Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11821.11.20238

7963-2023 (10 00 02)

Kärsämäen hiekkakentän hallinta- ja maanvuokra-alue - aiemman päätöksen kumoaminen

Tiivistelmä:

Liikuntapalvelut on luopunut Kärsämäen hiekkakentän maanvuokra-alueesta ja kentän hallinnasta keväällä 2020 seurakenttämallin edistämiseen perustuen. Alueella toimiva yhdistys ei ole alkuperäisen suunnitelman mukaisesti alkanut kehittämään olosuhdetta eikä alueesta ole tehty maanvuokrasopimusta. Näillä perustein liikuntalautakunnan päätös alueen luopumisesta tulee kumota.

Liiklk § 118

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Janina Mäkinen:

Taustaa

Liikuntalautakunta on tehnyt päätöksen Kärsämäen hiekkakentän maanvuokra-alueen ja kentän hallinnan luopumisesta kokouksessaan 21.4.2020 (§ 33). Turun Kisa-Veikot ry on silloin esittänyt, että yhdistys ottaisi Kärsämäen hiekkakentän hallintaansa ja toteuttaisi siihen kustannuksellaan nappulakenttämittaisen tekonurmipintaisen seurakentän.

Kärsämäen hiekkakenttä on 36 m x 57 m kokoinen lähikenttä, jota käyttävät päiväkoti ja koulu omassa toiminnassaan. Iltaisin kenttä on omatoimiliikkujien harrastuspaikka. Seuratoimintaan kenttä on soveltunut myös lasten ja nuorten harrastuspaikkana. Talviaikana kenttä on toiminut alueurakoiden kautta jäädytettävä luistelukenttänä. Kohde on kunnoltaan lähivuosien aikana peruskorjausta kaipaava ja kentällä on lievä hulevesiongelma. Hiekkakentän vieressä on täysimittainen 107 m x 67 m kokoinen luonnonnurmipintainen kenttä, hiekkapintainen juoksusuora, rantalentopallokenttä ja syksyn 2023 aikana asukasbudjettihankkeena valmistuneet ulkokuntoilulaitteet. Lisäksi kentän läheisyydessä on pukukoppi, jonka edessä on pieni hiekka-alue. Liikuntapalvelut on luovuttanut pienen hiekka-alueen hallinta- ja maanvuokra-alueena kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudelle. Alueesta on tarkoitus kehittää luonnon monimuotoisuutta edistävä uuselinympäristö.

Päätöksen kumoamisen perusteet

Alustavana aikatauluna on ollut, että liikuntapalvelut luopuisivat kentästä vuoden 2021 alusta alkaen, jonka jälkeen Turun Kisa-Veikot ry ottaisi vastuun kentän kehittämisestä. Yhdistyksen mukaan suunnitelmat ovat olleet valmiina, mutta tekonurmikentän toteutus on viivästynyt muun muassa koronapandemiasta, yleisestä taloudellisesta heikkenemisestä ja sen myötä yhteistyökumppaneiden mukaan saamisen haasteista johtuen. Lisäksi viivästymiseen on yhdistyksen mukaan vaikuttanut muun muassa alueen kaavamuutokset ja yhdistyksen resurssit.

Yhdistyksellä ei ole tällä hetkellä suunnitteilla pinnoittaa hiekkakenttää tekonurmella, joten päätös kentän luovuttamisesta on perusteltua kumota. Mikäli kyseinen tai jokin muu alueen yhdistys haluaa kehittää hiekkakenttää seurakenttämallilla, niin asia voidaan ottaa silloin uudelleen käsittelyyn.

Turun kaupungin tonttipalvelut ei ole tehnyt maanvuokrasopimusta Turun Kisa-Veikot ry:n kanssa, joten sopimusten osalta ei ole syytä toimenpiteisiin. Tästä johtuen kenttä on säilynyt myös aikaisemman päätöksen (21.4.2020 § 33) jälkeen liikuntapalveluiden maanvuokra-alueena.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta päättää kumota aikaisemman päätöksen (21.4.2020 § 33) liittyen Kärsämäen hiekkakentän maanvuokra-alueesta ja kentän hallinnasta luopumiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTyöväen voimistelu- ja urheiluseura Turun Kisa-Veikot ry