Hallinnon järjestäminen liikunnan palvelukokonaisuudessa

 

 

1.Luku Yleistä

 

Liikuntapalvelut vaalii liikuntakulttuuria luomalla edellytyksiä kuntalaisten liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikuntaa, tukemalla kansalaistoimintaa, tarjoamalla liikuntapaikkoja sekä järjestämällä liikuntapalveluita ottaen huomioon myös erityisryhmät.

 

Liikuntapalveluita johtaa liikuntapalvelujohtaja, vakanssi 403800, jonka tehtävänä on huolehtia tuotannon tuloksellisuudesta ja sovittaa palvelukokonaisuuden palvelut tarkoituksenmukaiseksi siten, että palvelukokonaisuuden toiminta tukee kaupunkitasoista integraatiota.

 

 

Palvelujohtajan tehtävät on määritelty Turun kaupungin hallintosäännössä 22 § ja 47 §. Tällä hallinnon järjestämispäätöksellä palvelujohtaja siirtää hänelle hallintosäännöllä annettua päätösvaltaa muulle viranhaltijalle.

 

Liikuntapaikkapäällikkö ja liikuntapalvelupäällikkö vastaavat liikuntapalvelujohtajan alaisuudessa tässä hallinnon järjestämispäätöksessä määriteltyjen tehtävien hoitamisesta.

 

 

 

 

2.Luku Liikunnan palvelukokonaisuuden vastuualueet

 

 

2.1 § Liikuntapalvelut

 

 

Liikuntapalveluihin kuuluvat seuraavat vastuualueet:

 

Liikuntapaikkavastuualue, jota johtaa liikuntapaikkapäällikkö, vakanssi 403802

 

Vastuualue ylläpitää, kehittää liikuntapaikkoja sekä jakaa vuoroja liikuntapaikkoihin Turun kaupungissa. Tavoitteena on kattavat ja korkeatasoiset kuntalaisten hyvinvointia ja liikuntakulttuuria edistävät liikuntapaikat, joiden käyttöaste on korkea. Ylläpitotyö ja palvelut järjestetään tehokkaasti ja taloudellisesti. Liikuntapaikkojen korjausinvestointeja suunnitellaan liikuntapaikkasuunnitelmaan tukeutuen. Liikuntapaikkavastuualue mahdollistaa myös liikunta- ja urheiluseurojen tuen avustuksina liikuntaolosuhteiden ylläpitoon, vuokraamiseen ja rakentamiseen sekä jakaa liikuntapaikkojen käyttövuorot ja valmistelee vuorovarausperiaatteet yhteistyössä Liikunnallisen elämäntavan vastuualueen kanssa.

 

Liikunnallisen elämäntavan vastuualue, jota johtaa liikuntapalvelupäällikkö, vakanssi 403975

 

Vastuualueen tehtävänä on edistää eri ikä-/kohderyhmät huomioiden liikunnallista elämäntapaa sisältäen kuntalaisten omatoimiliikkumisen ja organisoidun liikunnan.

Vastuualueen tehtävänä on tukea kaupungissa toimivien liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten toimintaa avustuksina ja koulutuksia järjestämällä. Lisäksi vastuualue osallistuu kehittämishankkeisiin.

 

 

3. Luku Johtoryhmät

 

3 § Liikunnan palvelukokonaisuudessa toimivat seuraavat johtoryhmät:

-liikuntapalvelukokonaisuuden johtoryhmä

 

 

4. Luku Palvelualuejohtajien varahenkilöt

 

4 § Liikunnan palvelukokonaisuuden varahenkilöt ovat seuraavat:

Liikuntapalvelujohtajan ensimmäinen varahenkilö on liikuntapaikkapäällikkö, vakanssi 403802 ja toinen varahenkilö liikuntapalvelupäällikkö, vakanssi 403975.

