Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11721.11.20237

528-2023 (02 08 00)

Liikuntalautakunnan lausunto S:t Olofsskolanin hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa S:t Olofsskolanin hankesuunnitelmasta. Peruskorjausiässä oleva koulurakennus toteutetaan uudisrakennuksena nykyiselle tontille. Uuden koulurakennuksen on tarkoitus valmistua aikaisintaan loppuvuodesta 2027.

Liiklk § 117

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Janina Mäkinen:

Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoa S:t Olofsskolanin hankesuunnitelmasta kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä liikuntalautakunnalta 6.11.2023 (528-2023). Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan laaditun hankeselvityksen.

Taustaa

S:t Olofsskolan on noin 520 oppilaan ruotsinkielinen yläkoulu, jossa toimivat perusopetuksen vuosiluokat 7.–9. Koulun oppilaat tulevat pääasiassa Turusta, Kaarinasta, Salosta, Paraisilta ja Maskusta sekä muista ympäryskunnista. Turun ruotsinkielisiin peruskouluihin oppilaita tulee koko Varsinais-Suomen alueelta.

Koulurakennuksen alueella osoitteessa Luostarinkatu 11 on käynnissä asemakaavan muutosprosessi, jotta kaava mahdollistaa hankesuunnitelman mukaisen koulurakennuksen uudisrakentamalla. Kaava tulee märittämään laatutekijöitä ja olemassa olevan vanhan miljöön säilytettäviä ominaisuuksia. Kaavaluonnos on tämänhetkisen aikataulun mukaan tarkoitus hyväksyä syksyn 2023 aikana.

S:t Olofsskolanin peruskorjausiässä olevat tilat ovat oppilasmäärän kasvaessa riittämättömän kokoiset. Uudisrakennuksessa oppilasennuste huomioidaan kahdella eri skenaariolla. Oppilasmääräennuste sisältää Turun ja Kaarinan ruotsinkielisten koulujen oppilasmäärän mukaan lukien koulujen erityisopetuksen oppilaat. Uudisrakennuksen tilaohjelma on laskettu nykyisen oppilasmäärän (520) ja 600 oppilaan mukaan. Hankesuunnitelmaa on esitetty hyväksyttäväksi 600 oppilaan tilaohjelman mukaisena. Uudisrakennuksen valmistumistavoite on aikaisintaan loppuvuodesta 2027.

Hankesuunnitelmasta

S:t Olofsskolanin tarveselvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 4.4.2022 § 162. Tarveselvitys on toiminut pohjana syksyllä 2022 käynnistyneelle hankesuunnittelulle. Hankesuunnitelma on valmisteltu yhteistyössä tilapalveluiden, toimitilojen rakennuttamisen, rakennuttamisen asiantuntijoiden, kaavoituksen, kaupungin asiantuntijoiden ja tilojen käyttäjien edustajien kanssa.

​Uuden koulurakennuksen on tarkoitus tarjota opetuksen lisäksi hyvät tilat ilta- ja viikonloppukäytölle. Tiloissa tulee toimimaan muun muassa vapaa-aikatoimintoja, työväenopisto ja kolmannen sektorin yhdistyksiä. Tiloista suunnitellaan lähtökohtaisesti yhteiskäyttöisiä kaikkien tiloissa toimivien kesken. Lisäksi rakennuksessa on tarkoitus toteutua kengättömyyden tavoite.

