Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 20 | 27.02.2024 | 6 |
996-2024 (00 01 05, 10 03 02)
Liikuntalautakunnan lausunto Linnankaupungin monitoimitalon hankesuunnitelmasta
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitus on pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelmasta. Linnakaupungin monitoimitalon tilat suunnitellaan Topeliuksen yläkoulun, Luolavuoren yläkoulun sekä väistökoulun käyttöön. Lisäksi monitoimitaloon tulisi päiväkoti sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa. Alueen liikuntaolosuhteisiin panostetaan toteuttamalla koulun yhteyteen kattavat ja monipuoliset kaikille tarkoitetut liikuntatilat niin sisälle kuin ulos. Kokonaisuuden arvioitu valmistumisajankohta on 2028.
Liiklk § 20
Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Sofia Eriksson:
Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta 5.2.2024 (996-2024). Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan laaditun hankeselvityksen.
Taustaa
Linnakaupungin monitoimitalo sijoittuu entisen vedenpuhdistamon alueelle. Alueella on vireillä Vaasanpuiston asemakaavamuutos. Osoite on Ruissalontie 14, 20200 Turku. Vaasanpuiston asemakaavamuutos on aikataulutettu hyväksyttäväksi vuonna 2024.
Linnakaupungin uuteen monitoimitaloon tulee sijoittumaan Topeliuksen koulun vuosiluokat 1–9 käsittävä yhtenäinen peruskoulu (450 oppilasta), Luolavuoren koulun oppilaita (100) sekä vaihtuvan tarpeen mukaan väistökouluoppilaita (300–400 riippuen siitä onko kyseessä alakoulu vai yläkoulu). Monitoimitalon päiväkotilapsimäärä on 126 sekä aamu- ja iltapäivätoiminnassa lapsia on 25–30. Monitoimitaloon suunnitellaan edellä mainituille käyttäjille ruokailu-, keittiö- ja aulatilat. Talossa tulee toimimaan myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen terveyspalvelut ja oppilashuolto. Kokonaisuuden arvioitu valmistumisajankohta on 2028.
Hanke vastaa useaan eri tarpeeseen ja varmistaa kaupungin tarjoamien palveluiden laadun ja määrän perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja liikunnan osalta koko läntisen keskustan alueella. Väistökoulun tilojen on muunnuttava tarvittaessa sekä ala- että yläkoulun ja erityisopetuksen käyttöön. Tämä vaatii opetustiloilta erityistä joustavuutta ja muunneltavuutta.
Luolavuoren koulu on nykyään lähikoulu Luolavuoren alueen alakouluikäisille (1–6 luokat) lapsille sekä keskitetyn palvelun koulu (1–9 luokat), joka tarjoaa opetusta vaativan erityisen tuen oppilaille ympäri Turkua. Yläkoulun oppilailla ei ole ollut Luolavuoren koulussa ikätasoistaan vertaisryhmää. Tästä syystä on tehty päätös Luolavuoren koulun keskitetyn palvelun yläkoulun luokkien siirtämisestä Linnakaupungin yläkoulun yhteyteen.
Talossa tulisi toimimaan myös kaksi liikuntasalia, täysikokoinen 1.056m2 ja pienempi 200m2 liikuntatila. Piha-alueille suunnitellaan koulun sekä päiväkodin ulkoilutilat varastoineen ja katoksineen sekä ulkoliikuntakenttä tekonurmella. Liikuntakentän lisäksi pihaan toteutetaan kaikkia kuntalaisia palvelemaan aktiiviseen toimintaan ja liikkuvaan elämäntapaan kannustava liikunnallinen leikkipiha. Osa välitunti-/leikkipiha-alueesta tulisi sijaitsemaan rakennukseen suunniteltavalla kattopihalla. Koulun piha-alue tulee palvelemaan kaikenikäisiä aktivoivilla kattavilla ulkoliikuntaolosuhteilla, jotka ovat palvelemassa myös seuroja- ja yhdistyksiä sekä vapaa-ajankäyttäjiä. Tontilla tullaan säilyttämään olemassa olevaa puustoa.
