Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7130.08.20225

5881-2022 (02 02 02)

Osavuosikatsaus 2/2022 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Liiklk § 71

Konsernihallinnon yhteiset palvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, erityisasiantuntija Leena Miettinen, kehittämispäällikkö ma. Toni Ekroos ja järjestämispäällikkö ma. Heini Parkkunen, henkilöstösuunnittelija ma. Taina Auvinen 22.8.2022:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta an-nettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2022 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. - 30.6.2022. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan toimintasuunnitelmassa vahvistettujen kaupungin strategiaa ja pormestariohjelmaa toteuttavien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä taloudellisten tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti. Toimintasuunnitelmiin sisältyvät kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä erikseen.

Palvelukokonaisuudet raportoivat lautakunnille palvelusopimusten toteutumisesta toimintasuunnitelmien raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä. Palvelukokonaisuudet vastaavat itse raportoinnin prosessista. Tietoja ei kerätä konsernihallinnon toimesta.

Toimielinten ehdotukset muista talousarvion muutoksista tulee lähettää kaupunginhallitukselle 30.8.2022 mennessä. Toimielinten tulee käsitellä esitykset talousarviomuutoksista siten, että ne ehtivät ajoissa kaupunginhallituksen osavuosikatsauksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Toimintatulojen ja -menojen toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat. Toimielinten on seurattava ja raportoitava kaupungin johdolle koronan vaikutuksia talouteen ja toimintaan osavuosikatsausten yhteydessä.

Toimintamenojen ja -tulojen ennustetta laadittaessa on huomioitu kunta-alan palkankorotusten 1.6.2022 alkaen. Kustannusvaikutus vuonna 2022 on noin 1,76 %.

Vapaa-ajan palvelukokonaisuus tulee ennusteen mukaan ylittämään talousarvionsa 0,6 milj. eurolla. Ylitys koostuu kulttuuri- ja liikuntapalvelujen kokonaisuuksista. Toimintatuottoja arvioidaan kertyvän suunniteltua noin 0,6 miljoonaa euroa enemmän ja toimintakulut ylittyvät noin 1,2 miljoonalla eurolla. Merkittävimmät talousarvioylitykset ovat henkilöstökuluissa ja palvelujen ostoissa. Uuden palkkaratkaisun vaikutus on noin 0,5 miljoonaa euroa, joka selittää kokonaan henkilöstömenojen ylityksen. Palveluostojen ylitys johtuu kustannustason voimakkaasta kasvusta.

Toiminta- ja palvelusuunnitelmien seuranta

Vapaa-ajan palvelukokonaisuudella on vuodelle 2022 viisi strategista tavoitetta. Ne pohjautuvat aiempaan kaupunkistrategiaan ja linkittyvät useisiin Pormestariohjelman linjauksiin. Tavoitteet ovat: aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut, edistetään asukkaiden kansalaistaitoja ja kestävää kehitystä sekä vahvistetaan kaupungin vetovoimaa.

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden suunnitelmat on kiinnitetty 16:een Pormestariohjelman toimenpiteeseen, joista jokaista lähdettiin toteuttaman alkuvuoden aikana. Määrällisesti eniten toimenpiteitä kohdistui kahteen Pormesta-riohjelman linjaukseen: kulttuuri on osa hyvää elämänlaatua ja jatkuvaa oppimista, ja kulttuurilla on erityinen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä ja yksinäisyyden torjumisessa sekä tavoitteena on, että jokaisella turkulaisella on mahdollisuus osallistua ja tehdä sekä kokea kulttuuria iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.

Tavoitteita seurataan toiminta- ja palvelusuunnitelmiin kirjattujen tavoitteiden ja tunnuslukujen avulla Toiminta- ja palvelusuunnitelmien raporteissa on kuvattu tarkemmin toimenpiteiden edistämistä. Korona vaikutti edelleen palvelujen kävijämääriin, vaikka selvää palautumista vuoden 2019 tasolle oli jo nähtävissä. Keväällä julkaistiin kuuden suurimman kaupungin yhteistyönä ja osana Turun kaupunkitutkimusohjelmaa toteuttama tutkimus koronan vaikutuksista vapaa-ajan palveluihin https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/tutkimuskatsauksia_2-2021.pdf

Lisäksi palvelukokonaisuudella on kolme muuta yhteisiä kehittämiskokonaisuutta: 1. Harrastamisen edistäminen, jota toteuttaa Harrastamisen Turun malli -projektikokonaisuus, koulujen lomien aikainen toiminta, elämyspolkuun kuuluvat kulttuuripolkutoiminta sekä monet muut monipuoliset lasten ja nuorten harrastamista tukevat toimenpiteet. 2. Kulttuurin, taiteen ja kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, jossa palvelukokonaisuus koordinoi Kulttuuri kärkihankkeen valmistelutyötä ja alkutaivalta. 3. Asiakaslähtöinen tiedolla johtaminen -kokonaisuuden suunnittelu käynnistettiin yhdessä konsernihallinnon tietopalvelujen kanssa.

Henkilötyövoiman käyttö

Koko vapaa-ajan palvelukokonaisuuden henkilötyövuosien määrän ennustetaan jäävän alle kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan määritellyn tason. Palvelukokonaisuuden htv-ennuste on 622 ja kesäkuun lopun toteumatilanne 595,9.

Liite 1Vapaa-ajan palvelukokonaisuus osavuosikatsaus 2/2022

Liite 2Liikuntapalvelujen palvelusuunnitelman seuranta

Oheismateriaali 1Kirjastopalvelujen palvelusuunnitelman seuranta

Oheismateriaali 2Museopalvelujen palvelusuunnitelman seuranta

Oheismateriaali 3Kaupunginorkesterin palvelusuunnitelman seuranta

Oheismateriaali 4Nuorisopalvelujen palvelusuunnitelman seuranta

Oheismateriaali 5Matkailun palvelusuunnitelman seuranta

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2/2022 osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Liiklk § 71
Liite 1:Vapaa-ajan palvelukokonaisuus osavuosikatsaus 2/2022
Liite 2:Liikuntapalvelujen palvelusuunnitelman seuranta