Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3319.03.20247

2148-2024 (10 03 01, 02 02 00, 12 04 01)

Ulkoliikuntapaikkainvestoinnit 2025-2028

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnalle esitetään ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosille 2025-2028. Suurimpia tulevien vuosien investointikohteita ovat Hirvensalon kuntoportaiden toteutus ja Iskoisten urheilukentän peruskorjaus.

Liiklk § 33

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, liikuntasuunnittelijat Sofia Eriksson ja Janina Mäkinen:

Turun kaupungin liikuntapaikkaverkostossa on tällä hetkellä noin 300 ulkoliikuntapaikkaa, joiden lisäksi kaupungissa on yli 150 kilometriä ulkoilureittejä ja kuntoratoja. Kaupungin ulkoliikuntapaikkaverkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen on varattu vuosittain noin 1​ 000​ 000 euroa kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnoimasta budjetista (Kh 30.5.2022 § 246). Liikuntapalvelut maksaa ulkoliikuntapaikoista maanvuokran perusosaa neliöihin perustuen ja vastaa ulkoliikuntapaikkojen haltijana myös niiden ylläpitokustannuksista, johon osoitetut resurssit määritetään liikuntapalveluiden talousarviossa. Ulkoliikuntapaikkainvestointien taso vaikuttaa näin ollen liikuntapalveluiden käyttötalouteen ylläpitokustannusten ja vuokrien muodossa.

Liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten mukainen investointien valmistelu vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa

Ulkoliikuntapaikkainvestointien valmistelu perustuu liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanopäätökseen (Kh 30.5.2022 § 246) painottaen omatoimista liikkumista tukevia liikuntakohteita. Lisäksi investointien valmistelussa sidosryhmien ja osallistamisen merkitys on tärkeässä roolissa.

Tarpeita ulkoliikuntapaikkaverkoston kehittämiseksi tuovat esiin muun muassa kaupungin asukkaat, liikunta- ja urheiluseuratoimijat, liikuntapalveluiden henkilöstö ja kaupungin muut toimialat. Edellä mainituilta sidosryhmiltä tulevat kehitysehdotukset pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan tulevien vuosien investointeja suunniteltaessa. Osallistamisen merkitys korostuu erityisesti laajempien hankekokonaisuuksien suunnittelussa.

Ulkoliikuntapaikkoihin kohdistuvia kehittämis- ja peruskorjaamispaineita on enemmän kuin mitä olemassa olevalla budjetoinnilla pystytään vuosittain toteuttaa. Kehittämis- ja peruskorjaustarpeita syntyy kaupungin kehittymisen ja kasvun sekä yhteiskunnan muuttumisen myötä. Liikuntapalvelut pyrkii luomaan kattavaa tietokantaa liikuntapaikkaverkoston kunnosta ja sen kehittämistarpeista, jotka toimivat pohjana ulkoliikuntapaikkainvestoinneille.

Liikuntapaikkainvestointeihin varattu vuosittainen määräraha riittää kattamaan vain osan liikuntapaikkaverkoston kehittämistarpeista, jonka vuoksi kohteet joudutaan valitsemaan tarkkaan. Heikompikuntoisimpia ja vähällä käytöllä olevia liikuntapaikkoja joudutaan myös karsimaan, jos resurssit ei riitä niiden peruskorjaamiseen. Kohteiden priorisoinnissa sovelletaan liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanopäätöstä (Kh 30.5.2022 § 246).

Lopullisen päätöksen priorisoinnista ja kohteista, joihin määräraha sidotaan, tekee liikuntalautakunta. Tämän jälkeen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentaminen tilaa yleis- ja rakennussuunnittelun toimialan toteutussuunnittelusta ja rakennuttaa urakat kilpailuttamalla. Toteutussuunnitteluyksikkö taas koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienempiä rakennussuunnitelmia yksikössä tehdään omana työnä. Kaikki edellä esitellyt vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä palvelualueiden kesken. Lisäksi liikuntapalvelut itse voivat kilpailuttaa pienempiä peruskorjaus- ja investointihankkeita, jotka rahoitetaan palvelualueen käyttötaloudesta.

