Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7220.08.20243

3527-2024 (02 02 02)

Liikuntalautakunnan vuoden 2024 talouden 2. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 72

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles 9.8.2024:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2024 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Osavuosikatsauksissa raportoidaan arviot kaupunginvaltuuston sitoviksi vahvistamien tavoitteiden ja talousarviolausekkeiden toteutumisesta tilikausittain. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.6.2024. Osavuosikatsaus sisältää talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seurantatiedot sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Palvelukokonaisuudet raportoivat lautakunnille palvelusuunnitelmien toteutumisesta toimintasuunnitelmien raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

Toimintatuottojen ja – kulujen sekä investointien toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovuustaso on toimielimen toimintakate.

Liikuntalautakunta tulee ennusteen mukaan ylittämään talousarvion toimintakatteen 143 265 eurolla. Tulojen ennustetaan alittuvan 133​ 099 eurolla ja menojen ylittyvän 10 162 eurolla.

Ennustepoikkeama johtuu keskitettyjen sisäisten erien kasvusta talousarvioon nähden. Ulkoisten erien toimintakate toteutuu 463​ 059 euroa suunniteltua parempana.

Investointimenot toteutuvat 227​ 105 euroa suunniteltua pienempinä.

Toiminnan tavoitteiden seuranta

Palvelukokonaisuuden strategiset tavoitteet ja painopisteet pohjautuvat kaupunkistrategiaan ja linkittyvät pormestariohjelman linjauksiin. Kokonaisuuksissa on huomioitu yhteisvaikuttava johtaminen ja sen edistäminen tehden yhteistyötä muiden kaupungin palvelukokonaisuuksien kanssa.

Liikunnan palvelukokonaisuuden strategiset tavoitteet ovat:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Liikkuminen elämäntavaksi

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Asiakaslähtöisen tiedolla johtamisen kehittäminen

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Osallistavan suunnittelun toteuttaminen

Liikunnan palvelukokonaisuuteen liittyvät pormestariohjelman tavoitteet 17, 20, 37 ja 70. Vuoden 2024 alkupuoliskolla keskityttiin mm. vuonna 2025 käyttöönotettavan harrastekortin eli Boostii-edun sähköisen järjestelmän kehittämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi avustusta järjestelmän jatkokehitykseen. Novo Nordiskin Cities for better health -rahoituksen avulla edistetään Boostii-etua tukevia toimia sosioekonomisesti sekä harrastus-/liikuntakäyttäytymisen näkökulmasta heikoimmilla alueilla.

Lasten ja nuorten alueellista harrastamista edistettiin valikoiduilla asuinalueilla yhdessä seurojen kanssa. Puistojen, leikkipaikkojen sekä uusien koulujen pihojen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu kaikenikäisten liikuntamahdollisuudet. Harrastamisen Turun mallin liikunnallisia kerhoja, KouluPT- ja etsivää harrastustoimintaa sekä välituntiliikuttamista toteutettiin lapsia ja nuoria kuullen. Koulujen loma-ajan toimintaa järjestettiin yhdessä kulttuurin sekä lasten ja nuorten palvelukokonaisuuksien kanssa. Liikkuva koulu -nykytila-arvion pohjalta päätettiin Turun yhteiset tavoitteet lukuvuodelle 2024–25. Valtakunnallisessa Harrastamisen Suomen malli -kehittämishankkeessa edistettiin yhteisövaikuttavuuden toimintamallia ja sen tulevaa pilotointia.

Aikuisille suunnattu elintapaohjaus-liikuntaneuvonnan palveluketjun pilotointi saatiin valmiiksi keväällä. Pilotti toteutetaan syksyllä 2024. Työikäisten ryhmämuotoisessa liikuntaneuvonnassa aloitettiin uusia ryhmiä. Liiku lähellä -toimintamalli on laajentunut kattavaksi ja monitoimijaiseksi eri alojen kumppanuusverkostoksi, joka liikutti alkuvuoden aikana n. 800 ikääntynyttä.

Liikuntapaikkojen ja ohjatun toimintojen käyntimäärissä sekä liikuntapaikkojen kausituotteiden myyntimäärissä ollaan hyvää vauhtia menossa yli vuositavoitteiden.

Liikunnan palvelukokonaisuuden toiminnan tavoitteiden yksityiskohtainen seuranta löytyy liitteistä 2–4.

Henkilötyövoiman toteutumisennuste

Henkilötyövuosia ennustetaan vuoden loppuun mennessä kertyvän 111.

Liite 1​Liikuntalautakunnan ennuste tiliryhmittäin

Liite 2​Vuoden 2024 sopeuttamistoimenpiteiden seuranta

Liite 3​Vuoden 2024 talousarviolausekkeet ja pormestariohjelman toimenpiteet

Liite 4​Palvelusuunnitelman tunnuslukujen seuranta

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta merkitsee liikuntapalveluiden vuoden 2024 toisen osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Liiklk § 72
Liite 1:Liikuntalautakunnan ennuste tiliryhmittäin
Liite 2:Vuoden 2024 sopeuttamistoimenpiteiden seuranta
Liite 3:Vuoden 2024 talousarviolausekkeet ja pormestariohjelman toimenpiteet
Liite 4:Palvelusuunnitelman tunnuslukujen seuranta