Lauttarannan urheilupuiston päivitetyt tarpeet 2022

Hirvensalon Syvälahdessa sijaitsee vuonna 2018 toimintansa aloittanut Syvälahden monitoimitalo, jossa on tilat päiväkodille, perusopetuksen yhtenäiskoululle, neuvolalle, nuorisotilalle ja liikuntahallille sekä kouluterveydenhoidolle ja Hirvensalon kirjastolle. Ala- ja yläkoulun oppilasmäärä on yhteensä noin 700 ja päiväkodin paikkamäärä noin 140 lasta.

 

Kuva: Syvälahden monitoimitalo

 

Taustaa

 

Monitoimitalon suunnittelun yhteydessä vuosina 2012–2014 tehtiin Lauttarannan urheilupuiston yleis- ja rakennussuunnitelmat, joissa suunniteltiin monipuolinen ulkoliikuntapaikkakeskittymä palvelemaan koulu- ja päiväkotiliikuntaa sekä muuta vapaa-ajan liikkumista. Suunnitelmat pitivät sisällään kivituhka- tai tekonurmipintaisen pallokentän, juoksusuoran ja pituushyppylaatikon, monitoimikentän, rantalentopallokenttiä, padelkenttiä, kiipeily- ja liikuntarakenteita sekä tilavarauksen pukukopille. Kokonaiskustannusarvio nousi lopulta peräti 2,7 miljoonaan euroon alueen vaikean maapohjan lisätessä rakennuskustannuksia merkittävästi. Toteutuksen haasteiksi muodostuivat lopulta sijainnin vaikeat ja kalliit perustusolosuhteet liejusavisella maaperällä.

 

Lauttarannan urheilupuistosta työstettiin uusi tarveselvitys-hankesuunnitelma 2016–2017. Selvitystyössä haettiin kustannustehokkuutta karsimalla ja vaiheistamalla urheilupuistoon suunniteltuja liikunnan suorituspaikkoja. Perustusrakenteista ei kuitenkaan pystytty säästämään. Kustannuksia jäi jäljelle edelleen 2,1 miljoonaa, vaikka liikunnan suorituspaikkojen pintarakenteista karsittiin lähes kaikki koululiikunnan minimitason ylittävät osat. Karsittunakin kovin kalliille Lauttarannan urheilupuistolle haettiin myös muita vaihtoehtoja, ja ainoana realistisena vaihtoehtona tutkittiin noin kilometrin kävelymatkan päässä olevan Wäinö Aaltosen kentän peruskorjaamista ja laajentamista.

Liikuntalautakunta hyväksyi 25.4.2017 § 42 tarveselvitys-hankesuunnitelman ja järjestämistapaehdotuksena oli, että Syvälahden monitoimitalon tarvitsemat ulkoliikuntapaikat järjestään peruskorjaamalla ja laajentamalla Wäinö Aaltosen koulun kenttä ulkoliikuntapaikkojen tavanomaisten investointikohteiden joukossa. Koulun pienimpiä oppilaita, varhaiskasvatusta ja kerhoja varten päätettiin jatkaa monitoimitalon välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Syvälahdenpuiston kentän ylläpitoa.

Nykytilanteen kuvaus

Lauttarannan urheilupuiston alueella on tällä hetkellä ainoastaan pieni kivituhkapintainen Syvälahdenpuiston kenttä koulu- ja päiväkotiliikuntaa varten, jota jäädytetään talvisin kaupungin toimesta. Kenttä on pienpelikokoinen (peliala 35 m x 80 m) ja sen pääkäyttäjänä on aikaisempina vuosina ollut Hirvensalon Nappulaliiga arki-iltaisin. Mittojensa puolesta kenttä ei kuitenkaan täytä koululiikunnan vähimmäisvaatimuksia, eivätkä esimerkiksi jalkapallon ja pesäpallon junioritoiminnan mittoja. Syvälahden koulun vanhimpien oppilaiden koululiikuntaan hyödynnetään noin kilometrin päässä sijaitsevaa Wäinö Aaltosen koulun kenttää. Nykyään Syvälahdenpuiston kenttä toimii koulupäivien ulkopuolella lähinnä paikkana omatoimiselle liikkumiselle, sillä seuratoiminnalle sillä ei ole ollut enää kysyntää. Monitoimitalon piha-alueelta löytyy eri-ikäisiä lapsia liikkumaan aktivoivia välineitä ja esimerkiksi pienikokoisia monitoimikenttiä. Suuren yhtenäiskoulun ja Hirvensalon kasvaneen asukasmäärän myötä nykyiset liikuntamahdollisuudet eivät vastaa alueen asukkaiden tarpeisiin.