Tarveselvitysvaiheesta tilaohjelman hyötyala kasvoi n. 836,5 m². Toiminnallisia tilatarpeita on tarkennettu pedagogisen suunnittelun kautta. Näitä on avattu tarkemmin pedagogisessa suunnitelmassa. Pienempiä neliölisäyksiä on tullut käyttäjäryhmien kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi myös oppilashuollon, liikunta- sekä siivoustilojen neliöihin. Tilaohjelmaan sisältyy perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan, terveyspalveluiden ja oppilashuollon sekä vapaa-aikatoimialan tarvitsemat tilat tukitiloineen.
Hankesuunnitelmasta
Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelma perustuu Turun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 1.2.2021 § 3 ja 9 hyväksyttyyn tilatarveselvitykseen. Hankesuunnitelmassa on tarveselvitykseen pohjautuva tilaohjelma, jota on päivitetty prosessin aikana. Tilaohjelmaa on myös täsmennetty vastaamaan hankesuunnittelun aikana tehtyä pedagogista suunnitelmaa. Laaditusta hankesuunnitelmasta pyydetään lausunnot käyttäjäosapuolen lautakunnilta (kasvatus- ja opetuslautakunta sekä liikuntalautakunta). Lautakuntien lausuntojen jälkeen hankesuunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
Tilat suunnitellaan huomioiden erilaiset oppijat ja joustavat opetusjärjestelyt. Monipuoliset ja muunneltavat tilat mahdollistavat erilaisten ja erikokoisten ryhmien työskentelyn. Suunnittelussa tullaan huomioimaan esteettömyys myös aistiesteettömyyden (valaistus, äänieristys ja akustiikka) osalta. Koululle suunnitellaan opetuksen ja kouluterveydenhuollon tilat, oma valmistuskeittiö Turun kaupungin keittiökonseptin mukaan, käsityön ja musiikin, kuvaamataidon, kotitalouden ja luonnontieteellisten aineiden opetustilat. Aineopetustiloissa huomioidaan myös erityisesti esteettömyys. Liikuntatilojen suunnittelussa otetaan huomioon liikuntasalikonseptin mukainen toteutusmalli.
Liikuntasalikonseptoinnin periaatteet:
- Katsomotilaa noin 400 hengelle, siten että kentälle mahtuu vielä 20 x 40 kokoinen salibandykenttä.
- 1056m2 liikuntasalin vapaa korkeus 8–10 m.
- 200m2 erillinen pienempi liikuntatila normaalilla kerroskorkeudella, joka soveltuu erityisesti päiväkodin käyttöön sekä ryhmäliikuntaan yms.
- Puku- ja pesutiloja 6 kpl (mitoitus 15–25 henkilölle). Erillisiä pienempiä puku- ja pesutiloja 2 kpl:tta (mitoitus 1–2 henkilölle).
- Varastotilaa n. 100m2, siten että varastotilaan on pääsy jokaiselta lohkolta.
- Äänentoistolaitteille erillinen tila.
Linnakaupungin alueella on tällä hetkellä huonosti tarjolla liikuntaolosuhteita, minkä vuoksi monitoimitalon rakentamisen yhteydessä on tarkoitus laaduntaa alueen liikuntaolosuhteita. Liikuntaolosuhteiden tavoitetilana on vastata Pormestariohjelmaan sekä kaupunginvaltuuston päättämään liikuntapaikkaverkon linjauksiin, joissa koulujen sisätiloja ja piha-alueita kehitetään kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena pyrkien myös koulupäivän aikaiseen aktiiviseen toimimiseen ja kannustaen luontaiseen liikkumiseen.
Suurien monitoimitalojen yhteyteen suunnitellaan jatkossa täysikokoisia liikuntasaleja paikkaamaan erityistä tarvetta suuriin liikuntasaleihin. Isot salit palvelevat monitoimitalojen ja yhtenäiskoulujen laajaa oppilasmäärää tarkoituksenmukaisella tavalla sekä tarjoavat koululiikunnan lisäksi harjoitusolosuhteet liikunta- ja urheiluseurojen toiminnalle, varhaiskasvatukselle, Turun Seudun Urheiluakatemialle, yhdistyksille sekä eri-ikäisille omatoimiliikkujille.
