Liikuntalautakunta

 

 

 

 

 

Skanssin puistosuunnitelman muuttuneiden ulkoliikuntaolosuhteiden osalta

 

 

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

 

Kaupunkiympäristötoimiala pyytää vapaa-aikatoimialalta uutta kannanottoa Skanssin keskuspuiston suunnitelmissa olevista vapaa-aikatoimialan käyttöön tulevista investoinneista sekä niistä syntyvistä kustannuksista.

 

Liikuntalautakunta on kokouksessaan 21.4.2020 § 31 antanut lausunnon Skanssin keskuspuiston suunnitelmissa olevista vapaa-aikatoimialan käyttöön tulevista investoinneista sekä niistä syntyvistä kustannuksista. Lausunnossaan Liikuntalautakunta sitoutui kyseisten liikuntaolosuhteiden ylläpitoon ja ylläpitovuokraan. Lausunnossa todetaan seuraavaa: Liikuntalautakunnan taloussuunnitelmaan tulee varata riittävä määräraha investointivuokraan (n. 65 000 €/vuosi 20 vuoden määräajaksi) sekä olosuhteiden maavuokraan (n. 4300 €/vuosi) ja ylläpitokustannuksiin (n. 8 000€/vuosi). Kaupunkiympäristötoimialan on lisäksi varauduttava investoinnin toteutusvuosina rakentamisen investoimiskustannuksiin korotetulla 1,3 M € kohdennetulla määrärahalla vuosittaisen 700 000 € määrärahan lisäksi.

 

Käsitellessään periaatelinjausta Lauste-Skanssi alueen kouluratkaisusta, kaupunginhallitus päätti 5.10.2021 § 392, että Lauste – Skanssin alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaatepäätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Itä-Turun muu kouluverkkoselvitys täydennettynä vapaa-ajan palveluilla valmistellaan erikseen päätöksentekoon huomioiden Karhunaukion hankkeen vaikutukset kokonaisuuteen.

 

Kaupunginhallituksen päätös tarkoitti samalla, että Skanssin koulun ja laajemmin alueen monitoimitalohankkeesta voidaan tässä vaiheessa luopua. Kaupunginhallituksen päätöksen esittelytekstin mukaan Skanssiin tulee kuitenkin varata Y-tontti päiväkotia ja mahdollista 2030-luvulla toteutettavaa pientä peruskoulua varten. Tämä Y-tontti sisältyy 24.3.2023 voimaan tulleeseen Itä-Skanssin asemakaavaan. Kyseinen päätös toi mukanaan tarpeen muuttaa liikuntapuistoon esitettyjä urheilutoimintoja, kuten pelikentän kokoa, kaupunginhallituksen päätöstä vastaavaksi.

 

Alkuperäisessä puistosuunnitelmassa liikuntaolosuhteet oli suunniteltu vastaamaan sekä asukkaiden että monitoimitalon käyttäjien tarpeita. Olosuhteet koostuivat perusliikkumisen edellyttämästä isosta pelikenttäalueesta, monitoimikentästä ja niiden yhteyteen sijoitetusta varustellusta aktivoivasta ympäristöstä. Keskuspuistoon on suunniteltu myös pieni toimintopuisto, jossa on muun muassa matalan kynnyksen ulkokuntoiluvälineitä. Rakennettavat olosuhteet olivat välttämättömiä päiväkodin ja koulun liikunnan järjestämiseksi sekä alueen asukkaiden liikunnallisen elämäntavan mahdollistamiseksi.

 

Monitoimitalohankkeen rauettua on todettu yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa, että puistoon suunniteltua pelikenttää voidaan pienentää ja monitoimikenttä jättää pois. Muiden suunniteltujen liikunnallisien toimintojen tarve on pysynyt ennallaan. Kentiltä vapautuva tila ja nykyisissä suunnitelmissa oleva kumpuileva asfalttialue suunnitellaan uudelleen ympäristöön sopivaksi pumptrack radaksi. Lisäksi tutkitaan mahdollisuutta lisätä kiipeily- ja parkour tyyppisiä rakenteita. Etukäteen arvioituna, muutoksilla ei ole huomattavia kustannusvaikutuksia. Kustannusarvio tarkentuu muutossuunnittelun edetessä.

 

Liikuntaolosuhteiden toteuttamisen edellytyksenä on, että vapaa-aikatoimiala varautuu investointikustannuksiin oman taloussuunnittelunsa puitteissa. Vapaa-aikatoimialan käyttöön suunniteltujen toimintojen toteuttamisen kustannusarvio on nykyisellä maanrakennusindeksillä (maaliskuu 2023, 2010=100) ja 15% hankevarauksella päivitettynä 1,65 M€. Tästä aiheutuu liikunta-alueiden investointivuokra, johon liikuntapalveluiden tulee sitoutua.

 

Nähtävillä ollutta puistosuunnitelmaa ei ole vielä hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa. Kaupunkiympäristölautakunnan käsittely edellyttää vapaa-aikatoimialan kannanottoa liikunta-alueiden

 

investointivuokraan.

 

Lausunto pyydetään 26.5.2023 mennessä infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoskelle.

 

 

 

 

 

      Jyrki Lappi

      maankäyttöjohtaja