Tulevat ulkoliikuntapaikkainvestoinnit Hirvensalossa

Turun kaupungin osallistavan budjetoinnin mallin eli Asukasbudjetin äänestyksen tuloksena Hirvensaloon tullaan toteuttamaan kolme kokonaan uutta sekä yksi kunnostettava ulkoliikuntapaikka vastaamaan asukkaiden liikunnallisiin tarpeisiin. Tulevia ulkoliikuntapaikkoja ovat frisbeegolfin puttauskorit, ulkokuntoilulaitteet Syvälahden koulun läheisyyteen, uimahyppytorni sekä hiihtokeskuksen viereisen pulkkamäen kunnostaminen. Asukasbudjettikohteiden lisäksi alueelle on tulossa ulkoliikuntapaikkainvestointien muodossa hiihtokeskuksen huoltorakennuksen sekä rinnevalaistuksen uusiminen sekä uusina kohteina kuntoportaat hiihtokeskuksen rinteeseen sekä skeittielementit ja monitoimikenttä Ylikylänpuistoon. Yksityisen tahon järjestämänä Hirvensaloon toteutetaan uusi frisbeegolfrata. Vaikka edellä mainitut ulkoliikuntapaikkainvestoinnit tulevat parantamaan Hirvensalon alueen liikuntapaikkatarjontaa huomattavasti, ne eivät riitä täyttämään koululiikunnan tarpeita.

Lauttarannan urheilupuiston päivitetyt tarpeet 2022

 

Ensisijaisena tavoitteena on, että Lauttarannan urheilupuisto tarjoaisi tulevaisuudessa Syvälahden monitoimitalon koululaisille ja päiväkotilapsille tarkoituksenmukaiset ja riittävät liikuntaolosuhteet niin kesä- kuin talviliikunnankin suhteen. Tämä tarkoittaa kunnollisen ja riittävän kokoisen pallokentän sekä luistelukentän toteuttamista lähelle monitoimitaloa. Hankesuunnittelun yhteydessä tulee tarkastella myös mahdollisuus toteuttaa luistelukenttä luonnonjään sijaan tekojäänä. Lisäksi urheilupuistosta tulisi löytyä koululiikunnan tarpeisiin juoksusuora sekä pituushyppypaikka. Varsinaisen opetussuunnitelman mukaisen koululiikunnan lisäksi päiväkotilasten sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan ulkoiluhetkiä varten urheilupuistoon tarvitaan aktiivisuuteen kannustavia toimintoja. Liikuntapalvelut ovat tehneet tarvemäärittelyä monitoimitalon käyttäjien kanssa, minkä pohjalta Lauttarannan urheilupuistoon esitetään toteutettavaksi seuraavia toimintoja:

Täysimittainen tekonurmikenttä 64 m x 100 m (+ varoalueet)​

Pukuhuone-/huoltorakennus

Juoksusuora ja pituushyppypaikka​

Asvaltoitu monitoimialue, joka jäädytetään talvella (30m x 60m kaukalo tulee mahtua). Varustelumahdollisuudet kesäkaudella: siirrettävät koripallokorit, siirrettävä pumptrack tai salibandykaukalo tms. Hankesuunnittelun yhteydessä tarkasteltava mahdollisuus tekojäälle.

Pienille lapsille suunnattuja liikuntavälineitä ja oleskelualue viheralueelle

 

Turun kaupunginvaltuusto päätti (11.4.2022 § 67) liikuntapaikkaverkon kehittämislinjauksista. Päätöksessä esille tuotiin koulujen läheisten liikuntaolosuhteiden kehittäminen kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena, sekä omatoimista liikuntaa tukevien liikuntapaikkojen rakentaminen ensisijaisesti kunnallisina hankkeina. Liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten tarkoituksena on luoda kattava liikuntapaikkaverkko, joka palvelee kaikkia kuntalaisia ja lisää liikettä. Lauttarannan urheilupuiston päivitetyt tarpeet palvelevat yhtenäiskoulua ja varhaiskasvatusta tarkoituksenmukaisella tavalla, minkä lisäksi ne tarjoavat monipuoliset olosuhteet liikunta- ja urheiluseurojen toiminnalle sekä omatoimiliikkumiselle.

Jo Lauttarannan urheilupuiston aikaisempien suunnitelmien kariutuessa vuonna 2017 todettiin, että pidemmällä aikajänteellä monitoimitalon läheisyyteen on tarve rakennuttaa kunnolliset liikuntaolosuhteet. Syvälahden yhtenäiskoulu on jo neljän vuoden ajan järjestänyt koululiikuntaa riittämättömissä ulkoliikuntaolosuhteissa, minkä lisäksi Hirvensalon kasvavan asukasmäärän myötä alueelle kaivataan lisää kaikille kuntalaisille avoimia lähiliikuntamahdollisuuksia. Näihin tarpeisiin vastaaminen edellyttää investointimäärärahojen osoittamista sekä tarkemman hankesuunnittelun käynnistämistä alueen liikuntaolosuhteiden kehittämiseksi. Hanke on tarpeellista toteuttaa niin pian kuin mahdollista, joten hankesuunnittelu tulisi toteuttaa vuoden 2023 aikana ja rakentaminen tulisi aikatauluttaa vuosille 2024–2025. Ennakoitu kustannusarvio hankkeelle on yli 3 miljoonaa euroa.