Tavoitetilana on rakentaa Linnakaupungin monitoimitaloon laadukas, täysikokoinen (1056 m2), hyvin varusteltu sisäliikuntasali, joka soveltuu koulu- ja vapaa-ajan liikunnan lisäksi myös kilpaolosuhteeksi. Esitetyn kokoluokan liikuntasalille odotetaan jopa yli 90 % käyttöastetta aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Täysikokoinen liikuntasali vastaa suurien liikuntasalien tarpeeseen tarjoten olosuhteita monipuoliselle päiväkäytölle, mutta tarjoten tilan myös esimerkiksi suurimman pinta-alan vaativalle salibandykentälle (20 x 40 m) turva-alueineen.
Isoa liikuntasalia on tavoitteena hyödyntää myös turnauksissa ja ottelutapahtumissa, joka tulee ottaa huomioon suunnittelussa. Mikäli tilaohjelma mahdollistaa, on salissa tarve katsomolle. Katsomokapasiteetin olisi hyvä olla mitoitettu noin 400 henkilölle. Toimitsija- ja vaihtoaitiot vaativat lisäksi jonkin verran tilaa salin reuna-alueilta, mikä tulee huomioida suunnittelussa. Liikuntasalin tulee lisäksi olla jaettavissa vähintään kolmeen lohkoon, joista jokaiselta tulee olla pääsy varastotilaan. Kaikkien liikuntatilojen tulee olla käytettävissä myös koulun ulkopuolisille käyttäjäryhmille niin päivä-, ilta- kuin viikonloppuaikoina. Tämä tulee ottaa huomioon muun muassa sisäänkäyntien, turvallisuuden ja kulunvalvonnan näkökulmasta.
Täysikokoisen liikuntasalin lisäksi Linnakaupungin monitoimitaloon on esitetty rakennettavan 200 m2 pienempi liikuntatila, joka tulisi erityisesti päiväkodin, erityisen tuen oppilaiden sekä soveltavan liikunnan käyttöön ja tarjoaisi iltakäytössä tilan ryhmäliikunnalle yms. Luonteeltaan tila voi olla ns. peilisali tankoineen, joka tarjoaa isoa liikuntasalia rauhallisemman äänimaiseman. Tilan suunnittelussa tulee osallistaa käyttäjiä.
Sisäliikuntaolosuhteiden lisäksi Linnakaupungin monitoimitalon pihalle on tavoitetilana rakentaa laadunnettu ja kunnollinen talvisin jäädytettävä nappulakokoinen (60*40 + 2m turva-alueet) tekonurmikenttä vastaamaan koululiikunnan tarpeita sekä paikkaamaan alueen tekonurmiverkoston katvealuetta. Tekonurmikentän lisäksi monitoimitalon piha-alueen ja välituntialueen tulee olla hyvin varusteltu, julkinen, ulkoliikuntaa edistävä, kaikenikäisille soveltuva ja aktivoiva alue.
Turun kaupungin Pormestariohjelma sekä Kaupunginhallituksen päättämät Liikuntapaikkaverkkolinjaukset velvoittavat suunnittelemaan koulujen piha-alueet kaikkien kuntalaisten hyödynnettäväksi. Piha-alueiden tulisi palvella kaikenikäisiä kuntalaisia lähiliikuntapaikkana iltaisin, viikonloppuisin ja kesäaikaan. Piha-alueiden suunnittelua tulisi suhteuttaa alueen muihin tarjolla oleviin puisto-, leikki- ja liikuntapaikkoihin ja pyrkiä suunnittelemaan kokonaisuus, jossa ei olisi päällekkäisiä toimintoja viereisissä olosuhteissa. Piha-alueiden aktiivinen käyttö myös ilta-aikaan saattaisi vähentää alueen ilkivaltaa.
