Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5514.05.202410

3529-2024 (02 05 00)

Liikuntalautakunnan hinnaston päivittäminen

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnalle esitetään päivitettäväksi liikuntapalvelujen hinnastoa koskien Seniorituotteen sisältöä. Lisäksi esitetään Raskaan sarjan ja Ihanaisten naisten liikuntatuotteiden alennusryhmähinnan korjausta.

Liiklk § 55

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen, liikuntapalveluvastaava Roosa-Mari Neitola ja liikuntapalveluvastaava Toni Pekkola:

Tausta

Liikuntapalvelujen tuotehinnaston uudistus on osa Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen kärkihanketta sekä liikuntapaikkaverkon kehittämislinjauksiin (kv 11.4.2022 § 67) liittyvää suurempaa avustusjärjestelmän ja hinnoittelumallin uudistamista (kv 12.12.2022 § 249).

Liikuntalautakunta päätti 14.2.2023 § 20 liikuntapalvelujen sisäänpääsytuotteiden hinnaston ja periaatteet sekä 21.3.2023 § 33 ohjauspalvelujen ja -tuotteiden hinnat ja periaatteet. 18.4.2023 § 52 liikuntalautakunta täydensi hinnaston periaatteita ja 23.5.2023 § 62 päätti hinnat mm. liikuntavälineiden ja oheistuotteiden vuokraukselle sekä täydensi aiemmin päätettyjä hinnaston periaatteita.

Seniorituotteen sisällön päivitys

Liikuntapalvelujen tuotehinnastossa on tällä hetkellä kaksi ikääntyneille tarkoitettua maksullista liikuntatuotetta: Seniorituote (ns. senioriranneke) ja KuntoVoiTas. Seniorituote on 65 vuotta täyttäneille turkulaisille suunnattu tuote erityisesti omatoimiliikunnan tueksi. Se avaa ovet kaupungin liikuntapaikoille sekä museoihin kerran päivässä. Lisäksi tuotteeseen sisältyy aloittelijoiden starttikursseja, muutamia ohjattuja kuntosalivuoroja sekä kausiluonteisia kertaetuja, mm. musiikki- tai penkkiurheiluelämyksiä. Seniorituotteen hinta ja käyttöaika on 40 € / 4kk. Seniorituotetta käyttää tilastojen mukaan noin 12 % siihen oikeutetuista kohderyhmästä, mikä tarkoittaa noin 5000 yli 65-vuotiasta kuntalaista.

KuntoVoiTas on ohjatun liikunnan tuote, joka sisältää ohjattuja ryhmiä eri puolilla kaupunkia. Voima-, tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteista koostuvat ryhmäliikuntatunnit on suunniteltu erityisesti ikääntyneiden tarpeita vastaavaksi ja sopivat eri toimintakykyisille asiakkaille. Kaikki kausimaksun maksaneet voivat osallistua KuntoVoiTas -tunneille rajattomasti ja ilman erillistä ilmoittautumista. KuntoVoiTas -tuotteen hinta on alennusryhmäläisille 50 € / koko kausi ja 30 € / puolikas kausi. Kausimaksun maksaneita asiakkaita on ollut keväällä 2024 yhteensä 190. Heistä 16 on ostanut puolikkaan kauden. KuntoVoiTas -tuotteen ikärajaa ei ole rajattu ja alle 65-vuotiaita asiakkaita on kevään 2024 tilastojen mukaan yhteensä kaksi, kun taas ulkopaikkakuntalaisia kausimaksun maksaneita asiakkaita on ollut ainoastaan yksi. Suurin osa KuntoVoiTas -tuotteessa liikkujista on siis turkulaisia 65 vuotta täyttäneitä.

