Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5114.05.20246

3527-2024 (02 02 02)

Liikuntalautakunnan vuoden 2024 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Liiklk § 51

Konsernihallinnon talouspalvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 6.5.2024 ja kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2024 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Osavuosikatsauksissa raportoidaan arviot kaupunginvaltuuston sitoviksi vahvistamien tavoitteiden ja talousarviolausekkeiden toteutumisesta tilikausittain. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-31.3.2024. Osavuosikatsaus sisältää talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seurantatiedot sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Toimintatuottojen ja – kulujen sekä investointien toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovuustaso on toimielimen toimintakate.

Liikuntalautakunta tulee ennusteen mukaan ylittämään talousarvion toimintakatteen 596 581 eurolla. Tulojen ennustetaan alittuvan 90 474 eurolla ja menojen ylittyvän 506 107 eurolla.

Ennustepoikkeama johtuu keskitettyjen sisäisten erien kasvusta talousarvioon nähden. Ulkoisten erien toimintakate toteutuu suunnitellusti.

Palvelujen oston negatiivisen ennustepoikkeaman aiheuttaa Ruissalon leirintäalueen asiantuntijapalveluiden ostojen kasvu yhdessä rakentamis- ja kunnossapitopalvelujen kasvun kanssa (mm. asukasbudjettikohteet).

Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman seuranta

Pormestariohjelma määrittää valtuustokauden 2021–2025 toiminnan painopisteet. Pormestariohjelman tavoitteisiin linkitettyjä toimenpiteitä seurataan neljännesvuosittain osavuosikatsausten ja tilinpäätöksen raportoinnin yhteydessä. Liikunnan palvelukokonaisuuteen liittyvät pormestariohjelman tavoitteet 15, 17, 20, 37 ja 70 sekä kolme talousarviolauseketta.

Harrastamisen Turun mallin liikunnallisia kerhoja, kouluPT-toimintaa, etsivää harrastustoimintaa ja välituntiliikuttamista on toteutettu lapsia ja nuoria kuullen. Kouluissa on helmikuussa 2024 toteutettu Liikkuva koulu -ohjelman pedagogista työkalua hyödyntäen nykytilan arvioinnit. Nykytilan arviointien pohjalta luodaan Liikkuva koulu -toiminnalle Turun yhteiset tavoitteet ja koulukohtaiset toimintasuunnitelmat lukuvuodelle 2024–2025.

Yhteistyössä seurojen kanssa on edistetty lasten ja nuorten alueellista harrastamista Ilpoinen-Luolavuori- ja Pansio-Jyrkkälä -alueilla, järjestetty Kivaloma-toimintaa koululaisten talvilomalla sekä toteutettu välituntiliikuntaa turkulaisissa yläkouluissa. Suurten kaupunkien yhteisessä Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeessa on kehitetty uudenlaista harrastuspolun visiota, jossa nykyisen kaupungin matalan kynnyksen kerho- ja harrastustoiminnan päällekkäisyyksiä puretaan, koordinaatiota selkiinnytetään ja palveluita yhdistetään seuratoimintaan.

Työikäisille on kehitetty liikuntaneuvonnan palvelua, liikkumisen puheeksiottoa ja palveluun ohjautumista yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Liikkuvampaa työelämää edistävän kokonaisuuden suunnittelu on alkanut liikunnan ja elinvoiman palvelukokonaisuuden välisellä yhteistyöllä sekä kaupungin liikkumispalveluiden kanssa toukokuussa yhteistyössä toteutettavan Fölläri-pilotin suunnittelulla.

Ikääntyneiden osalta +75 VoiTas-tehoryhmissä on päästy tavoiteltuun asiakasvuosivolyymiin vuoden 2024 alusta. Ikääntyneiden kuntosaliharjoittelumahdollisuudet lisääntyivät, kun Lounatuulet-yhteisötalon ja Suvituulen kuntosalit otettiin käyttöön yhdistysyhteistyön avulla. Liiku lähellä -ryhmissä toiminta on laajentunut 30 asuinalueelle.

Avustusjärjestelmän ja liikuntatilojen hinnoittelumallin uudistamisen kehitystyötä on viety eteenpäin sähköisen järjestelmän rakentamisen osalta. Harrastekortin sähköisen järjestelmän kehitystyö hankittu Kuntien Tiera Oy:ltä vuoden 2024 alussa. Järjestelmän rakentaminen käynnissä keväällä 2024 ja valmis vuoden 2025 alussa.

Selvitys seudullisen liikuntapaikkarakentamisen edistämisestä ja liikunnan uuden avustusmallin alueellistamisesta etenee Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän tukemana.

Henkilötyövoiman toteutumisennuste

Henkilötyövuosia ennustetaan vuoden loppuun mennessä kertyvän 112, joka on 2 suunniteltua enemmän.

Liite 1​Liikuntalautakunnan ennuste tiliryhmittäin

Ehdotus​​Liikuntalautakunta merkitsee liikuntapalveluiden vuoden 2024 kolmannen osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Liiklk § 51
Liite 1:Liikuntalautakunnan ennuste tiliryhmittäin