Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9825.10.202212

13977-2021 (02 05 00)

Liikuntapalveluiden hinnaston päivittäminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 98

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntapalveluiden hinnasto ja sen periaatteet on päivitetty viimeksi liikuntalautakunnan päätöksellä 23.11.21 § 106. Hinnastoa tulee täydentää alla olevin osin.

Voimassa olevan hinnaston periaatteiden mukaisesti maksuryhmä 1 on pääasiallisesti alle 20-vuotiaiden liikuntatoimintaa ja maksuryhmässä 2 on yli 20-vuotiaita käyttäjiä. Maksuryhmän 3 muodostavat muut kuin liikuntatapahtumat.

Artukaisten voimisteluhallin tilavuokra

Kaupungin liikuntasaliverkosto supistuu lähitulevaisuudessa entisestään, kun liikuntasaleja poistuu käytöstä kouluremonttien vuoksi. Tämän johdosta rytmisen ja joukkuevoimistelun vuoroja keskitetään Turun Messukeskuksessa sijaitsevaa Artukaisten voimisteluhalliin, johon luodaan väliaikaiset, entistä laadukkaammat voimisteluolosuhteet. Samalla Turun kaupunki vastaa liikuntasalivuorojen suureen kysyntään tarjoamalla vapautuvia liikuntasalivuoroja muiden lajien käyttöön.

Turun kaupunki on vuokrannut Messukeskuksen A-hallin liikuntapalvelujen käyttöön seuraavaksi kolmeksi vuodeksi (kv 11.4.2022 § 161). 3 500 m²kokoiseen halliin rakennetaan kuusi voimistelukanveesia ja kaksi lämmittelyaluetta, jotka jaetaan kuuteen osaan. Yhden kanveesin tilavaraus pitää sisällään myös lämmittelyalueen 1/3 käytön. Kanveesit on erotettu osittain toisistaan 12 metriä korkeilla näyttämöverhoilla. Pukuhuoneita hallissa ei ole. Sisäänkäynti tiloihin tapahtuu sähköisen lukitusjärjestelmän kautta. Tiloissa ei tule toimimaan liikuntapalveluiden henkilöstöä.  

Liikuntatoiminnan on tarkoitus alkaa Messukeskuksen A-hallissa marraskuun 2022 lopussa.

Messukeskuksen A-hallin käyttö on maksutonta maksuryhmälle 1. Maksuryhmän 2 tilavuokra on 12 € / h / kanveesi, sisältäen lämmittelyalueen 1/3 käytön. Maksuryhmän 3 tilavuokra on 24 € / h / kanveesi.

Lausteen väliaikaisen liikuntahallin tilavuokra

Turun kaupungin liikuntapaikkaverkon supistuminen mm. koulujen peruskorjausten vuoksi on luonut tarpeen sisäliikuntasalien väistötiloihin. Kaupunginhallitus päätti (31.1.22 § 33) koulu- ja päiväkotikohteiden sekä niihin liittyvien liikuntatilojen väistötilahankinnoista. Liikuntalautakunta puolsi päätöstä lausunnossaan (15.2.22 § 15). Kyseessä on ensimmäinen väliaikainen liikuntahalli, joka toteutetaan Lausteen koulun tontille (kv 22.8.22 § 334). Liikuntahallia hyödynnetään arkipäivisin koululiikunnassa sekä arki-iltaisin ja viikonloppuisin seuratoiminnassa. Väistötilaliikuntahalli on kooltaan n. 600 m ² ja vastaa sisätiloiltaan normaalia sisäliikuntatilaa.

Voimassa olevan hinnaston mukaisesti Lausteen väliaikaisen liikuntahallin käyttö on maksutonta maksuryhmän 1 liikuntavuoroilla. Maksuryhmän 2 tilavuokra on 19 € / h kuten muissakin yli 400 m ² sisäliikuntasaleissa tällä hetkellä. Maksuryhmän 3 tilavuokra on 38 € / h.

Liikuntakeskus Alfan liikuntaolosuhteiden tilavuokrat

Kaupunginvaltuusto päätti (14.6.2021 § 45) Liikuntakeskus Alfan vuokrasopimuksen jatkamisesta sekä kiinteistön lisätilojen vuokraamisesta ja muuntamisesta liikuntakäyttöön. Muutostöiden jälkeen Liikuntakeskus Alfaan toteutettiin lisätilaa telinevoimistelulle, painille, nyrkkeilylle ja pöytätennikselle. Painonnostotilat siirrettiin kiinteistön alakertaan. Uutena olosuhteena rakennettiin n. 200 m² kokoinen tila, jota hyödynnetään tällä hetkellä lämmittely- ja oheisharjoittelutilana sekä myöhemmin mahdollisena miekkailun lajiharjoittelutilana. Budotila säilyi ennallaan. Liikuntatilat otettiin käyttöön kesällä 2022.

