Liikuntalautakunnan lausunto Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Nea Fagerlund:
Tilapalvelut pyytää lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, liikuntalautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen.
Taustaa
Kaupunginhallitus hyväksyi 5.10.2021 periaatelinjauksen Lauste – Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta, jolla päätettiin, että alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaatepäätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu.
Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys pitää sisällään avoimen päiväkotitoiminnan eli perhetuvan, esiopetuksen, aamupäivä- ja iltapäiväkerhotoiminnan, kirjaston, alakoulun sekä yläkoulun. Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaislaajuutta on tarkasteltu tulevien toimijoiden kanssa sekä nykyisen tarpeen pohjalta että tulevan kasvutarpeen kannalta. Kasvussa on väestöennusteen lisäksi huomioitu uuden koulura-kennuksen houkuttelevuus ja Skanssin alueen tuleva kasvu.
Liikuntaolosuhteet alueella
Skanssi-Lauste alueella ei tällä hetkellä ole kunnallisia sisäliikuntapaikkoja, mutta yksityisiä kuntosaleja alueelta löytyy. Tällä hetkellä suunnitellun Karhunaukion yhtenäiskoulun paikalla sijaitsee Poropuiston tekonurmikenttä, josta tullaan luopumaan kouluhankkeen edetessä. Kilometrin säteellä koulun tontista sijaitsee Rummunlyöjänpuiston ulkoliikuntapaikat, joita ovat skeittipaikka, tenniskentät ja pallokenttä. Muita lähialueen ulkoliikuntapaikkoja ovat alueella kulkeva kuntorata, Lausteen frisbeegolfrata, Lausteen pulkkamäki ja muita yksittäisiä ulkoliikuntakenttiä. Määrämittaisia ja korkeatasoisia lajiliikuntapaikkoja löytyy Kupittaalta 3 kilometrin etäisyydellä suunnitellusta Karhunaukion yhtenäiskoulusta.
Tarveselvityksestä
Karhunaukion alustava tilaohjelma pitää sisällään ison 1060 m2 kokoisen liikuntasalin, peilisalin (200 m2), kuntosalin (100 m2) sekä lämmittelytilan (50 m2). Pukuhuone- ja pesutilojen tilavaraus tilaohjelmassa on yhteensä 210 m2, joka pitää sisällään kuusi erillistä pukuhuonetilaa wc- ja suihkutiloineen. Näiden lisäksi tilaohjelmasta löytyy varaus vielä kahdelle erilliselle pukuhuonetilalle.
Esitys täysimittaisen liikuntasalin sijoittamisesta Karhunaukion yhtenäiskouluun on liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten mukainen (kv 11.4.2022 § 67). Iso liikuntasali palvelee yhtenäiskoulun laajaa oppilasmäärää tarkoituksenmukaisella tavalla, minkä lisäksi iso liikuntasali palvelee erinomaisesti myös vapaa-ajan käyttöä arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Täysimittaisen liikuntasalin, peilisalin, kuntosalin ja lämmittelytilan muodostama kokonaisuus tarjoaa alueelle monipuolisen sisäliikuntaolosuhteen, joka vastaa koulun eri toimijoiden ja liikunta- ja urheiluseurojen tarpeisiin. Olosuhteita voidaan osoittaa myös päiväkäytön osalta muiden liikuntatoimintaa järjestävien toimijoiden käyttöön siltä osin, kun koululiikunta ei tarvitse, jolloin olosuhteiden käytön tehokkuutta saadaan parannettua entisestään etenkin ulko- ja sisäliikuntakäyttökaudet huomioiden.
Sisäliikuntaolosuhteiden lisäksi yhtenäiskoulu vaatii myös kunnolliset ulkoliikuntaolosuhteet, jotka sijaitsevat kävelyetäisyydellä. Uuteen yhtenäiskouluun siirtyy myös Vasaramäen koulun urheiluluokat, joten liikuntapainotteisuus on tärkeää huomioida koulun ja sen ympäristön suunnittelussa. Yhtenäiskoulun vaatimat ulkoliikuntaolosuhteet ovat täysimittainen tekonurmikenttä 60 m x 100 m ja jäädytettävä kenttä, jotka eivät mahdu yhtenäiskoulun tontille. Tarveselvityksessä on esitetty, että kyseiset ulkoliikuntaolosuhteet toteutettaisiin Lausteelle 600 metrin päässä sijaitsevaan Rummunlyöjänpuistoon laajentamalla sen nykyisiä liikuntapaikkoja. Samalla on syytä tarkastella mahdollisuus alueellisen tekojääradan rakentamiseen uusien ulkoliikuntaolosuhteiden yhteyteen. Uudet kentät tarvitsevat myös pukuhuonerakennuksen, joka palvelee talvisin luistelijoita sekä kesäkaudella tekonurmikentän käyttäjiä. Myös Rummunlyöjän skeittipaikan säilyttäminen alueella ja olosuhteen kehittäminen on syytä huomioida hankkeen yhteydessä. Edellä esitetyt huomiot ulkoliikuntaolosuhteista ovat myös liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten (kv 11.4.2022 § 67) mukaisia. Kehittämislinjauksiin on kirjattu, että itäisen Turun liikuntamahdollisuuksien tarjontaa lisätään mm. tekojään, skeittiparkin, ministadionin sekä kuntoilureittien parantamisen osalta.
Lisäksi koulun tontille tulee suunnitella eri ikäisiä lapsia aktivoiva piha-alue, josta löytyy monipuolisia toiminta-alueita niin peleille, leikeille kuin ulkoiluun. Koulun ja päiväkodin piha-alueelle tai sen välittömään läheisyyteen on syytä sijoittaa myös pienempien lasten liikuntaan tarkoitettu monitoimikenttä sekä erilaisia liikunnallisia leikkivälineitä. Nämä omatoimisen liikkumisen olosuhteet palvelevat kouluajan ulkopuolella myös eri ikäisiä kuntalaisia.
Johtopäätökset
Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen. Monipuoliset, tarkoituksenmukaiset ja riittävän laadukkaat liikuntaolosuhteet edellyttävät riittävän investointibudjetin lisäksi myös ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympärivuoden korkealla käyttöasteelle kuntalaisille.