Liite 5

 

Lausunto Kupittaan tekojääradan ja huoltorakennuksen hankesuunnitelmasta

 

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari ja Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turussa luisteluolosuhteet ulkona perustuvat lähes täysin luonnonjääkenttiin, joiden jäädyttäminen ja ylläpitäminen luistelukunnossa vaatii hyvän pakkastalven. Leutoina talvikausina ei välttämättä luonnonjääkenttiä saada luistelukuntoon lainkaan ja viimeksi talvikaudella 2019–2020, ei luonnonjääkenttiä saatu avattua. Turun kaupungin ja koko seudun ainoa tekojääkenttä on Parkinkenttä, joka muodostuu täysimittaisen pallokentän kokoisesta vapaaluistelualueesta sekä jääkiekkokaukalosta. Kupittaalla sijaitsee luistelumato, joka tarjoaa lyhyen kiertävän luisteluradan retkiluistelutyyppiseen käyttöön talviksi, mutta radalla ei ole mahdollista leikkiä ja pelailla luistimet jalassa, joten sen asiakaskunta on hieman suppeampi. Parkin kentällä käy luistelukauden aikana noin 50 000 luistelijaa. Parkin kentällä on asemakaavamuutoksen mukaan tulossa mittava olosuhteiden uudelleen rakennusurakka, jonka rakentamisenaikaiseksi korvaavaksi tekojääkentäksi on aloitettu suunnittelu Kupittaalle tulevasta kentästä.

Rakennusurakan suunnittelun on tarkoitus valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä ja urakan kilpailuttaminen on suunniteltu toteutettavaksi vuodenvaihteessa 2022–2023. Itse kentän rakentaminen alkaisi keväällä 2023 ja kentän on tarkoitus valmistua vuoden 2023 lopussa niin, että luistelemaan kentällä päästään vuodenvaihteessa 2023–2024. Hankkeelle haetaan valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta.

Tekojääkentän hankesuunnitelma on nyt valmistunut ja korvaava tekojääkenttä on siinä suunniteltu pysyvänä investointina, joka tulee olemaan Turun kaupungin toinen tekojääkenttä. Kenttäalue on pinta-alaltaan Parkinkenttää pienempi ja alueelle on suunniteltu 62 x 72 m kokoinen jäädytettävä alue. Luistelualue muodostuu n. 62 x 42 m kokoisesta vapaaluistelualueesta sekä n. 60 x 30 m kokoisesta jääkiekkokaukalosta. Alueen pintamateriaaliksi on valittu kaksinkertainen asvaltti, joka takaa jääolosuhteen tehokkaan ja nopean jäädyttämisen.

Tekojääkentän ylläpito vaatii talviaikana päivittäistä jäänhoitotyötä ja kentän huoltorakennukseen on suunniteltu jäänhoitokoneen vaatima tila. Sähkökäyttöisen jäänhoitokoneen hankinta on edessä myöhemmin, mutta Parkinkentän nykyistä jäänhoitokonetta voitaneen hyödyntää ensimmäisten vuosien aikana.

Talviaikana jääkentän käyttö on maksullista Parkinkentän tapaan ja sisäänpääsymaksun voi maksaa verkkokaupan kautta etukäteen omalle rannekkeelle tai kertamaksuna mobiilisti. Luistelukentälle ei tule erillistä lipunmyyntiä ja muutenkin palvelunjärjestäminen suunnitellaan siten, ettei henkilöstöä tarvita. Luistinvuokraustoimintaa voidaan edistää yhteistyösopimuksin ja Kupittaan alueelta löytyy palvelupisteitä, joista vuokraustoimintaa voidaan järjestää. Kesäaikainen toiminta on suunniteltu olevan maksutonta, joka takaa kenttäalueen aktiivisen käytön ympärivuoden. Käyntimääriä pyritään silti seuraamaan kulunvalvonnan kautta.

Tekojääkenttä on suunniteltu siten, että siihen ei tule kiinteitä kaukaloita tai rakenteita, joten kesäisin kenttä varustellaan siirrettävillä liikuntaolosuhde-elementeillä (salibandy, koripallo, ulkokuntoilu sekä muita liikuntaelementtejä) hyödynnettäväksi aktiiviseksi alueeksi. Tarkempi suunnitelma kesäkäytön varustelusta toteutetaan, kun kenttäalueen yksityiskohdat ovat varmistuneet.

Kentän yhteyteen rakennetaan tekniikan vaatimat rakennukset sekä niiden yhteyteen jääkoneelle säilytystilat, sekä asiakkaiden käyttöön wc-tilat ja varastot. Kentän yhteyteen ei toteuteta lämpimiä pukuhuonetiloja. Viereisen Veritas-stadionin pääkatsomon yhteydestä löytyy lämpimiä pukuhuonetiloja, joita voidaan hyödyntää mm. koululiikunnassa.

Tekojääkentän jäädyttämisestä syntyy hukkalämpöä ja se on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa viereen rakentuvan Kupittaan maauimalan peruskorjauksen jälkeisessä talvikäytössä. Muutenkin tekojääkentän energiatehokkuuteen ja rakennushankkeen kiertotalouteen sekä ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota ja aineet ja järjestelmät valitaan kestävästi.

Kupittaalle suunniteltu Turun toinen tekojääkenttä on osa Turku liikuttaa kaikkia - tulevaisuuden linjaukset Turun liikuntapaikkaverkon ja liikuntakulttuurin kehittämiseksi -kokonaisuutta, joka on päätetty kaupunginvaltuustossa 11.4.2022 (13835–2021). Turun seudun luisteluolosuhteiden ollessa hyvin sääriippuvaisia on Kupittaalle suunniteltu tekojääkenttä erittäin tarpeellinen lisä turvaamaan talviliikunnan olosuhteita Turussa. Olosuhde lisää entisestään myös Kupittaan monipuolista liikuntatarjontaa talviaikana ja edistää aktiivista elämäntapaa.