 

 

5. Luku Taloutta koskevat toimivallat ja määräykset palvelukokonaisuudessa

   

5 § Vastuualueiden päälliköille kuuluvat seuraavat tehtävät:

 

-vastaa vastuualueen johtamisesta siten, että valtuuston, kaupunginhallituksen ja palvelukokonaisuuden lautakunnan sekä palvelujohtajan asettamat tavoitteet saavutetaan

 

-laatii vastuualueen talousarvioesityksen palvelujohtajalle

 

-raportoi palvelualueen toiminnasta ja taloudesta liikuntapalvelujohtajalle

 

-vastaa palvelualueen talouden järjestämisestä kuten määrärahojen käytöstä hallintosäännön ja talousarvion asettamissa puitteissa

 

-hyväksyy palvelualueella tehtävien hankintojen tarjouspyynnöt ja tekee hankintapäätökset lautakunnan määräämissä rajoissa

 

-päättää palvelualuetta koskevista sitoumuksista ja allekirjoittaa palvelu/-aluetta koskevat sopimukset ja muut sitoumukset hankintavaltuuksiensa mukaisesti.

   

-allekirjoittaa palvelualueen valtionosuus- ja avustushakemukset hankintavaltuuksiensa mukaisesti.

 

6 § Vastuu hankinta-asioissa

 

Kukin lähijohtaja vastaa hankittavien tavaroiden ja palveluiden sopivuudesta toiminnan asettamiin tarpeisiin sekä osaltaan kaupungin antaman ohjeistuksen noudattamisesta hankintoja tehtäessä vastaa asianomaisen toiminnan vastuuhenkilö.

 

Hankintapalvelut vastaa hankintojen toteuttamisesta hankintalain sekä kaupungin ja asianomaisten lautakuntien antamien hankintaohjeiden mukaisesti ja huolehtii hankintatoiminnan ohjeistuksesta ja koordinoinnista.

 

Hankintavaltuuksista päätetään erikseen

 

 

7 § Laskujen hyväksymisvaltuudet

 

Laskujen hyväksymisvaltuuksista päätetään erikseen.

 

 

6. Luku Henkilöstöasiat

 

8 § Vastuualuejohtajat päättävät alaisensa henkilökunnan osalta:

 

vastuualueen yhteistoiminnasta ja työsuojelusta

henkilöstön ottamisesta olemassa oleviin, muihin kuin suoraan palvelujohtajan alaisuudessa oleviin vakansseihin. Toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen otettaessa tulee saada palvelujohtajan lupa.

yli 12 kk kestävään määräaikaiseen, ylimääräiseen työsuhteeseen ottamisesta. Tällaiseen palvelussuhteeseen otettaessa tulee saada palvelujohtajan lupa.

henkilöstöä palkattaessa tulee lisäksi erikseen huomioida mitä talousarvion noudattamista koskevissa ohjeissa kulloinkin määrätään, sekä talousarviossa vahvistetut henkilötyövuodet

kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain tarkoittama työnantajan päätös terveystietojen antamisesta

sivutoimi-ilmoituksen vastaanotto

aiheettomasti perityn palkan tai etuuden takaisinperintä

työtehtävien poikkeavaa suorituspaikkaa koskevan luvan antaminen

varahenkilöiden nimeäminen

 

Vastuualuejohtajat päättävät välittömien alaistensa osalta ja lähijohtajan esimiesasemassa olevat alaisensa vastuualueen muun henkilökunnan osalta:

 

Henkilöstön ottaminen enintään 12 kk kestävään virka- tai työsuhteeseen

Palkattoman harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan myöntämisestä enintään 3 kk:n jaksolle

Kotimaisten työ- ja virkamatkojen, koulutus-, opinto-, seminaari- ja tutustumismatkojen sekä oman ajoneuvon käyttöoikeudesta

 

Vastuualuejohtajat ja lähijohtaja-asemassa olevat päättävät välittömien alaistensa osalta ja näiden välittömässä alaisuudessa lähijohtaja-asemassa olevat vastuualueen muun henkilökunnan osalta:

 

Virka- ja työehtosopimukseen ja lakiin perustuvien eräiden virka- tai työvapaiden ja vapaapäivien myöntämisestä (hallintosääntö 94 §)

 

Näiden ohella noudatetaan talousarvion noudattamista koskevia määräyksiä.