Liikuntakeskus Alfan sisäänkäynti tapahtuu liikuntarannekkeilla. Maksuryhmän 1 käynnit ovat maksuttomia. Maksuryhmän 2 sisäänpääsy on 2 € / kerta, joka maksetaan 10 kerran sarjalatauksesta. Harjoituskäytössä liikuntatiloista ei peritä erillistä vuokraa.

Tapahtumissa liikuntatilojen käytöstä peritään tilavuokra, joka määräytyy liikuntasalihinnaston mukaisesti tilan koon perusteella. Maksuryhmän 1 tapahtumat ovat maksuttomia. Maksuryhmän 2 päivitetyt liikuntatilojen tapahtumahinnat ovat 1.11.2022 alkaen:

-       Telinevoimistelu / kilpasali (1 517 m²): 36 € / h

-       Budotila (1 074 m²): 24 € / h

-       Paini (844 m²): 19 € / h

-       Pöytätennis (728 m²): 19 € / h

-       Nyrkkeily (455 m²): 19 € / h

-       Telinevoimistelu / harrastesali (317 m²): 14 € / h

-       Painonnostotila (295 m²): 14 € / h

-       Miekkailutila / oheisharjoittelutila (208 m²): 14 € / h

Kupittaan jalkapallostadionin keinonurmikentän tilavuokra

Kaupunginhallitus hyväksyi (20.12.21 § 588) Kupittaan jalkapallostadionin hankesuunnitelman, jossa esitetään stadionin kentän nykyisen luonnonnurmialustan vaihtamista lämmitettäväksi keinonurmialustaksi. Muutoksen myötä kentän käyttö moninkertaistuu, kun kenttää voidaan käyttää ympäri vuoden myös harjoitustoimintaan. Lisäksi stadionilla voidaan järjestää nykyistä enemmän erilaisia tapahtumia. Tavoitteena on, että muutostyöt alkavat marraskuussa 2022 ja kenttä olisi käyttökunnossa toukokuussa 2023.

Kupittaan jalkapallostadionin kentän varauksissa käytetään tällä hetkellä neljää eri hintaluokkaa, joiden mukaan liikuntapalvelut laskuttaa Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:ta: tuntiperusteinen tilavuokra valmistaville harjoituksille (49 €/h) sekä tapahtumakohtainen tilavuokra otteluille (515,19 €) ja muille tapahtumille, joissa on alle (738,19 €) tai yli 3 000 katsojaa (1 474,45 €). Katsojamäärä tarkistetaan tapahtuman jälkeen. Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy laskuttaa kentän käyttäjiä.

Kaupunginhallituksen päätöksen (1.2.21 § 42) mukaisesti Turun kaupungin ja Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:n välinen aiempi sopimus korvattiin uudella käyttöoikeussopimuksella, jonka mukaan kaupunki vastaa stadionin kentän kehittämisestä, ylläpidosta ja käyttökuluista sekä kentän vuorojen myöntämisestä ja kentän vuokratulojen laskuttamisesta, kun keinonurmialusta on asennettu.

Keinonurmipintaisen kentän uutta hinnoittelumallia rakennettaessa on hyödynnetty voimassa olevan hinnaston vastaavanlaisten kohteiden hinnoittelua.

Keinonurmipintaisen kentän tilavuokrat ovat:

-       Maksuryhmä 1 harjoitustoiminta (sis. koululiikunta ja varhaiskasvatuksen liikuntatoiminta): 0 €/h

-       Maksuryhmä 1 ottelut ja liikuntatapahtumat: 49 €/h

-       Maksuryhmä 2 harjoitustoiminta: 49 €/h

-       Maksuryhmä 2 ottelut ja liikuntatapahtumat: 98 €/h

-       Maksuryhmä 3: 196 €/h

Korkeimpien sarjatasojen maksuryhmän 2 otteluihin tehdään ohjeellinen viiden tunnin tilavaraus (490 € / ottelu), joka sisältää valmistelu- ja viimeistelytyöt. Muissa otteluissa ja tapahtumissa tilavarauksen kesto määritellään käytettävien tuntien mukaan, sisältäen tarvittavat tapahtuman valmistelu- ja purkutyöt.

Muista kentän käyttöön liittyvistä maksuista on linjattu Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy:n ja Turun kaupungin välisessä käyttöoikeussopimuksessa.

Liite 1Liikuntapalveluiden hinnasto 1.11.2022 alkaen

Oheismateriaali 1Liikuntapalveluiden hinnasto 1.11.2022 alkaen muutoksilla

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liikuntapalveluiden hinnaston päivitykset edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti. Päivitykset tulevat voimaan 1.11.2022 alkaen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tiedHaapanen Eeva
tiedLehmusvuori Juha
tiedNummi Oskari
tiedPyöli Ismo
tpvSitaru-Niemi Jaana
tiedVarjonen Petri
tiedVirtanen Jukka


Liitteet:

Liiklk § 98
Liite 1:Liikuntapalveluiden hinnasto 1.11.2022 alkaen