Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta530.01.20245

729-2024 (00 01 04, 00.03)

Liikuntapalveluiden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteko vuodelta 2023

Tiivistelmä:

Liikuntapalvelut on laatinut sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan vuoden 2023 selonteon. Sisäinen valvonta on osa kunnan johtamisjärjestelmää sekä kunnan johdon ja hallinnon työväline, jonka avulla arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista, toimintaprosesseja ja riskejä.

Liiklk § 5

Erityisasiantuntija Leena Miettinen:

Riskien hallinnan ja sisäisen valvonnan selonteon valmistelussa kukin lautakunta ja sen alainen palvelukokonaisuuden johto kokoavat omien vastuualueidensa tiedot. Kuntalaki (410/2015) määrittelee, että kaupunginhallitus vastaa kaupungin sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta kaupunginvaltuuston hyväksymien perusteiden pohjalta. Voimassa olevan hallintosäännön mukaan kunkin palvelukokonaisuuden johtava viranomainen on vastuussa sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Lautakunnan tulee käsitellä ja hyväksyä palvelukokonaisuuden selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä, valvonnassa havaituista puutteista sekä sen kehittämistarpeista.

Sisäinen valvonta on osa kunnan johtamisjärjestelmää sekä kunnan johdon ja hallinnon työväline, jonka avulla arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista, toimintaprosesseja ja riskejä. Valvonnan tarkoituksena on edistää organisaation tehokasta johtamista, riskien hallintaa, toiminnan kehittämistä ja tuloksellisuuden arviointia. Sisäisen valvonnan avulla pyritään varmistamaan tiedon tuloksellisuus ja tehokkuus, tiedon oikeellisuus ja riittävyys, resurssien tehokas käyttö, omaisuuden turva sekä lakien, sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen. Liikuntapalveluiden itsearviointi vuodelta 2023 on toteutettu sisäisen tarkastuksen ja riskien hallinnan Granite ERM-ohjelmalla.

Liikuntapalveluiden itsearvioinnin perusteella palvelukokonaisuuden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tila on keskimäärin hyvä. Liikuntapalveluissa ei ole selvinnyt väärinkäytöksiä vuonna 2023. Sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa kehitetään tarvittaessa työnkuvia päivittämällä sekä tunnistamalla koulutustarpeita. Liikuntapalveluissa lähijohtajien kanssa kerrataan kaupungin sisäisen valvonnan perehdytysmateriaali alkuvuodesta 2024.

Liikuntapalveluiden osalta sisäinen valvonta ja riskienhallinta on monelta osin hyvin hallussa. Riskit on dokumentoitu Granite ERM-järjestelmään, jossa on määritelty vastuutaho. Toiminnan laajuuteen ja rakenteeseen nähden merkittävimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä on arvioitu kattavasti. Arvioinnissa esille tulleita merkittävimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä ovat liikuntapaikkojen investointien viivästyminen tai nykyisten käyttökielto johtuen viivästyneistä päätöksistä tai kaupungin taloustilanteesta. Kehitetään viemällä kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukset toimeenpanopäätöksineen (toteutui kevät 2022), sekä avustusmallin ja hinnaston uudistamislinjaukset (syksy 2022).

Valvonta ja riskienhallinta perustuu ennakointiin, hyvään suunnitteluun, vastuiden määrittelyyn, perehdytykseen ja seurantaan. Sisäisen valvonnan ja riskien arvioinnin kenttä on laaja. Kokonaisuutena liikuntapalveluiden toiminta on hyvällä tasolla.

Liite 1​Liikuntapalveluiden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan vuoden 2023 selonteko (salassa pidettävä, salauksen peruste (JulkL 24 § 1 mom. kohta 8).

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta merkitsee liitteen 1 mukaisen liikuntapalveluiden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan vuoden 2023 selonteon tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedHalonen Esko
tiedKalmari Markus
tiedMiettinen Leena
tiedNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 5
Liite 1:Liikuntapalveluiden sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan vuoden 2023 selonteko (salainen asia)