Liikuntalautakunnan lausunto Lyseon koulun tarveselvityksestä
Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, liikuntasuunnittelija Amanda Pulli ja liikuntasuunnittelija Janina Mäkinen:
Tilapalvelut ovat pyytäneet lausuntoa Lyseon koulun tarveselvityksestä 17.1.2023 (484-2023) liikuntalautakunnalta, kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin Lyseon koulun tarveselvityksen.
Taustaa
Turun Lyseon koulu sijaitsee maantieteellisesti laajalla oppilasalueella. Tällä hetkellä koulun tiloissa toimii 536 oppilasta, jonka lisäksi henkilökuntaa on noin 60–65. Lyseon koulun Runosmäen vanha rakennus on valmistunut vuonna 1994 ja sen tilat on suunniteltu aikanaan yläkoulun ja lukion tarpeisiin. Rakennukseen tehtiin vuosina 2019–2020 kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 2020. Syksyllä 2020 Lyseon koulu muutti sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloihin. Julkisivujen osalta tehtiin lisätutkimusta vuonna 2021 ja päivitetyn tilasuunnitelman mukaan rakennusta olisi odottanut raskaampi korjausvaihe. Syksyllä 2021 kaikkien tutkimustulosten valmistuttua korjaushanke arvioitiin kannattamattomaksi.
Selvitys uudisrakennuksen toteuttamiseksi käynnistettiin syksyllä 2021 ja sen tueksi aloitettiin keväällä 2022 pedagoginen suunnittelu. Suunniteltavaan kokonaisuuteen lisättiin myös Mikaelin koulun Lyseon yksikön tilat, sillä koulun toiminta on osin riippuvaista Lyseon tiloista ja tilojen yhdistäminen nykyisten linjausten mukaista. Lukuvuoden 2021–2022 jälkeen Lyseo luopui Kärsämäen yksikön tiloista. Osin tämän seurauksena myös Pallivahan yksikön 5.–6.-luokille osoitettiin tilat uudisrakennuksen tilaohjelmasta. Kärsämäen yksikkö on lähitulevaisuudessa peruskorjaustarpeessa, jonka seurauksena myös esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta tarvitsevat uudet tilat.
Uudisrakennuksen sijaintia tarkasteltiin palveluverkon näkökulmasta syksyllä 2022, mutta nykyinen sijainti osoittautui toimivimmaksi. Lyseon koulun oppilasalueen 7–15-vuotiaiden lasten määrä on kasvanut usean vuoden ajan ja jatkaa kasvuaan alakouluikäisten osalta arviolta vuoteen 2025 asti ja yläkouluikäisten osalta vuoteen 2030 asti. Nykyisten suunnitelmien mukaan uudisrakennus mitoitetaan 700 lapselle, joista koostuu noin 40 opetusryhmää. Henkilöstöä tiloissa tulee toimimaan yhteensä noin 80–90. Tilojen lopullinen mitoitus tarkentuu suunnitteluvaiheessa.
Runosmäen alueella sijaitsee Nunnavuoren palloiluhalli, joka palvelee katsomollisena liikuntaolosuhteena koulun päiväkäyttöä sekä vapaa-ajan käyttöä. Nunnavuoren palloiluhalli sijaitsee aivan Lyseon koulun lähettyvillä (n. 300 m) ja on kooltaan 720 m2, minkä vuoksi alueelle ei nähdä olevan tarvetta yli 1000 m2 liikuntasalille.
Tarveselvityksestä
Lyseon koulun tarveselvitys on valmisteltu yhteistyössä tilapalveluiden, kasvatuksen ja opetuksen, oppilashuollon, konsernihallinnon sekä liikuntapalveluiden kesken vuonna 2022. Lyseon koulun uudisrakennuksen alustava tilaohjelma pitää sisällään kolmeen osaan jaettavan 800 m2 liikuntasalin, 80 m2 kuntosalitilan sekä 15 m2 lämmittelytilan. Varastotilaa on tarveselvityksessä varattu 45 m2. Puku-, pesu- ja wc-tiloille on varattu yhteensä 210 m2. Pukuhuonetiloja on esitetty koulurakennukseen 6 kappaletta, joiden lisäksi on esitetty kahta 3m2 kokoista sukupuolineutraalia puku-, pesu- ja wc-tilaa, yksi 6m2 kokoinen esteetön wc sekä muita 2m2 kokoisia wc-tiloja neljä kappaletta. Lisäksi opettajien puku- ja pesutiloja on tarveselvityksessä esitetty 16 m2 edestä.
Liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan liikuntasalitila 800 m2 on riittävä koulun päiväkäytön ja vapaa-ajankäytön näkökulmasta. Tilaohjelmassa esitetyn 45m2 varastotilan ei kuitenkaan nähdä olevan riittävä liikuntavälineiden säilytykseen. Konseptoinnissa liikuntapalvelut esittävät yleisesti keskikokoisen liikuntasalin (760 m2) varastotilatarpeeksi 75 m2. Ilman kokonaisneliöiden kasvatusta, puku-, pesu- ja wc-tilojen mitoitusta koko koulun osalta tulee tarkastella uudelleen hankesuunnitteluvaiheessa, jotta liikunnan varastotilaa saadaan kasvatettua.
Kolmeen osaan jaettava iso liikuntasali vastaa hyvin Lyseon koulun lähivuosina edelleen kasvavan oppilasmäärän tilatarpeisiin. Samalla liikuntasali palvelee eri liikuntalajien harrastamista ja täydentää kaupungin liikuntasaliverkostoa. Lyseon koulun liikuntasalin yhteyteen on esitetty toteutettavaksi kuntosalitila 80 m2 ja oheisharjoittelutila 15 m2, jotka palvelisivat yläkouluikäisten lisäksi ilta- ja viikonloppukäyttäjiä. Kuntosali ja oheisharjoittelutila ovat melko pieniä, minkä vuoksi ne eivät tule palvelemaan omatoimisen liikunnan tilana, vaan tulevat toimimaan liikuntasalin varanneiden tahojen oheisharjoittelutilana.
Sisäliikuntatilojen lisäksi hankkeessa tulee huomioida koulun tarkoituksenmukaiset ja riittävät ulkoliikuntaolosuhteet. Kouluhankkeen yhteydessä koulun tontilla oleva, talvisin jäädytettävä, hiekkakenttä (n. 60m x 100m) tulee pinnoittaa hiekkatekonurmella. Pinnoitteen vaihdon yhteydessä tulee kentälle asentaa myös aidat sekä valaistus. Lisäksi kentälle on esitetty kesä- ja talvikäyttäjiä palvelevaa pukuhuonerakennusta, joka tulisi osaltaan sisällyttää myös hankkeeseen. Koulun piha-alueesta tulee suunnitella kaikkia kuntalaisia aktivoiva.
Liikuntapaikkaverkon linjauksista päätettiin kaupungin valtuustossa (11.4.2022 § 67). Päätöksessä linjattiin, että koulujen yhteydessä tai läheisyydessä olevia sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteita kehitetään kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena ja kouluverkkoon liittyvissä peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeissa huomioidaan entistä laajemmin koko liikuntapaikkaverkon tilanne ja sen alueelliset kehittämistarpeet. Tarveselvityksessä esitetty 800 m2 liikuntasali vastaa tähän tarpeeseen, tarjoten seuroille ja vapaa-ajan käyttäjille tarkoituksenmukaisen liikuntatilan. Salin varustelun osalta tulee huomioida vielä alueelliset kehittämistarpeet. Lyseon koulun hankesuunnitteluvaiheessa tulee huomiodia myös koulun piha-alueen osalta liikuntapaikkaverkon linjausten mukainen toteutus, jossa liikuntapalvelut ovat mukana kehittämässä piha-alueesta monipuolisesti aktivoivaa ja liikuttavaa kaikille kuntalaisille.
Johtopäätökset
Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan Lyseon koulun tarveselvityksen muutamin yllä olevin huomioin. Tarveselvityksessä esitetyt tarkoituksenmukaiset ja laadukkaat liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympäri vuoden korkealla käyttöasteella kuntalaisille. Lisäksi liikunnallisten ja aktivoivien olosuhteiden toteutuksessa tulee huomioida liikuntapaikkaverkon linjaukset.