 

 

7. Luku Yleinen toimivalta

 

 

 

9 § Yleinen toimivalta

 

Vastuualuejohtajilla on toimivalta seuraavissa asioissa:

 

Käyttää kaupungin puhevaltaa omalla palvelualueella siltä osin, kun se ei kuulu lautakunnan tehtäviin

Päättää palvelualueeseen liittyvien projektien perustamisesta ja niiden hallinnosta taloudellisten toimintavaltuuksiensa puitteissa

Vastata vastuualueen yhteistyön järjestämisestä sekä vastuualueiden välisen yhteistyön järjestämisestä ja kehittämisestä

Vastata vastuualueen seudullisesta ja valtakunnallisesta yhteistyöstä sekä edunvalvonnasta

 

 

8. Luku Raportointi ja valvontavastuu

 

10 § Vastuualuejohtajat vastaavat palvelujohtajalle vastuualueensa toiminnasta ja siitä, että prosesseille, hankkeille, projekteille ja toiminnoille on määritelty vastuutahot sekä tarvittavat ohjaus- ja seurantajärjestelmät.

 

 

9. Luku Sisäisen valvonnan vastuut

 

11 § Vastuualuejohtajat vastaavat osaltaan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta.

 

Jokaisen lähijohtajan tehtävänä on osaltaan vastata johtamansa toiminnan sisäisestä valvonnasta huolehtimalla seuraavista asioista:

 

-vahvistettu toiminta-ajatus toteutuu ja asetetut tavoitteet saavutetaan

-voimassa olevia säännöksiä, määräyksiä ja annettuja ohjeita noudatetaan

-johdon saama informaatio on oikeaa ja luotettavaa

-omaisuuden säilyminen on turvattu

-riskienhallinnasta on huolehdittu

-voimavarojen käyttö on tehokasta ja taloudellista

-tehtävien suorittamiseksi on olemassa riittävä ohjeistus

-henkilöstön vastuut on määritelty ja henkilöstöllä on ajanmukaiset tehtäväkuvaukset ja

-henkilöstön kanssa käydään säännöllisesti tavoite- ja kehityskeskustelut, joissa toiminnallisten tavoitteiden lisäksi käydään läpi alaisen toimenkuva sekä työtehtävien edellyttämä osaaminen.

 

Edellä mainittujen sisäisestä valvonnasta vastuussa olevien henkilöiden tehtävänä on raportoida valvonnan toteutumisesta lähijohtajalleen sekä tarpeen mukaan palvelujohtajalle.

 

10. Luku Voimaantulo

 

12 §   Tämä päätös tulee voimaan 1.6.2023.

 

Tämä päätös kumoaa aikaisemmat liikuntapalveluja koskevat hallinnon järjestämispäätökset.


Toimivallan siirtoa ja määrittelyä ym. koskevat päätökset:

 

 

Turun liikuntapalveluiden organisaatio 1.8.2019 alkaen (Vapaa-aikatoimiala, toimialajohtaja 14.5.2019 § 23)

  

Kansliapäällikölle hallintosäännöllä määritetyn harkinnanvaraisia virka- ja työvapaita koskevan päätösvallan (hallintosääntö 95 §) delegoiminen muille viranhaltijoille 1.1.2023 lukien (Konsernihallinto, kansliapäällikkö 21.12.2022 § 410)

 

Kansliapäällikölle hallintosäännöllä määritetyn palkka-asioita koskevan päätösvallan (hallintosääntö 85 §) delegoiminen muille viranhaltijoille 1.1.2023 lukien