Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1827.02.20244

11125-2022 (02 02 00)

Toiminnan ja talouden vuosiraportti 1.1. - 31.12.2023

Tiivistelmä: -

Liiklk § 18

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Annakaisa Niiles:

Kuntalain 115 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2023 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2023. Tilinpäätöksen raportointiin sisältyy kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet

Annetaan lyhyt selvitys jokaisesta kaupunginvaltuuston toimielimelle talousarvion päättämisen yhteydessä hyväksymistä talousarviolausekkeista sekä pormestariohjelman tavoitteista johdetuista toimenpiteistä.

​Vapaa-ajan palvelukokonaisuus uudelleenorganisoitui 1.6.2023 liikunnan ja kulttuurin palvelukokonaisuuksiksi. Samalla nuorisopalvelut siirtyi osaksi uutta lasten ja nuorten palvelukokonaisuutta. Kulttuurin palvelukokonaisuus koostuu kirjasto- ja museopalveluista sekä Turun filharmonisesta orkesterista. Vetovoima- ja tapahtumavastuualue, nykyinen tapahtumapalvelut, siirtyi uudistuksessa osaksi elinvoiman palvelukokonaisuutta. Vuosi 2023 raportoidaan kaupunginvaltuuston hyväksymän (kv 14.11.2022 § 232) vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelmaan perustuen, mutta uudella organisaatiorakenteella vastuullisten viranhaltijoiden mukaan.

Taloudelliset tavoitteet

Liikuntapalveluiden nettokäyttömenot ylittyivät 76 786 eurolla. Nettokäyttömenojen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 2,3 miljoonaa euroa (10,6 %).

​Vuoden 2023 toteuma ei ole täysin vertailukelpoinen vuoden 2022 tilinpäätökseen, koska Ruissalon leirintäalue siirtyi 1.1.2023 alkaen liikuntapalveluihin. Siirron vaikutus vuoden 2023 toteumaan oli 0,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 tilinpäätökseen vertailukelpoinen toimintakatteen kasvu oli 9,3 %.

​Viime vuonna koko liikuntapalveluiden henkilötyövuodet olivat 111,6. Henkilötyövuosien kasvu oli edelliseen vuoteen 3,7. Ruissalon leirintäalueiden palvelujen osuus kasvusta oli 1,6 henkilötyövuotta. Kun liikuntapalveluiden henkilöstömenoista poistetaan organisaatiomuutoksesta johtuva henkilöstömeno ja hankerahoituksella palkattu työvoiman kasvu (1,6 htv), henkilöstömenot kasvoivat vuoteen 2022 0,15 miljoonaa euroa (2,9 %).

Vuonna 2023 tilastoitiin lähes 18 % enemmän käyntejä liikuntapaikoilla kuin edellisvuonna. Palvelutuotannon kasvu näkyi lähinnä tuottojen kasvuna. Myynti-, maksu- ja muut tuotot kasvoivat 0,9 miljoonaa euroa. Palvelukokonaisuuden saamat valtionavustukset ja muut tuet olivat vuonna -23 noin 0,5 milj. euroa. Saatuihin avustuksiin liittyvät omarahoitusosuudet olivat hankkeiden kokonaiskustannuksista 22 prosenttia.

Sisäiset erät ja konsernin sisäiset ostot kasvoivat 1,7 miljoonaa euroa (10,9 %). Sisäisten erien muutosta ei ole riittävästi huomioitu tämän vuoden suunnittelussa. Liikuntapalvelujen tuottaminen vaatii 0,4 miljoonan euron korotuksen sisäisiin eriin tämän vuoden talousarvioon.

Liikuntapalveluiden käyttöomaisuusinvestoinnit alittuivat 0,25 miljoonalla eurolla.

