Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6811.06.20248

4263-2024 (00 04 01, 00 04 02, 00 01 05)

Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnan 19.10.2021 § 86 päätöksen mukaisesti liikuntapalvelut on mukana Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla (RLTS) -yhteistyöverkostossa 0,15 €/asukas/vuosi panoksella toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Liikuntalautakunnalle esitetään, että vuonna 2021 solmittu yhteistyösopimus irtisanotaan päättymään 31.12.2024.

Liiklk § 68

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen:

Liikuntalautakunnan 19.10.2021 § 86 päätöksen mukaisesti liikuntapalvelut on mukana Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla (RLTS) –yhteistyöverkostossa 0,15 €/asukas/vuosi panoksella toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Sopimuksen voi irtisanoa kunkin kalenterivuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana niin, että sopimus päättyy kyseisen kalenterivuoden loppuun.

RLTS –yhteistyöverkoston tavoitteena on vahvistaa liikunnan asemaa kunta-, seutu- ja aluetasolla, syventää kuntien liikuntatoimien ja muiden toimijoiden yhteistyötä ja osaamista sekä tuottaa toimintamalleja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan keinoin. Tavoitteena on myös jatkaa jo syntyneiden alueellisten työkalujen ja toimintatapojen kehittämistä sekä etsiä sellaisia uusia kehittämisen osa-alueita, joille kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä on hyötyä niin liikunnan strategisen asemoimisen, liikkumaan aktivoinnin kuin olosuhteidenkin kehittämisen näkökulmasta.

Verkosto on tuonut tukea muun muassa kuntien väliseen yhteistyöhön, liikkumaan aktivointipalveluiden yhteiskehittämiseen, maakunnallisen strategian muodostamiseen, olosuhdeyhteistyöhön ja kouluttamiseen. Verkosto on laajentunut viimeisten vuosien aikana 11 kunnasta 26 kuntaan. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) toimii verkoston koordinoijana.

Turun kaupunki sopeutti talouttaan vuodelle 2024. Liikuntapalveluiden osalta on jouduttu kuluvana vuonna rajoittamaan kuntalaisille kohdentuvia palveluita siitä huolimatta, että kaupungin väkiluvun kasvun myötä liikuntapalveluiden kysyntä kasvaa.

Vallitsevassa taloustilanteesta sekä liikuntapalveluiden vuoden 2025 talousarviolukujen keskeneräisyydestä ja RLTS –yhteistyöverkoston toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen kirjatusta irtosanomisehdosta johtuen on liikuntapalveluissa tullut ajankohtaiseksi tarkastella ja arvioida RLTS –yhteistyöverkoston sopimusta. Liikuntapalvelut on keskustellut asiasta yhteistyöverkostoa koordinoivan LiikU:n kanssa ja tuonut esille, että liikuntalautakunnalle esitetään RLTS –yhteistyöverkoston vuonna 2021 solmitun sopimuksen irtisanomista. Sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä tulee irtisanomisen myötä olemaan 31.12.2024.

RLTS –yhteistyöverkoston toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen antaa liikuntapalveluille mahdollisuuden sopimuksen laajaan tarkasteluun ja arviointiin. Lisäksi irtisanominen mahdollistaa sopimukseen liittyvien neuvottelujen kytkemisen vahvemmin vuoden 2025 talousarvion valmistelun yhteyteen.

Liite 1​Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla yhteistyösopimus

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyn RLTS –yhteistyöverkoston sopimuksen irtisanomisen siten, että sopimus päättyy 31.12.2024.​

Pöytäkirjan kohta tarkastetaan heti kokouksen jälkeen ja päätös astuu voimaan heti odottamatta lainvoimaa.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi liikuntalautakunta Häkkisen ehdotuksesta Aallon kannattamana yksimielisesti kantanaan totesi, että Turun tulee sopimuskauden nyt ollessa katkolla osallistua neuvotteluihin RLTS-yhteistyöverkostosopimuksen jatkamisesta siten, että liikunnan resursseihin vaikuttava kaupungin vallitseva taloustilanne sekä Turun tavoitteet verkoston tavoitteista ja toiminnasta mahdollisimman vaikuttavan verkostoyhteistyön saavuttamiseksi nostetaan neuvotteluissa esille ja otetaan huomioon jatkoa harkittaessa. Päätös RLTS-yhteistyön jatkamisesta tulee tuoda liikuntalautakunnan päätettäväksi vuoden 2024 aikana.​

Jakelu

aoLounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
tiedOittinen Anu
tpvHalonen Esko


Liitteet:

Liiklk § 68
Liite 1:Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla yhteistyösopimus