Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2015.02.202215

8297-2021 (02 05 01)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2022

Tiivistelmä: -

Liiklk § 20

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Kaupungin avustustoimintaa ohjaavat seuraavat päätökset:

Kaupunginhallitus 4.4.2016 § 143 kaupungin avustustoiminnan hallintamallin käyttöönotto ja avustusohjeet, liikuntalautakunta 28.9.2021 § 75 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2022 sekä 18.1.2022 § 5 kokonaismäärärahan 70.000€, josta perusyhdistystoiminnan toiminta-avustukseen 40.000€ (v. 2021 40.000€) ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan 30.000€ (v. 2021 30.000€).

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusvalmistelu on tehty edellä mainitut päätökset huomioiden.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja  kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa. Säännöllisen liikuntatoiminnan kriteeri on (liiklk 28.9.2021 § 75): ”Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kahden (2) kuukauden ajan.”

Avustustoiminnassa Turun kaupunki otti käyttöön vahvan tunnistautumisen

syksyllä 2021. Yhdistysten tuli hakea asiointivaltuudet digi- ja väestötietovirastolta, jossa valtuuksien käsittelyajat venyivät normaalia pidemmiksi. Avustuksen hakuaikaa jouduttiin tästä syystä pidentämään kolmella (3) viikolla.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustushaku oli ajalla 20.9.-22.11.2021 klo 23.59. Hakuajan loppuun mennessä saapui 25 kpl perusyhdistysten anomuksia (v. 2021 23 anomusta) sekä Paavo Nurmi-keskus kannatusyhdistys ry:n anomus. Alkuvuodesta 2020 alkanut koronapandemia on vaikuttanut yhdistystoiminnan hakijamäärän vaihteluun, kun liikuntatoimintaa ei ole voitu järjestää terveysturvallisesti liikuntatilojen käyttökieltojen ja henkilörajoitusten takia.

Hakukierroksen kaikki hakemukset on tarkastettu ja niiltä yhdistyksiltä pyydetty lisätietoa, joiden hakemuksissa on ollut epätarkkuuksia ja niillä mahdollisia vaikutuksia avustuslaskentaan. Erillistä neljän (4) yhdistyksen arvontaa lähempään tarkasteluun ei tästä syystä tehty. Yleinen muutossuuntaus yhdistysten liikuntatoiminnassa on ollut ”sisältä ulos”.

Avustuksella tuetaan perusyhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntatoimintaa.

Avustus määräytyy vuoden 2021 toiminnan perusteella.

Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat samanarvoisia. Avustusmäärärahaan sisältyy myös varaus avustaa liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Avustusperiaatteissa on kannustettu vuodesta 2015 lähtien yhdistysten väliseen yhteistyöhön esimerkiksi yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla, sopimushinnoilla jne. Vakiintuneimmat yhteistyökumppanuudet ovat vammais- ja kansanterveystyötä toimivien yhdistysten piirissä, joissa yhteistoiminta on alkanut jo vuonna 2015 ja toiminnot jatkuvat edelleen. Kyseisen yhdistyskentän toimijat tarjoavat toisten yhdistysten jäsenille mahdollisuuden osallistua omiin toimintaryhmiinsä. Yhteistyöparien määrä on nyt 11 (v.2021  9 paria). Toimintamuodoissa on löydetty hyviä yhteistyökonsepteja. Liikuntalautakunnan nykyinen avustusperiaate on yhdistyksiä kannustava ja edistää yhdistysten väliseen yhteistoimintaan.

Liikuntalautakunnan 22.9.2020 § 83 avustusperiaatteissa kohdassa 1.2 Yleiset säädökset on lisäys vuodelle 2020 alkaen. Lisäys on kirjattu seuraavasti: ”Lasten ja nuorten (alle 20 v.) liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen /maksamisen edellytyksenä on seuran/yhdistyksen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Sitoutumisehto koskee muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ja tarkastetaan niiltä yhdistyksiltä, joilla on ollut anomuslomakkeillaan lasten ja nuorten liikuntatoimintaa v. 2021 ja kaikilta uusilta hakijoilta.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta on hakenut lisäksi Paavo Nurmi-keskuksen kannatusyhdistys ry nykyisen toimintakäytännön mukaisesti. Hakemus kohdistuu tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Vuoden 2022 toimintasuunnitelmaan on lisätty Turun kaupungin pormestariohjelmaan sisältyviä yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen -kärkihankkeen liikkumisen toimenpideohjelman kehittämistoimenpiteisiin liittyviä mainintoja.

Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2022

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että muun yhdistystoiminnan 70.000 € määräraha jaetaan liitteen 1 mukaisesti.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aalto, Ahmadi, Beqiri ja Kalmari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoUrheilu- ja liikuntaseurat
tpvMatilainen Päivi
tiedMäki-Salminen Miia


Liitteet:

Liiklk § 20
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2022