Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6711.06.20247

3529-2024 (02 05 00)

Liikuntalautakunnan hinnaston päivittäminen yleisen arvonlisäveron korottuessa syyskuussa 2024

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnalle esitetään korotettavaksi niitä hinnaston tuotteita, jotka ovat yleisen arvonlisäverotuksen piirissä, koska hallituksen linjauksen mukaisesti yleinen arvonlisävero muuttuu syyskuun alussa 2024 25,5 prosenttiin. Lisäksi muutoksen yhteydessä kyseisiin hintoihin esitetään tehtäväksi myös indeksitarkistus.

Liiklk § 67

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi

Tausta

Suomen hallitus on hallitusohjelmassaan linjannut, että valtion talouden tilaa parannetaan nostamalla yleistä arvonlisäveroa 24,0 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos astuu voimaan valtiovarainministeriön 30.5.2024 julkaiseman tiedotteen mukaan syyskuun alussa 2024. Tämä tarkoittaa, että myynnistä tuloutetaan veroa 1,5 prosenttia enemmän valtiolle, joten Turun kaupungin liikuntalautakunnan tulokertymä pienenee vastaavan osuuden verran. Kaupungin taloudellisen tilanteen ollessa yleisellä tasolla haastava on muutos vietävä sillä tavoin hintoihin, ettei tuottavuus heikkene verokannan muutoksen astuessa voimaan.

Liikuntalautakunta on toteuttanut kokonaisvaltaisen hinnastouudistuksen päätöksissään, helmikuusta 2023 lokakuuhun 2023 välisenä aikana. Näissä päätöksissä uudistettiin tuoterakenne liikuntapalveluiden omatoimituotteissa ja liikuntatilahinnoitteluissa ja ne astuivat omatoimituotteiden osalta voimaan vuoden 2024 alusta ja tilahinnoittelun osalta niiden on tarkoitus astua voimaan vuoden 2025 alusta. Samaan aikaan kuluttajahintaindeksi on noussut aikavälillä helmikuu 2023 – huhtikuu 2024 2,9 prosenttia.

Yleisen arvonlisäveron piirissä olevien tuotteiden hinnan tarkistukset syyskuusta 2024 alkaen

Suurin osa liikuntalautakunnan myynnistä kuuluu alempaan 10 prosentin verokantaan, joten muutos koskee vain osaa tuotteista. Yleisen arvolisäverokannan (24 %) palveluiden ja tuotteiden myynti on vuositasolla liikuntapalveluissa noin 200 000 euroa. Liikuntalautakunnalle esitetään, että yleisen arvonlisäverotuksen piirissä olevien tuotteiden ja palveluiden hintoja korotetaan liitteessä esitetyllä tavalla, jotta verotuksen muuttuessa liikuntalautakunnan tuottavuus ei heikkenisi. Muutos viedään hintoihin siten, että arvonlisäverokannan muutoksen sekä samaan aikaan tehtävän indeksitarkastuksen vaikutus viedään hintoihin korottamalla niitä vastaavan verran. Muutos kohdistuu karkeasti jaoteltuna seuraaviin palveluihin ja tuotteisiin.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ei liikunnallisten tilojen käyttö

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Uimaopetus ja kurssimaksut

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Välinevuokraus ja muu tuote myynti

Verokannan muutoksen sekä indeksitarkastuksen vuoksi esitetään tehtäväksi muutoksia vain osaan tuote- ja palveluhinnastosta ja iso osa hinnoista pidetään ennallaan. Vaikutuksen muuttuvien hintojen osalta kattavat kuitenkin verotuksen ja indeksin muutokset liikuntapalveluiden myynnin osalta.

Uudet hinnat esitetään otettavaksi käyttöön syyskuun alussa 2024.

Liite 1​Omatoimihinnasto 1.9.2024 alkaen

Liite 2​Liikuntatilojen hinnastomuutokset 1.9.2024 alkaen

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt muutokset hinnastoon sekä päivitetyt liitteet, jolla yleisessä arvonlisäverokannassa olevien palveluiden ja tuotteiden hintoihin tehdään korotus, joka huomioin verokannan muutoksen sekä indeksitarkistuksen. Uudet hinnat astuvat voimaan 1.9.2024 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHalonen Esko
tiedNummi Oskari
tpvSitaru-Niemi Jaana


Liitteet:

Liiklk § 67
Liite 1:Omatoimihinnasto 1.9.2024 alkaen
Liite 2:Liikuntatilojen hinnastomuutokset 1.9.2024 alkaen