Vuoden 2025 suurimmat investointikohteet ja muutokset aikaisempiin päätöksiin

Suurimpia ulkoliikuntapaikkainvestointeja ensi vuodelle ovat Hirvensalon kuntoportaat sekä Urheilupuiston yläkentän tekonurmen uusiminen ja vanhan nurmen asentaminen Teräsrautelankentälle..

Liikuntalautakunnan keväällä (18.4.2023 § 50) ja syksyllä 2023 (26.9.2023 § 96) päättämiin ulkoliikuntapaikkainvestointeihin on tullut muutoksia. Paavo Nurmen stadionin pinnoitteen uusiminen rahoitetaan osin ulkoliikuntapaikkainvestointien listalta, josta johtuen Hirvensalon kuntoportaiden ja Urheilupuiston yläkentän uusi nurmi sekä vanhan nurmen asennus Teräsrautelankentälle on siirtynyt toteutettavaksi vuoden 2025 aikana. Lisäksi listalla ollut ulkokuntoilulaitteiden uusiminen on siirretty toteutettavaksi vuoden 2025 aikana. Ulkokuntoilulaitteiden uusimisen kohdetta tarkastellaan lähempänä toteutusajankohtaa. Muun muassa asukasbudjettihankkeina vuoden 2023 valmistuneet uudet ja peruskorjatut ulkokuntoilulaitteet ovat muokanneet verkostoa ja sen alueellista laadukkuutta, josta johtuen kohde on syytä tarkastella päivittyneen olosuhdeverkoston pohjalta uudelleen. Lisäksi vuonna 2025 toteuttavien kohteiden listalle on nostettu Lausteen kuntoradan valaistuksen uusiminen, jonka suunnittelu on tavoitteena toteuttaa kuluvan vuoden aikana

Muita vuosien 2025–2028 suurempia investointikokonaisuuksia ovat Paattisissa sijaitsevan Iskoisten urheilukentän peruskorjaus, tekonurmikenttien uusimiset ja vanhojen pintojen kierrätykset uusiin sijainteihin, tenniskenttien uudelleenpinnoittamiset, Lausteen kuntoradan valaistuksen uusiminen sekä Kupittaan luistelumadon peruskorjaus. Lisäksi investointilistoilla on muun muassa useampia ulkokuntosalien ja kuntoratojen peruskorjauksia sekä opasteiden uusimista.

Liikuntalautakunnalle esitettävien ulkoliikuntapaikkainvestointien lisäksi kaupungissa on valmisteilla ja käynnissä useampi erillisrahoituksena toteutettava liikuntapaikkahanke. Hankkeet on esitetty oheismateriaalissa tiedoksi liikuntalautakunnalle.

Liite 1​Taulukko ulkoliikuntapaikkainvestoinneista 2025–2028

Oheismateriaali 1​Erillisrahoituksena toteutettavat liikuntapaikkahankkeet

Oheismateriaali 2​Turun kaupungin tekonurmien uusimis- ja kierrätyssuunnitelma

​Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​​Liikuntalautakunta päättää esittää kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle liitteessä 1 kuvattujen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2025–2028. Vuoden 2025 osalta kohteet esitetään lisäksi tärkeysjärjestyksessä. Liikuntalautakunta antaa luvan liitteenä olevien ulkoliikuntapaikkainvestointien edistämiseen, kuten kilpailuttamiseen. Vuosien 2026–2028 investointikohteita voidaan mahdollisuuksien mukaan toteuttaa myös aikaistetussa aikataulussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunkiympäristö
tpvEriksson Sofia
tiedLinnakoski Kari
tiedMäenpää Jukka
tpvMäkinen Janina
tpvNummi Oskari
tiedSuonpää Kimmo


Liitteet:

Liiklk § 33
Liite 1:Taulukko ulkoliikuntapaikkainvestoinneista 2025-2028