Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3819.04.20229

4099-2022 (10 03 02)

Lausunto pitkän aikavälin väistötilat kouluille -tarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 38

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Nea Fagerlund:

Tilapalvelut on 31.3.2022 pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa (4099-2022) pitkän aikavälin väistötilat kouluille -tarveselvityksestä. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja siihen sisältyvän koulujen toimipisteiden siirtymisen pitkän aikavälin väistötiloihin esitetyn jaksotussuunnitelman mukaisesti.

Taustaa

Koulujen väistötilojen tarve on kasvanut huomattavasti 2010- ja 2020-lukujen vaihteessa, kun useat koulut ovat siirtyneet väistöön peruskorjaushankkeen tai äkillisten sisäilmahaasteiden myötä. Turun kaupungilla ei ole ollut käytössä pysyvää väistötilakohdetta, joka palvelisi kouluja niiden peruskorjausten aikana. Väistötilaratkaisut on aina suunniteltu tapauskohtaisesti ja ratkaisu on pyritty löytämään lähipalveluperiaatetta noudattaen. Haasteeksi on muodostunut sopivien väistökohteiden löytäminen sekä nopeaa reagointia vaativat aikataulut. Keskusteluissa on niin virkamiestaholla kuin päättäjien keskuudessa nostettu esiin tarvetta pysyvämmän väistötilaratkaisun toteutuksesta.

Tarveselvityksestä

Tilapalvelut on valmistellut Pitkän aikavälin väistötilat kouluille -tarveselvityksen, jossa käydään läpi kaikki tiedossa olevat peruskorjaus- ja uudishankkeet, jotka tämän hetken käsityksen mukaan tarvitsevat väistötiloja. Tarveselvityksen mukaan seuraavien 15 vuoden aikana väistötiloja tarvitsee vuorollaan 18 perusopetuksen toimipistettä, joiden väistötilat on suunnitelmassa jaksotettu. Tarveselvityksessä esitetään kolme pysyvää ratkaisua väistötiloiksi, joista kaksi eri puolilla kaupunkia olevaa kohdetta on jo toteutunut Luolavuoressa ja Kärsämäessä. Kolmas pitkän aikavälin väistötilakohde on toteutumassa keskustan alueelle lukuvuoden 2022–2023 alussa Sepänkatu 1:n L-siipeen, johon remontoidaan yläkouluille soveltuvaa väistötilaa. Sepänkatu 1:n vuokrasopimuksen päätyttyä kolmantena väistötilana jatkaisi Linnakaupungin monitoimitaloon suunnitellut väistökoulun tilat.

Kuten tarveselvityksen ratkaisuesityksessä kirjoitetaan, tulee väistötilojen tarjota hyvät oppimisympäristöt sekä alakoulujen, yläkoulujen että erityiskoulujen tarpeisiin. Hyvä oppimisympäristö pitää sisällään myös kunnolliset sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteet, mikä on jäänyt huomiotta viime vuosien väistötilaratkaisuissa. Erityisen haasteen on muodostanut riittävät sisäliikuntaolosuhteet, sillä niitä ei ole pystytty toteuttamaan väliaikaisiksi rakennuksiksi tehtyihin tilaelementtirakennuksiin. Koulujen tilojen sulkemisen myötä liikuntatilojen määrä on viime vuosina pienentynyt, mikä on aiheuttanut ongelmia sekä koululiikunnan toteutukselle että liikunta- ja urheiluseurojen toiminnan järjestämiselle.

Väistökohteiden sisäliikuntaolosuhteiden järjestämiseksi Tilapalvelut on keskustellut sekä liikuntapalvelujen että kasvatuksen- ja opetuksen palvelukokonaisuuden kanssa väliaikaisen liikuntahallin hankkimisesta koululiikunnan tarpeisiin. Yhteisten keskustelujen ja arvioiden pohjalta on päätetty, että ensimmäinen väistöliikuntahalli toteutetaan Lausteen koulun tontille. Perusteluna on koulun tämänhetkiset olemattomat sisäliikuntamahdollisuudet, joita ei pystytä alueella muulla tavoin järjestämään. Toisen väistöliikuntahallin sijainniksi on ehdotettu Linnakaupunkia, jossa väistöliikuntahalli tarjoaisi alueen kouluille ja vapaa-ajan käytölle sisäliikuntaolosuhteet Linnakaupungin monitoimitalon toteutumiseen asti. Väistöliikuntahallien toteutuessa ja onnistuessa on syytä arvioida vastaavia väistöhalliratkaisuja pysyvien väistökohteiden liikuntaolosuhteiden turvaamiseksi useiksi vuosiksi eteenpäin.

Johtopäätökset

Tilapalveluiden valmistelema pitkän aikavälin väistötilasuunnitelma on hyvin laadittu ja siinä esitetyt pysyvät väistötilaratkaisut auttavat varautumaan kouluverkon kasvaviin väistötilatarpeisiin nykyistä paremmin. Liikuntalautakunta hyväksyy osaltaan laaditun tarveselvityksen ja siihen sisältyvän koulujen toimipisteiden siirtymisen pitkän aikavälin väistötiloihin esitetyn jaksotussuunnitelman mukaisesti. Nyt laaditun väistötilasuunnitelman toteutuksen suunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että väistökohteisiin järjestetään sekä koululiikuntaa että vapaa-ajan liikuntaa palvelevat sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteet. Kouluilla tulee olla mahdollisuus opetussuunnitelman mukaisen liikunnanopetuksen järjestämiseen ensisijaisesti tiloissa, jotka sijaitsevat kävelyetäisyydellä väistötiloista eikä vaadi erikseen järjestettäviä kuljetuksia.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausuntonaan tilapalveluille pitkän aikavälin väistötilat -tarveselvityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvFagerlund Nea
tpvNummi Oskari