Tutkittuun tietoon pohjautuen piha-alueen tulisi edistää motoristen taitojen kehitystä sisältäen elementtejä, jotka mahdollistavat: tasapainoilua, kamppailua, liikkumista eri tavoin, hyppäämistä, alastuloa, pyörimistä, heittämistä, kiinniottamista, potkimista, kiipeämistä, riippumista, heilumista ja musiikin tahtiin liikkumista. Tällöin liikkuja on dynaamisessa vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja ympäristö kannustaa aktiiviseen tekemiseen. Piha-alue voi esimerkiksi sisältää erilaisia pelialueita, monitoimikentän, motorisia taitoja edistävän liikunta-alueen tai muita kaikenikäisiä aktivoivia liikunnallisia olosuhteita. Elementtejä voidaan yhteensovittaa ympäröivän luonnon kanssa. Piha-alueelle voidaan toteuttaa esimerkiksi Skills Garden -konseptin mukainen ulkoliikuntaolosuhde, jossa edellä mainittujen motoristen taitojen harjoittaminen on mahdollista. Piha-alue voi esimerkiksi sisältää erilaisia pelialueita, monitoimikentän, motorisia taitoja edistävän liikunta-alueen tai muita kaikenikäisiä aktivoivia liikunnallisia olosuhteita. Elementtejä voidaan yhteensovittaa ympäröivän luonnon kanssa. Koulun piha-alue on kaikille avoin lähiliikuntapaikka koulutoiminnan ulkopuolella.
Varsinaisten liikuntatilojen lisäksi eri monitoimitalon tiloihin voidaan sijoittaa myös muita liikkumiseen kannustavia elementtejä, esimerkiksi pingispöytiä, kiipeilyseinillä käytettäviä kiipeilyotteita ja muita aktivoivia alueita sekä välineistöä, jotka kannustavat aktiiviseen tekemiseen ja liikkumiseen.
Johtopäätökset
Liikuntalautakunta puoltaa hankesuunnitelmaa ja liikuntasalikonseptin mukaista toteutusmallia, jossa Linnakaupungin monitoimitalo toteutetaan uudisrakennuksena sisältäen laadukkaan, täysikokoisen (1056 m2) vähintään kolmeen osaan jaettavan hyvin varustellun sisäliikuntasalin, joka soveltuu koulu- ja vapaa-ajan liikunnan lisäksi myös kilpaolosuhteeksi. Tilan jakaminen osiin mahdollistaa myös koulun ulkopuolisen käytön päiväsaikaan. Täysikokoisen sisäliikuntasalin lisäksi toteutetaan 200 m2 erillinen pienempi liikuntatila.
Linnakaupungin monitoimitalon pihalle on tavoitetilana rakentaa myös laadunnettu ja kunnollinen nappulakokoinen (60 x 40 + 2 m turva-alueet) tekonurmikenttä vastaamaan koululiikunnan tarpeita sekä paikkaamaan alueen tekonurmiverkoston katvealuetta. Liikunnallisesti aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukset. Liikuntapalveluita tulee osallistaa myös jatkossa kouluhankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheeseen. Hankesuunnitelmassa esitetyt liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille.
Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelmasta
Oheismateriaali 2Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelma
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:
EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitelman. Lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä mainitun lausunnon, ja painottaa koulun piha-alueen sekä ulkoliikuntaolosuhteiden toteuttamisen tärkeyttä monitoimitalohankkeen kanssa yhtäaikaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Lisäksi liikuntalautakunta päätti yksimielisesti, että alueiden liikuntaolosuhteiden tasapuolisen kehityksen kannalta Linnakaupungin monitoimitalon liikuntatilat tulisi harkita toteuttaa samoin, kuin muiden vastaavien koulujen yhteyteen syntyviä liikuntaolosuhteita, liikuntapaikkaverkon kehittämiseksi.
Monitoimitalon yhteyteen tulee ottaa harkintaan toteuttaa kuntosali, joka tulee suunnitella teknisesti siten, että se palvelee koulun lisäksi myös vapaa-ajan käyttäjiä.
Jakelu
lausKaupunginhallitus