Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6621.06.20227

4921-2022 (12 04 02, 00 01 02)

Vastaus liikuntalautakunnan jäsen Joni Laakson aloitteeseen koskien Jäkärlän liikuntahallin kuntosalin käyttöä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 66

Erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntalautakunnan jäsen Joni Laakso on tehnyt aloitteen (19.4.2022 § 40) Jäkärlän liikuntahallin yhteydessä olevan kuntosalin käyttöön liittyen. Aloitteessa esitetään, että Turun kaupungin liikuntapalveluiden tulee tutkia mahdollisuudet ottaa kuntosali mukaan liikunta- ja seniorirannekkeiden palveluiden piiriin.

Turun kaupungin liikuntapalveluilla on kahdeksan kuntosalia: Aunelan kuntosali, Impivaaran uimahallin kuntosali, Jäkärlän kuntosali, Kupittaan palloiluhallin kuntosali, Kupittaan urheiluhallin kuntosali, Paattisten aluetalon kuntosali, Petreliuksen uimahallin kuntosali sekä Varissuon jäähallin kuntosali. Näistä Impivaaran, Kupittaan urheiluhallin, Paattisten, Petreliuksen ja Varissuon jäähallin kuntosalit ovat ns. yleisökuntosaleja, joihin sisäänkäynti tapahtuu liikunta-, Seniori-, Kimmoke- ja Opiskelijakausirannekkeilla sekä Turun kaupungin Tyky-rannekkeilla. Lisäksi Impivaaran, Kupittaan urheiluhallin, Petreliuksen ja Varissuon jäähallin kuntosaleille sisäänpääsyn voi maksaa kertamaksulla. Jäkärlän ja Aunelan kuntosalit sekä Kupittaan palloiluhallin kuntosali ovat ns. tilauskuntosaleja, joita voi varata sähköisen Timmi-varausjärjestelmän kautta Kupittaan palloiluhallin kuntosalin ollessa osoitettu ensisijaisesti palloiluhallin pääkäyttäjäryhmille. Tilauskuntosalien vuokra on 14 € / h yli 20-vuotiaille. Alle 20-vuotiaille varaus on maksuton.

Jäkärlän kuntosalin 75,5 m ²kokoinen tila on varusteltu peruskuntosalilaitteilla sekä vapailla painoilla. Vuonna 2021 kuntosalia ovat käyttäneet säännölliseen toimintaan Voimistelu- ja urheiluseura Maarian Mahti ry (2 h / vko) sekä Maarian Kyläyhdistys ry (1 h / vko). Lisäksi kuntosalilla on viikoittain Liikuntapalveluiden järjestämä senioreiden omatoimivuoro. Yhteensä käyttötunteja Jäkärlän kuntosalilla oli 87 varausasteen ollessa 2,33 %. Vuonna 2019 ennen koronaviruspandemiaa vastaavat luvut olivat 236,5 käyttötuntia ja 7,33 %.

Käytännössä on myös mahdollista, että samassa rakennuksessa sijaitsevan Jäkärlän liikuntahallin varaajat käyttävät kuntosalia vuorojensa aikana ilman erillisiä varauksia. Henkilökäyntejä Jäkärlän kuntosalilla ei tällä hetkellä tilastoida. Jäkärlän liikuntahallin varausaste oli n. 32 % vuonna 2021. Vuorot jakautuivat seitsemän turkulaisen liikunta- ja urheiluseuran, kahden yrityksen sekä kolmen yksityishenkilön varausten kesken. Vuonna 2019 ennen koronaviruspandemiaa liikuntahallin varausaste oli n. 50 %.

Vertailuna aloitteessa viitatulla Paattisten aluetalon kuntosalilla käyntejä tilastoitiin 4 602 vuonna 2021 ja 8 680 vuonna 2019 ennen koronaviruspandemiaa. Vuoden 2021 tilastoista 1 132 kpl (n. 25 %) oli Senioriranneke-käyntejä, 73 kpl (n. 2 %) Kimmoke-rannekekäyntejä, 340 kpl (n. 7 %) Opiskelijakausi-käyntejä ja 2 262 kpl (n. 49 %) yli 16-vuotiaiden liikuntarannekekäyntejä. Vastaavasti vuoden 2019 tilastoista 2 897 kpl (n. 33 %) oli Senioriranneke-käyntejä, 208 kpl (n. 2 %) Kimmoke-rannekekäyntejä ja 4 647 kpl (n. 54 %) yli 16-vuotiaiden liikuntarannekekäyntejä. Opiskelijakausi-tuotetta ei ollut vielä käytössä vuonna 2019.

Tilastojen valossa Jäkärlän kuntosalin käyttöä olisi mahdollista lisätä joko etukäteen varattavana tilauskuntosalina tai omatoimikäytössä olevana ns. yleisökuntosalina. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa sisäänkäynti olisi mahdollista toteuttaa liikuntarannekkeella, mikä edellyttäisi rannekkeiden ovilukijan investointia ja asentamista rakennuksen ulko-oveen, josta kuljetaan myös liikuntahalliin. Omatoimikäytössä tulisi huomioida kuntosalin varatut vuorot, yhteiset pukuhuonetilat liikuntahallin ja kuntosalin käyttäjien kesken sekä mahdolliset rakennustekniset seikat toimintojen ja käytäntöjen muuttamiseksi. Kustannusten näkökulmasta kokonaishinta-arvio on rannekelukijalle ja sen asennukselle n. 2 500–3 000 euroa sekä kuukausittainen käyttömaksu rannekelukijan käytöstä.

Aloitteessa esitettyyn ehdotukseen sekä edellä oleviin seikkoihin perustuen Liikuntapalvelut selvittää mahdollisuuksia hyödyntää Jäkärlän liikuntahallia ja sen yhteydessä olevaa kuntosalia myös omatoimikäytössä varattujen vuorojen lisäksi. Tavoitteena on saada selvitys valmiiksi lokakuuhun 2022 mennessä. Tilat otetaan varattavien vuorojen lisäksi omatoimikäyttöön vuonna 2023, jos se on kustannusten ja toimintojen järjestämisen näkökulmasta mahdollista. Tämä tukee Turku liikuttaa kaikkia -visiota, Turun kaupungin pormestariohjelman 2021–2025 tavoitteita kehittää lähiliikuntamahdollisuuksia sekä Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen kärkihankkeessa mainittuja eri ikäisten alueellisten liikkumismahdollisuuksien lisäämistä.

Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteen tekijälle ja merkitsee aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhjosaari Tea
aoLaakso Joni-Juhani


Liitteet:

Liiklk § 66
Liite 1:Aloite