Kahden erillisen tuotteen koordinointi ja erityisesti markkinointi on koettu haastavaksi. Lisäksi useilla asiakkailla ei ole ollut mahdollisuutta ostaa molempia tuotteita, vaan he ovat joutuneet valitsemaan kahden tuotteen välillä. Niinpä, nyt esitetään, että Seniorituotteen sisältöä päivitetään lisäämällä KuntoVoiTas -tuotteen ryhmäliikuntatunnit Seniorituotteen piiriin. Tätä tukee Seniorituotteen asiakkaille vuonna 2023 toteutetun asiakaskyselyn (N = 1004) tulokset, joista käy ilmi, että tuotteen sisältöön toivotaan lisää ohjattuja palveluita. Lisäksi kyselyn tuloksista ilmenee, että asiakkaat ehdottivat KuntoVoiTas -tuntien liittämistä Seniorituotteeseen.

​Turun kaupungin tavoitteena on edistää ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvointia ja liikunta-aktiivisuutta. Esitetyn Seniorituotteen sisällön päivityksen myötä tuote monipuolistuu ja tarjoaa erikuntoisille ikääntyneille nykyistä paremman mahdollisuuden aloittaa liikunnan harrastaminen ammattilaisen ohjauksessa. Lisäksi voima- ja tasapainosisältöisten ohjattujen toimintojen lisäys edesauttaa Seniorituotteen sisältöjä vastaamaan paremmin ikääntyneiden terveysliikuntasuositukseen sekä maailmanlaajuisten kaatumisten ehkäisyn suosituksiin.

​Seniorituotteen myynnin näkökulmasta voidaan olettaa, että ohjattujen ryhmäliikuntatuntien lisääminen Seniorituotteeseen tuo lisää asiakkaita tuotteen palvelujen pariin, sillä laajempi ohjattujen liikuntaryhmien määrä lisää tuotteen houkuttelevuutta.

Raskaan sarjan ja Ihanaisten naisten liikuntatuotteiden alennusryhmien hinnan korjaus

​Liikuntapalvelujen tuotehinnasto pitää sisällään ylipainoisille alle 65-vuotiaille tarkoitetut liikuntatuotteet (Raskas sarja ja Ihanaiset naiset), joissa tarkoituksena löytää liikkumisen ilo vertaisten seurassa ja lajeja ylipainoisille soveltaen. Kurssilaisilla on mahdollisuus liikkua 1–3 kertaa viikossa.

​Tuotehinnastoon esitetään Raskaan sarjan ja Ihanaisten naisten liikuntatuotteiden alennusryhmien hinnan korjausta siten, että tuotteen koko kauden alennusryhmähintaa korotetaan 10 eurolla 40 eurosta 50 euroon. Korjauksen myötä Raskaan sarjan ja Ihanaisten naisten liikuntatuotteiden koko kauden alennusryhmähinta on linjassa Kunnon Äijien ja Leidit Liikkeellä liikuntatuotteiden koko kauden alennusryhmähinnan kanssa. Tuotteiden alennusryhmähinnat olivat samalla tasolla ennen tuotehinnaston käyttöönottoa, mutta uudistuksen yhteydessä ylipainoisten liikuntatuotteiden hinnan korotus jäi tekemättä.

​Raskaan sarjan ja Ihanaisten naisten liikuntatuotteen kausimaksun maksaneita asiakkaita on ollut keväällä 2024 yhteensä 52. Heistä 22 kuuluu alennusryhmäläisten piiriin.

​Asiakkaiden kanssa käydyn keskustelun perusteella hinnan korjaus ei vaikuta tuotteen asiakkaiden osallistumisaktiivisuuteen. Hinnan korjaus ei myöskään vaikuta alennusryhmähinnan myöntöperusteisiin.

Liite 1​Liikuntapalvelujen omatoimituotteiden hinnasto 14.5.2024 alkaen

​Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt hinnaston päivitykset.

Pöytäkirjan kohta tarkastetaan heti kokouksen jälkeen ja hinnaston päivitykset astuvat voimaan heti odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHalonen Esko
tiedNeitola Roosa
tiedPekkola Toni
tpvSitaru-Niemi Jaana


Liitteet:

Liiklk § 55
Liite 1:Liikuntapalvelujen omatoimituotteiden hinnasto 14.5.2024 alkaen