Toiminnan tavoitteet

Vuonna 2023 julkaistun hallitusohjelman myötä liikunnalla on valtakunnallisesti aiempaa merkittävämpi rooli kaikenikäisten liikunnallisen elämäntavan vahvistamisessa suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Harrastamisen merkitystä korostetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisijänä ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistäjänä. Jokaiselle lapselle ja nuorelle halutaan taata aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. ​

Hallitusohjelmaan sisällytetyn Suomi liikkeelle -ohjelman toimenpiteitä ovat mm. liikunnan edistäminen poikkihallinnollisesti kuntien ja hyvinvointialueiden strategioissa, elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan vahvistaminen, kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tarkoitetun rahoituksen kohdentaminen, kuntien kannustaminen rakentaa päiväkotien ja koulujen pihoja monipuolisiksi liikuntapaikoiksi, koulupäivien yhteyteen liittyvien liikuntaa lisäävien käytäntöjen kehittäminen, kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman päivittäminen sekä luontoliikunnan edistäminen. Turun kaupungin liikunnan palvelukokonaisuus toteutti edellä mainittuja toimenpiteitä usealla eri osa-alueella myös vuonna 2023.

Kaupunkistrategia ja pormestariohjelma olivat keskeisiä kaupunkitason ohjauselementtejä vuoden 2023 suunnittelussa ja toteutuksessa (liite 1). Liikunnan palvelukokonaisuuteen liittyivät pormestariohjelman tavoitteet 17, 20 ja 37. Liikunnan avustusjärjestelmän ja kunnallisten liikuntatilojen hinnoittelun uudistus eteni päätettyjen (kv 12.12.2022 § 249) linjausten mukaan. Liikuntapaikkaverkkoa kehitettiin päätöksiin (kv 11.4.2022 § 67 ja kh 30.5.2022 § 246) nojaten. Harrastamisen Turun mallin liikunnalliset kerhot, KouluPT- ja etsivää harrastustoimintaa sekä välituntiliikuttamista toteutettiin lapsia ja nuoria kuullen. Koulujen loma-ajan toimintaa järjestettiin yhdessä kulttuurin sekä lasten ja nuorten palvelukokonaisuuksien kanssa.

Liikunta oli vahvasti myös Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen Liikkuva Turku -kokonaisuudessa, jossa edistettiin lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyvien liikuntamahdollisuuksia. Lisäksi valtakunnallinen Turun kaupungin koordinoima Harrastamisen Suomen mallin kehittämishanke käynnistyi vuonna 2023. Hankkeessa tehtiin nykytila-analyysiä lasten ja nuorten harrastuspoluissa kaupungin matalan kynnyksen liikuntapalveluiden ja seuratoiminnan kehittämiseksi.

Vuonna 2023 uimalaitoksissa tilastoitiin ennätykselliset 847​ 670 käyntiä. Seurannan piirissä olevien liikuntapaikkojen kävijämäärä oli yhteensä 1​ 536​ 409, joka on 18 % suurempi vuoteen 2022 verrattuna. Liikunnan palvelukokonaisuuden vuoden 2023 toimintaympäristön keskeiset tapahtumat, lasten ja nuorten yhteisvaikuttava toiminta muiden palvelukokonaisuuksien kanssa sekä tunnuslukujen seuranta löytyvät liitteestä 2.

FCG toteutti liikuntapaikkojen asiakaspalautekyselyt loppuvuodesta 2023. Kysely toteutettiin ensimmäistä kertaa kokonaan sähköisenä. Vastauksia saatiin yhteensä 364. Tämä on n. 62 % vähemmän verrattuna vuoteen 2022 (n=962), jolloin käytettiin myös paperisia vastauslomakkeita. Vastauksia kerättiin uimalaitoksista, kuntosaleista, suuremmista liikuntahalleista, jäähalleista ja Impivaaran jalkapallohallista. Yleinen tyytyväisyys liikuntapaikoista oli 7,9 (asteikko 4–10). Tulos on hieman korkeampi kuin vuonna 2022.

Liite 1​Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan sekä liikuntalautakunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023

Liite 2​Liikunnan palvelukokonaisuuden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta merkitsee talouden ja toiminnan vuosiraportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Liiklk § 18
Liite 1:Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan sekä liikuntalautakunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023
Liite 2:Liikunnan palvelukokonaisuuden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta 2023