Lyseon koulun tarveselvitys

 

Vs. toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, tilacontroller Saku Lehtiö 12.1.2023:

Turun Lyseon koulu sijaitsee maantieteellisesti hyvin laajalla oppilasalueella. Tällä alueella toimii Lyseon koulun kaksi yksikköä; Runosmäen yksikkö (Varusmestarintie 19) ja Pallivahan yksikkö (Paltankatu 4). Osoitteessa Kärsämäentie 46 sijaitsi kesään 2022 saakka Lyseon koulun kolmas yksikkö (1.–2. luokkia), mutta nykytilanteessa tiloja käyttää vain esiopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminnot. Lyseon Runosmäen yksikössä (nykytilanteessa väistötiloissa) opiskelee vuosiluokkien 1–9 oppilaita ja Pallivahan yksikössä vuosiluokkien 1–6 oppilaita. Lyseon Runosmäen yksikön tontilla on sijainnut vuodesta 2012 myös Mikaelin koulun yksikkö väistötiloissa. Runosmäessä sijaitsee lisäksi yksi Luolavuoren koulun yksiköistä (Piiparinpolku 3) mikä ei ole osa tätä selvitystä.

Lyseon koulun Runosmäen vanha rakennus on alun perin suunniteltu lukiota ja yläkoulua varten ja se on valmistunut 1994. Ensimmäinen muutossuunnitelma koulurakennukseen tehtiin 2017 kun Lukio päätettiin muuttaa keskustaan. Tähän ei kuitenkaan saatu urakkatarjouksia. Suunnitelmat päivitettiin 2019, jolloin mukaan otettiin esiopetuksen tilat. Oppilasmäärän arvio oli tällöin 460 + 2 esiopetusryhmää.

Rakennukseen tehtiin kuntoarvio 2019–2020 sekä Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 2020 mikä osoitti rakennuksen olevan luultua huonommassa kunnossa. Lyseon koulu muuttikin sisäilmaongelmien vuoksi väistöön urheilukentälle sijoitettuihin tilaelementtirakennuksiin syksyllä 2020.

Julkisivujen osalta tehtiin lisätutkimus mahdollisten korjaustapojen täsmentämiseksi 2021. Saman vuoden keväällä tehtiin vielä päivitetty tilasuunnitelma koska nähtävissä oli jo raskaampi korjaushanke, mutta syksyllä 2021 kaikkien tutkimusten valmistuttua arvioitiin korjaushanke kuitenkin kannattamattomaksi.

Syksyllä 2021 käynnistettiin uudisrakennuksen toteuttamiseen tähtäävä selvitys ja tämän tueksi pedagoginen suunnittelu keväällä 2022. Mikaelin koulun Lyseon yksikön tilat otettiin tässä vaiheessa mukaan suunniteltavaan kokoonpanoon, sillä koulun toiminta on muutenkin ollut osin riippuvainen Lyseon tiloista. On myös nykyisten linjausten mukaista yhdistää Mikaelin yksikkö kiinteästi Lyseon toimintaympäristöön.

Lyseo päätti luopua Kärsämäen yksikön tiloista niiden huonon soveltuvuuden ja kunnon vuoksi lukuvuoden 2021–2022 jälkeen. Uudisrakennuksen tilaohjelmaan päätettiin tällöin osoittaa tilat myös Pallivahan yksikön 5.–6. luokille sillä yksikkö toimii hieman ahtaalla Kärsämäen 1.–2.-luokkien siirron jälkeen. Kärsämäen yksikkö on myös lähitulevaisuudessa peruskorjattava, jolloin tarvitaan tilat myös siinä toimiville esiopetukselle ja ap-ip toiminnalle.

Syksyllä 2022 käytiin vielä Lyseon uudisrakennuksen mahdolliset sijaintivaihtoehdot läpi palveluverkon näkökulmasta, mutta tarkastelussa päädyttiin nykyiseen sijaintiin.

 

Vielä joulukuussa 2022 selvitykseen liitettiin mukaan päivitetyn väestöennusteen tiedot sekä käytiin läpi vielä uuden Tuen strategian vaikutukset. Tilaohjelmaan onkin mitoitettu aiempaa runsaammin mm. eriyttämistiloja, jotka mahdollistavat joustavat ja tarpeen mukaiset ryhmittelyt.

Lyseon koulun henkilökunta on laatinut koulun toiminnan ja tarveselvityksen pohjaksi Pedagogisen suunnitelman sekä tilatarpeen kuvauksen mikä on tarveselvitykseen avattu huonetilaohjelmaksi.

 

Oppilaita Lyseon koulun tiloissa on tällä hetkellä 536, joista 42 esiopetuksessa. Yhteensä n. 28 opetusryhmää. Henkilökuntaa n.60–65.

Esitettävä uudisrakennus ratkaisee usean yksikön ja toiminnan tilatarpeet. Lyseon koulun omat tilat, Runosmäen esiopetuksen ja ap-ip-toiminnan, kuin myöskin Mikaelin Lyseon yksikön pysyvät tilat sekä vähintäänkin Kärsämäen yksiköstä väistämisen. Yhteensä uudisrakennuksessa tulisi toimimaan tämänhetkisen tilanteen mukaan n.700 lasta n.40 opetusryhmässä. Opetushenkilökunnan määrän ollessa yhteensä n.80–90.

 

Kouluhankkeiden kustannustaso on tämänhetkisissä arvioissa ollut 3500–4000 €/m2 tasolla. Tähän luonnollisestikin vaikuttaa suuresti hankkeen kokoluokka, sijainti ja tilaohjelma sekä toteutusajankohta. Uudisrakennuksen rakennuskustannusten vaihteluväli on tällöin 11400-11800m2 kokonaislaajuuden toteutukselle arviolta 40–47 milj.€ (alv.0%). Lisäksi tulee huomioida vanhan koulurakennuksen purkutyöt, liikuntaolosuhteiden toteutus sekä ulko- ja liikennöintialueiden osittainen uudelleen rakentaminen.

 

Kerrosala rakennuksessa on arviolta välillä 10000-10400m2 ja mahdollisesti ylittää tontilla olevan rakennusoikeuden näin ollen n.400m2 mikä on kokonaislaajuuteen nähden vähäinen ylitys eikä edellytä kaavamuutosta.

 

Yhdessä toimijoiden kanssa muodostettu kokonaisuus mahdollistaa Lyseon yhtenäiskoulun toiminnan pitkälle tulevaisuuteen. Koulu saa uudet toimintaansa vastaavat ja tarkoituksenmukaiset tilat ja Mikaelin yksikkö pääsee pois pitkäaikaisesta väistöstä. Toiminnan yhdistyminen ja uudisrakennuksen monipuolinen tilaohjelma mahdollistavat uuden Tuen strategian, inkluusion ja opetussuunnitelman toteuttamisen optimaalisella tavalla.

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa Lyseon koulun tarveselvityksestä Kasvatus- ja opetuslautakunnalta, Liikuntalautakunnalta sekä Kaupunkiympäristölautakunnalta.

Lausuntoa pyydetään 14.2.2023 mennessä.

 

 

Liite 1   Lyseon koulun tarveselvitys liitteineen