Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8127.09.20225

11125-2022 (02 02 00)

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2023 - 2026 ja palvelualueiden palvelusuunnitelmat 2023

Tiivistelmä: -

Liiklk § 81

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen:

Lautakuntien tulee antaa 30.9.2022 mennessä esityksensä palvelukokonaisuuden palvelusuunnitelmista ja toimintasuunnitelmasta talousarviovuodelle 2023 ja taloussuunnitelmavuosille 2023–2026.

Talous

Talousarvion laadinnan lähtökohtana on ollut valtuuston kesäkuussa hyväksymät suunnitteluluvut ja sen jälkeen tietoon tulleet paineet ja muutokset, joista erillinen lista oheismateriaalina. Oheismateriaalin sarakkeessa vaihe1 tarkoittaa, että muutos on huomioitu jo suunnitteluluvussa ja vaihe 2, että muutos on tullut tietoon suunnittelulukupäätöksen jälkeen. Esitys ei sisällä yleisen kustannustason nousun aiheuttamaa painetta taloussuunnitelmaan. Siihen tullaan varautumaan keskitetysti.

Ehdotuksessa vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintakate on 69,2 milj. € (tulot 10 milj. € ja menot 79, 2 milj. €). Toimintakatteen kasvu on vertailukel-poiseen vuoden 2021 tilinpäätökseen 4,7 milj. € (7,4 %) ja talousarvioon 2022 3,7 milj. € (5,7 %). Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toimintakatteen kasvu talousarvion 2022 on 3,5 % ja liikuntalautakunnan 10,4 %. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kasvu vertailukelpoiseen viimeiseen ennusteeseen on 2,5 % ja liikuntalautakunnalla 9,4 %.

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden talousarvioon sisältyviin investointeihin esitetään 1,3 milj. euron nettomäärärahaa. Esitys on tämän vuoden talousarvioon verrattuna 0,4 milj. euroa suurempi.

Talousarvioesityksen suurimmat toimintakatteeseen kasvua aiheuttava toiminnalliset tekijät ovat liikuntapaikkaverkon muutokset, lasten ja nuorten harrastustoiminnan edellytysten parantaminen, nuorten sosiaalisen tuen lisääminen. Lisäksi toimintatulot eivät kasva yhtä paljon kuin yleinen kustannuskehitys nostaa palvelujen tuottamisen kustannuksia.

Yhteiset toiminnalliset tavoitteet - toimintasuunnitelma

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden yhteiset tavoitteet on kirjattu toimintasuunnitelmaan, joka toimii palvelualueiden palvelusuunnitelmien raamina ja yhteenvetona.

Vuoden 2023 perustoiminnan sekä kehittämisen valmistelua on vielä leimannut koronapandemian mukanaan tuoma epävarmuus ja epätietoisuus mm. siitä miten käyttäjät palaavat palvelujen pariin. Uusina haasteina ovat yleisen taloudellisen tilanteen heikkenemineen, inflaatio ja kustannusten nousu. Myös vuonna 2023 aloittavan hyvinvointialueen toiminta tuo uusia näkökulmia yhteistyölle ja asiakkaiden palveluketjujen varmistamiselle. Yllä mainitut ovat keskeisiä vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen vaikuttavia toimintaympäristön muutostekijöitä.

Pormestariohjelma, kaupunkistrategia ja kärkihankekokonaisuus ovat keskeisiä kaupunkitasoisia ohjauselementtejä vuoden 2023 suunnittelussa ja toteutuksessa.

Pormestariohjelman linjauksia toteuttavat toimenpiteet ovat keskeinen osa toimintasuunnitelmaa. Vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen kohdistuu 16 pormestariohjelman linjausta, joita toteutetaan palvelualueilla sekä palvelukoko-naisuuden yhteisenä toimintana.

Lisäksi toimintasuunnitelma sisältää viisi palvelukokonaisuuden yhteistä kehittämistavoitetta, jotka linkittyvät pormestariohjelman tavoitteisiin. Kehittämistavoitteet ovat; aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut, edistetään asukkaiden kansalaistai-toja ja kestävää kehitystä sekä vahvistetaan kaupungin vetovoimaa.