Hankesuunnitelmassa S:t Olofsskolanin uudisrakennukseen esitetään toteutettavan 760m2 kokoinen liikuntasali, joka täydentää osaltaan keskustan liikuntapaikkaverkostoa. Keskisuuri 760m2 kokoinen liikuntasali vastaa koulun kasvaneen oppilasmäärän sekä muun päivä- ja iltakäytön tarpeisiin. Saliin esitetään parkettilattiaa, joka soveltuu muun muassa koripallolle. Näin salissa on mahdollista koon ja lattiamateriaalin puolesta pelata myös tasokkaampia koripalloturnauksia. Tällä hetkellä uusiin liikuntasaleihin on pääsääntöisesti esitetty synteettistä lattiamateriaalia, joten S:t Olofsskolanin sali tukisi osaltaan liikuntasaliverkoston monipuolisuutta. Liikuntasaliin esitetään kokonsa puolesta toteutettavan kaksi ääntä eristävää väliverhoa, joka mahdollistaa saman aikaisesti usean käyttäjäryhmän toimimisen tilassa. Saliin on suunnitteilla toteuttaa 75m2 kokoiset varastotilat, joihin on pääsy kaikilta kenttälohkoilta. Salin vapaaksi korkeudeksi tavoitellaan kahdeksaa metriä, joka mahdollistaa monipuolisten palloilulajien lisäksi myös tanssin, voimistelun ja cheerleadingin harjoittelun. Pukuhuone- ja varastotilat on hankesuunnitelmassa esitetty toteutettavan samaan kerrokseen liikuntasalin kanssa, jotta ne palvelevat tarkoituksenmukaisesti käyttäjiä.

Lisäksi hankesuunnitelmassa esitetään toteutettavan koulun toiveena ollut kuntosalitila. Kuntosali esitetään sijoitettavan liikuntasalin läheisyyteen, jotta tilat luovat yhdessä toimiessaan päivä- ja iltakäyttöön hyvän synergian oheisharjoittelutoiminnalle. Liikuntatilojen saavutettavuuden osalta tulee huomioida koulun ulkopuolinen päivä-, ilta- ja viikonloppukäyttö. Liikuntasalin käyttäjille tulee suunnitella oma erillinen sisäänkäynti, tai kulkeminen koulurakennuksen tiloissa tulee suunnitella muulla tavoin toimivaksi. Liikuntasaliin on lisäksi esitetty toteutettavan tapahtumiin soveltuva av-tekniikka sekä huolto-ovi, jonka kautta saliiin voidaan kuljettaa isoja liikuntavälineistä, kuten voimistelumattoja ja maaleja.

Sisäliikuntaolosuhteiden lisäksi S:t Olofsskolanin yhteyteen esitetään toteuttavan liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten mukainen yläkouluikäisiä aktivoiva piha-alue. Alueen tulisi pitää sisällään toimintoja, jotka kehittävät monipuolisesti lasten ja nuorten motorisia taitoja sekä innostavat fyysiseen aktiivisuuteen. Piha-alueen toimintoja voivat olla esimerkiksi parkouralue, pieni 3x3 koripallokenttä, monitoimikenttä tai ulkokuntoilulaitteet. Iltaisin ja viikonloppuisin piha-alueen tulee palvella alueen asukkaita kaikille avoimena lähiliikuntapaikkana.

Varsinaisten liikuntatilojen ja piha-alueen lisäksi koulurakennukseen voidaan sijoittaa tilan salliessa erilaisia aktivoivia ja liikkumiseen kannustavia elementtejä, kuten pingispöytiä tai kiipeilyotteita

Johtopäätökset

Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan S:t Olofsskolanin hankesuunnitelman yllä olevin huomion. Lisäksi liikunnallisesti aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukset. Liikuntapalveluita tulee osallistaa myös jatkossa kouluhankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheeseen. Hankesuunnitelmassa esitetyt liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille.

Oheismateriaali 1​Lausuntopyyntö S:t Olofsskolanin hankesuunnitelmasta

Oheismateriaali 2​S:t Olofsskolanin hankesuunnitelma

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Ehdotus​Liikuntalautakunta hyväksyy S:t Olofsskolanin hankesuunnitelman ja päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä mainitun lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti Laakson ehdotuksesta Tiitan kannattamana, että kuntosali ja oheisharjoittelutila tulisi suunnitella siten, että omatoimikäytön mahdollisuus olisi teknisesti olemassa, jos tarve tulevaisuudessa sille syntyy.

Jakelu

lausKaupunginhallitus