Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1615.02.202211

1392-2022 (10 03 02)

Liikuntalautakunnan lausunto S:t Olofsskolanin tarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 16

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Nea Fagerlund:

Konsernihallinnon tilapalvelut pyytää liikuntalautakunnalta lausuntoa 2.2.2022 (1392-2022) S:t Olofskolanin tarveselvityksestä. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö liikuntalautakunta tarveselvityksen, jossa tilapalvelut esittää ensisijaisesti S:t Olofsskolanin nykyisen rakennuksen purkua ja paikalle rakennettavaa uudisrakennusta

Taustaa

S:t Olofsskolan on ainoa ruotsinkielinen yläkoulu Turussa. Rakennukseen on tehty vuosien varrella lähinnä teknisiä korjauksia ja lisäyksiä muun muassa lämmityksen ja ilmanvaihdon osalta, mutta varsinaista peruskorjausta kohteeseen ei ole aiemmin tehty. Rakennus on huonokuntoinen ja tullut elinkaarensa päähän.

Koulun oppilasmäärä on kasvanut vuosien varrella hieman yli kolmestasadasta noin 450:een. Oppilasmäärä tulee kasvamaan edelleen ja on syksyllä jo lähelle 500 oppilasta. Tilojen puutteen takia koulu on hyödyntänyt läheisen työväenopiston luokkia opetuksessaan. Työväenopiston luokkien käyttäminen on vain välttämätön tilapäisjärjestely, sillä se ei korvaa erityisluokkien vähyyttä eikä ruokalan ja liikuntasalin ahtautta.

Kesällä 2021 tehtyjen sisäilma- ja rakennetutkimuksen sekä asbesti- ja haitta-ainekartoituksen perusteella nykyinen koulurakennus on niin laajojen ja haastavien korjausten tarpeessa, ettei sen peruskorjaamista nähdä enää taloudellisesti kannattavaksi. Tämän johdosta ensisijaisena on tutkittu vaihtoehtoa, jossa vanha koulurakennus puretaan ja paikalle rakennetaan uudisrakennus.

Tarveselvityksestä

S:t Olofsskolanin tarveselvitystä on valmisteltu yhteistyössä tilapalveluiden ja liikuntapalveluiden kesken syksyllä 2021. S:t Olofsskolanin uudisrakennuksen alustava tilaohjelma käsittää 760 m2 kokoisen liikuntasalin sekä noin 100 m2 kokoisen kuntosalitilan. Pukuhuone- ja pesutilojen tilavaraus tilaohjelmassa on 182 m2, johon tulee sisällyttää kuusi erillistä pukuhuonetilaa omilla wc- ja suihkutiloilla. Esitetystä tilaohjelmasta löytyy liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan oleelliset tilat riittävillä tilavarauksilla sekä koulun päiväkäytön että vapaa-ajankäytön näkökulmasta.

Tarveselvityksessä esitetty 760 m2 kokoinen liikuntasali on jaettavissa kolmeen osaan ja vastaa hyvin S:t Olofsskolanin kasvaneen oppilasmäärän vaatimaan tilatarpeeseen. Isot yli 700m2 liikuntasalit ovat tehokkaammin käytössä koulupäivien lisäksi myös arki-iltaisin ja viikonloppuisin niiden soveltuessa paremmin eri liikuntalajeille. Useiden urheilu- ja liikuntaseurojen laji- ja oheisharjoittelussa korostuu tarve riittävän isolle harjoitustilalle. Koulujen liikuntasalit tulee koululaiskäytön lisäksi nähdä entistä laajemmin kaikkia kuntalaisia liikuttavina lähiliikuntapaikkoina. 760 m2 kokoinen liikuntasali tulee myös parantamaan Turun keskusta-alueen liikuntasalitarjontaa. S:t Olofsskolanin liikuntasalista ei ole tarkoitus tehdä varsinaista tapahtumaolosuhdetta suurine katsomoineen, vaan ensisijaisena tavoitteena on luoda hyvä harjoitusolosuhde eri liikuntalajeille. Koulun ulkopuolisen päivä-, ilta-, ja viikonloppukäytön takia liikuntasaliin tulee olla oma erillinen sisäänkäynti lähellä parkkipaikkaa, minkä lisäksi liikuntasali oheistiloineen tulee olla lukittavissa erilleen muusta koulurakennuksesta. Liikuntatilat ja niiden oheistilat tulee sijoittaa samassa kerroksessa.

Suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota sisätilojen lisäksi myös koulun ulkoliikuntaolosuhteisiin. Koulun uudisrakennuksen yhteyteen tulee suunnitella ja toteuttaa yläkouluikäisiä aktivoiva toiminnallinen piha-alue. S:t Olofsskolanin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Samppalinnanpuiston hiekkakenttä, joka on nykyäänkin koulun liikuntakäytössä. Lisäksi koulu sijaitsee noin 1 km etäisyydellä Urheilupuistosta sekä Kupittaanpuistosta, joiden ulkoliikuntapaikkoja koulun on mahdollista hyödyntää liikunnanopetuksessaan. Edelle mainituissa liikuntapaikkakeskittymissä sijaitsee muun muassa tekonurmi- ja luonnonjääkenttiä sekä yleisurheilun, tenniksen ja beach volleyn harjoituspaikat.

Johtopäätökset

Liikuntalautakunta puoltaa tarveselvitysesitystä ja toteutusmallia, jossa koulu toteutetaan uudisrakennuksena sisältäen 760 m2 kokoisen liikuntasalin ja 100 m2 kokoisen kuntosalin.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausuntonaan S:t Olofskolanin tarveselvityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut