Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 19 | 27.02.2024 | 5 |
313-2024 (00 01 05, 10 03 02)
Liikuntalautakunnan lausunto Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelmasta
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitus on pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelmasta. Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaisuus on esitetty rakennettavaksi Poropuiston / Karhunaukion alueelle. Hankkeen valmistumisajankohta tulee olemaan aikaisintaan noin kolmen vuoden kuluttua siitä, kun alueen asemakaava on lainvoimainen.
Liiklk § 19
Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Janina Mäkinen:
Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta 5.2.2024 (313-2024). Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan laaditun hankeselvityksen.
Taustaa
Karhunaukion yhtenäiskoulun rakentaminen perustuu kaupunginhallituksen 5.10.2021 § 456 tekemään periaatepäätökseen Lauste-Skanssi-alueen kouluverkkoratkaisusta. Periaatepäätöksen mukaan edellä mainitun alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun, jolla korvataan Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat. Hankkeen mitoituksessa huomioidaan lisäksi Skanssin alueen koulutarpeet.
Karhunaukion yhtenäiskoulun rakennuspaikka sijaitsee itäisessä Turussa Huhkolan ja Lausteen kaupunginosissa, Karhunkadun molemmilla puolilla. Koulurakennuksen tulevalla sijainnilla on tällä hetkellä Poropuisto. Puistossa sijaitsee tekonurmikenttä. Hankkeen toteuttaminen alueelle vaatii asemakaavamuutoksen. Kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen asemakaavoitusprosessin aloittamisesta 5.10.2021 § 456 osana yhtenäiskoulun rakennuspaikan päätöstä. Asemakaavamuutoksen prosessi on käynnissä ja kaava aikataulutettu hyväksyttäväksi vuoden 2024 aikana.
Yhtenäiskoulun tilat on mitoitettu yläkoulun osalta 6-sarjaisena 450 oppilaalle ja alakoulun osalta 2-sarjaisena 300 oppilaalle. Rakennuksen yleiset tilat on mitoitettu 850 oppilaalle tarveselvityksen mukaisesti. Lisäksi tiloja on varattu yleisopetuksen valmistavalle opetukselle, erityisopetuksen pienluokille, aamu- ja iltapäivätoiminnalle, esiopetukselle, perhetuvalle ja oppilashuollolle. Rakennuksessa tulee toimimaan noin 145 henkilökunnan jäsentä.
Yhtenäiskoulun sisäliikuntaolosuhteet
Hankesuunnitelmassa on esitetty toteutettavan Karhunaukion yhtenäiskouluun kaupunginhallituksen 30.5.2022 § 246 päättämien liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanon mukaisesti 1 060 m2 kokoinen liikuntasali. Kyseinen liikuntasali tulee paikkaamaan erityistä tarvetta suuriin liikuntasaleihin ja täydentämään alueen olosuhdeverkostoa.
Iso liikuntasali tulee palvelemaan hankesuunnitelman mukaisesti yhtenäiskoulun arvioitua oppilasmäärää tarkoituksenmukaisella tavalla ja tarjoaa lisäksi liikunta- ja harjoitusolosuhteet muun muassa seura- ja yhdistystoiminnalle, varhaiskasvatukselle, Turun Seudun Urheiluakatemialle sekä eri-ikäisille omatoimiliikkujille. Liikuntasalin tulee olla jaettavissa ääntä vaimentavilla väliverhoilla kolmeen lohkoon. Suunnitteluvaiheessa voidaan pohtia ratkaisuja, joilla yhden lohkon saisi edelleen jaettua kahteen osaan kevyellä väliverholla. Salin jakaminen lohkoihin mahdollistaa usean käyttäjäryhmän saman aikaisen liikkumisen tilassa. Iso 1 060 m2 kokoinen liikuntasali mahdollistaa täysimittaiset kentät salibandyyn, futsaliin, käsipalloon, koripalloon, lentopalloon ja sulkapalloon. Lisäksi salin lohkot mahdollistavat lento- ja koripallon harjoituskentät sekä sulkapallokentät. Kenttien mitoituksessa tulee ottaa huomioon väliverhojen vaatima tila. Salin vapaaksi korkeudeksi esitetään kahdeksaa metriä. Liikuntasaliin on esitetty 100 m2 kokoista varastotilaa, johon on pääsy kaikilta kolmelta isommalta kenttälohkolta. Varastotilan tulee olla suorakulmion muotoinen, jotta tilaa pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.
Liikuntasalin lisäksi rakennuksen yhteyteen on tavoitteena toteuttaa 50m2 kokoinen lämmittelytila sekä 200 m2 kokoinen peilisali, joka palvelee erityisesti pienryhmiä, kuten päiväkotia ja kerhoja sekä yhdistystoimintaa. Lisäksi liikuntatilojen yhteyteen on tavoitteena toteuttaa hankesuunnitelman mukaisesti 100 m2 kokoinen kuntosali, joka palvelee koulun lisäksi myös vapaa-ajankäyttäjiä. Edellä mainitut tilat soveltuvat hyvin muun muassa oheisharjoitteluun ja erilaisten pienryhmien käyttöön. Puku-, pesu- ja wc-tiloja esitetään toteutettavan yhteensä 255 m2. Liikunta-, puku-, pesu- ja wc-tilat tulisivat sijaita lähellä toisiaan, jotta ne toimivat yhdessä ja luovat hyvän synergiaedun oheisharjoitteluun.
Isoa liikuntasalia on tavoitteena hyödyntää myös turnauksissa ja ottelutapahtumissa, joka tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Mikäli tilaohjelma mahdollistaa, on salissa tarve katsomolle. Katsomokapasiteetin olisi hyvä olla mitoitettu noin 400 henkilölle. Katsomotilat on alustavasti esitetty sijoitettavan puku- ja oheisharjoittelutilojen yläpuolelle, jolloin katsomorakenteet eivät vie salin lattiatilaa. Sen sijaan toimitsija- ja vaihtoaitiot vaativat turva-alueen lisäksi tilaa salin reuna-alueelta noin 2–3 metriä, mikä tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Toimitsija- ja vaihtoaitioille varattu tila on hyvä sijoittaa varastojen puolella olevalle pitkälle seinälle, jossa ei ole niin paljon oviaukkoja. Kaikkiin liikunta- ja katsomotiloihin tulee suunnitella turvallinen ja esteetön kulku.
Kaikkien liikuntatilojen tulee olla käytettävissä myös koulun ulkopuolisille käyttäjäryhmille niin iltaisin ja viikonloppuisin kuin koulupäivienkin aikana, mikäli koulu ei toiminnassaan tarvitse tiloja. Tämä tulee ottaa huomioon muun muassa sisäänkäyntien, turvallisuuden ja kulunvalvonnan näkökulmasta. Erillisten sisäliikuntatilojen lisäksi koulurakennukseen voidaan sijoittaa aktiivisuuteen kannustavia ratkaisuja, kuten pingispöytiä tai kiipeilyseinä.
Yhtenäiskoulun ulkoliikuntaolosuhteet ja piha-alue
Karhunaukion yhtenäiskoulun ulkoliikuntaolosuhteet esitetään toteutettavaksi erillisenä hankkeena noin 600 metrin päähän koulurakennuksesta sijaitsevaan Rummunlyöjänpuistoon. Ulkoliikuntaolosuhteet koostuvat 55 m x 95 m kokoisesta tekonurmikentästä, 800 m2 kokoisesta betonipintaisesta skeittipaikasta sekä 30 m x 60 m kokoisesta tekojääkaukalosta, joka toimii kesäisin monitoimikenttä. Olosuhteiden välittömään läheisyyteen esitetään toteutettavaksi lisäksi huoltorakennus, joka pitää sisällään pukuhuoneet, suihku- ja wc- sekä huolto- ja varastotilat. Edellä mainitut monipuoliset ulkoliikuntaolosuhteet on välttämätöntä toteuttaa kouluhankkeen kanssa samanaikaisesti, jotta koulurakennuksessa toimivien lasten ja nuorten sekä alueen asukkaiden liikuntaolosuhteet turvataan. Karhunaukion yhtenäiskoulussa tulee toimimaan lisäksi yläkouluikäisten urheiluluokkia, joita niin sisä- kuin ulkoliikuntaolosuhteet tulevat palvelemaan.
Koulun piha-aluetta esitetään toteutettavan Turun kaupungin Pormestariohjelman ja kaupunginhallituksen päättämien (30.5.2022 § 246) liikuntapaikkaverkkolinjausten toimeenpanon mukaisesti kaiken ikäisiä kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena. Piha-alueen tulee olla hankesuunnitelman mukainen hyvin varusteltu, viihtyisä, aktivoiva ja turvallinen. Piha-alueen tulisi edistää tutkittuun tietoon pohjautuvien motoristen taitojen kehitystä ja sisältää näin ollen elementtejä, jotka mahdollistavat muun muassa tasapainoilua, kamppailua, liikkumista eri tavoin, hyppäämistä, alastuloa, pyörimistä, heittämistä, kiinniottamista, potkaisemista, kiipeämistä, riippumista, heilumista ja musiikin tahtiin liikkumista. Piha-alueelle voidaan toteuttaa esimerkiksi Skills Garden -konseptin mukainen ulkoliikuntaolosuhde, jossa edellä mainittujen motoristen taitojen harjoittaminen on mahdollista. Piha-alue voi esimerkiksi sisältää erilaisia pelialueita, monitoimikentän, motorisia taitoja edistävän liikunta-alueen tai muita kaikenikäisiä aktivoivia liikunnallisia olosuhteita. Elementtejä voidaan yhteensovittaa ympäröivän luonnon kanssa.
Koulun piha-alue ja Rummunlyöjänpuiston ulkoliikuntaolosuhteet tulevat palvelemaan niin koululaisia, alueen asukkaita kuin seuroja ja yhdistyksiä kaikille avoimina lähiliikuntapaikkoina. Rummunlyöjänpuiston ulkoliikuntaolosuhteet ovat lisäksi osa kaupunginhallituksen päättämää (30.5.2022 § 246) liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanoa, jonka mukaan itäisen Turun liikuntamahdollisuuksien tarjontaa lisätään muun muassa tekojään ja skeittiparkin toteuttamisen myötä.
Johtopäätökset
Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelman edellä esitellyin huomioin. Monipuoliset ja -käyttöiset sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteet palvelevat niin neliöiden kuin tilojen jakomahdollisuuksien puolesta useita käyttäjäryhmiä samanaikaisesti. Useat tilat ja tilojen jakaminen osiin mahdollistaa myös koulun ulkopuolisen käytön päiväsaikaan. Hankkeen valmistuttua tavoitteena on tilojen mahdollisimman tehokas käyttö niin kouluaikoina kuin sen ulkopuolella.
Liikunnallisesti aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukset. Lisäksi liikuntapalveluita tulee osallistaa myös jatkossa kouluhankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheeseen. Hankesuunnitelmassa esitetyt liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille.
Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelmasta
Oheismateriaali 2Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelma
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:
EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy Karhunaukion yhtenäiskoulun hankesuunnitelman. Lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä esitellyn lausunnon, ja painottaa Rummunlyöjänpuistoon sijoitettavien ulkoliikuntaliikuntaolosuhteiden toteuttamisen tärkeyttä kouluhankkeen kanssa yhtäaikaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
lausKaupunginhallitus