Palvelukokonaisuuden yhteisiä kehittämishankkeita ovat lasten ja nuorten harrastamisen edistäminen, kulttuurin, taiteen ja kulttuurihyvinvoinnin edistä-minen ja asiakaslähtöisen tiedolla johtamisen kehittäminen. Vapaa-ajan pal-velukokonaisuudella on tärkeä rooli pormestariohjelmaan sisältyvien kärki-hankkeiden toteutuksessa. Palvelukokonaisuus koordinoi kulttuurin kärkihan-ketta ja osallistuu muihin kärkihankkeisiin; erityisesti Yhteisöllinen Turku kärki-hankkeen liikkumisohjelman koordinointiin ja toteutukseen.

Palvelualuekohtaiset toiminnalliset tavoitteet - palvelusuunnitelmat

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan sekä liikuntalautakunnan alaiset palvelualueet ovat laatineet palvelusuunnitelmat vuodelle 2023. Palvelusuunnitelmat sisältävät kuvaukset toiminnasta ja toimintaympäristöstä, kehittämissuunnitelmat, tarvetta ja tavoitteita kuvaavat tunnusluvut, pormestariohjelmaa ja muita tavoitteita toteuttavat kehittämistoimenpiteet sekä henkilöstötavoitteet.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan alaisuuteen kuuluvat kirjasto-, museo- ja nuorisopalvelut sekä filharmoninen orkesteri ja palvelukokonaisuuden järjestämistoiminto, jossa on mukana vetovoima- ja tapahtumavastuualue.

Kirjastopalvelujen visiona on mahdollistaa kirjastonkäyttäjien unelmien toteutuminen ja olla näkyvä ja vaikuttava tekijä omissa yhteisöissään. Orkesterin vuoden 2023 keskeisin kehittämistehtävä on toiminnan volyymien, yleisömäärien ja toimintatuottojen palauttaminen koronaepidemiaa edeltävälle tasolle. Museopalveluiden kehittämisen painopisteet ensi vuoden aikana ovat museotoimipaikkojen kehittämisessä, digitaalisissa palveluissa sekä tilakysymyksissä. Nuorisopalveluiden kehittämissuunnitelma pohjautuu palvelualueen muutosvisioon ”Nuorista aktiivisia toimijoita ja nuorisopalveluista ketterä verkosto”.

Liikuntalautakunnan alaisen liikuntapalveluiden toiminta tukeutuu kansallisiin kehittämisohjelmiin, joiden tavoitteena on edistää eri ikäisten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta. Keskeisiä kohderyhmiä ovat lapset ja nuoret sekä perheet.

Vuonna 2023 jatkuu laaja liikuntapaikkaverkoston päivittäminen ja avustusjärjestelmän uudistustyö.

Henkilöstön rakenne ja henkilöstötavoitteet

Henkilöstön hyvinvointia tukevassa koko kaupungin Henkilöstö voimavarana -ohjelmassa on kolme painopistealuetta, jotka ovat: 1. Työ lisää hyvinvointia, 2. Rakentava ja hallittu muutos - muutos on mahdollisuus! ja 3. Yhteistoiminta ja osallistaminen.

Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteeksi on määritelty: ”Tavoitteemme on, että Turku on vetovoimainen työnantaja. Arvostamme henkilöstömme osaamista ja kannustamme ja tuemme oman osaamisen kehittämiseen. Tuemme lähijohtajuutta mm. kouluttautumisen avulla. Hyvinvoiva henkilöstö jaksaa auttaa muita ja kehittää omaa työtään. Siksi panostamme henkilöstömme työhyvinvointiin.”

Vapaa-ajan palvelusuunnitelmalle on kirjattu palvelualuetasoisesti tärkeimmät toimenpiteet, joilla toteutetaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman sekä Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteita.

Liite 1Vapaa-ajanpalvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2023–2026

Liite 2Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden palvelualueiden palvelusuunnitelmat 2023

Oheismateriaali 1Määrärahojen muutostarpeet

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää vuoden 2023 talousarvioehdotuksen liitteineen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 81
Liite 1:Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2023-2026
Liite 2:Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden palvelualueiden palvelusuunnitelmat 2023