä-Heikkilä

Liikuntalautakunnan jäsen