Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1515.02.202210

969-2022 (10 03 02, 02 08 02)

Liikuntalautakunnan lausunto Lausteen koulun tontille hankittavasta väliaikaisesta liikuntatilasta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 15

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Jenni Syrjämäki:

Tilapalvelut on pyytänyt 24.1.2022 liikuntalautakunnalta lausuntoa (969-2022) väistöliikuntahallin vuokrakilpailutuksen käynnistämisestä siten, että sijoituspaikaksi vahvistetaan Lausteen koulun tontti.

Taustaa

Kaupungin omistuksessa on useita koulu- ja päiväkotirakennuksia, jotka kaipaavat peruskorjaustoimenpiteitä. Peruskorjausten, uudisrakentamisen sekä sisäilmaongelmien vuoksi suljettavaksi määrätyt kohteet tarkoittavat käytännössä useiden väistötilojen hankintaa palvelujen takaamiseksi. Kaikkia väistötilatarpeita ei ole mahdollista ratkaista jaksotussuunnitelman puitteissa pitkäaikaisten väistökohteiden avulla, vaan lisäksi tullaan tarvitsemaan nopeatahtisia väistötilahankintoja.

Loppuvuodesta 2020 päätettiin usean kohteen väistötilojen vuokrauksesta tai leasing-mallilla toteuttavasta hankinnasta (Kh 30.11.2020 § 521). Tilapalvelut on valmistellut vastaavan väistötilapaketin päätöksentekoon toteutettavaksi eteenpäin vuodesta 2022. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös liikuntapalvelujen ja koulun tarpeisiin hankittava ensimmäinen väliaikaisena ratkaisuna toteutettava liikuntahalli. Koulujen tilojen sulkemisen myötä myös liikuntatilojen määrä on pienentynyt, mikä on ongelmallista sekä opetuksen että vapaa-ajan liikunnan näkökulmasta. Tilapalvelut ehdottaa pilotiksi yhden siirrettävän urheiluhallin hankintaa Lausteen koulun tontille.

Lausteen väliaikaisesta liikuntatilasta

Koulutilojen sulkemisen myötä useita liikuntasaleja on poistunut käytöstä viime vuosien aikana. Liikuntasalien poistuminen käytöstä aiheuttaa ongelmia koululiikunnan järjestämiseen sekä ilta- ja vapaa-ajankäyttöön.

Tilapalvelut on keskustellut liikuntapalveluiden sekä kasvatuksen- ja opetuksen palvelualueen kanssa väliaikaisen liikuntahallin hankkimisesta kattamaan sisäliikuntasalivajetta. Ehdotuksena on, että ensimmäinen väistöliikuntahalli toteutettaisiin Lausteen koulun tontille. Lausteen koulun sisäliikuntamahdollisuudet ovat tällä hetkellä olemattomat, eikä liikuntatunteja pystytä järjestämään sisätiloissa. Liikuntapalvelut näkee perusteltuna väistöhallin sijoittamisen Lausteen koulun tontille myös ilta- ja vapaa-ajankäytön näkökulmasta. Väistöhalli vietäisiin muiden koulusalien tapaan liikuntapalveluiden tilavarausjärjestelmään, jonka kautta kuntalaiset, liikunta- ja urheiluseurat sekä muut yhdistykset voivat hakea vuoroja ilta- ja viikonloppuajoille.

Tilapalvelut esittää väistötilaliikuntahallia sisätiloiltaan normaalia sisäliikuntatilaa vastaavaksi, jossa on urheilulattia. Urheilulattia on monikäyttöinen ja soveltuu monen eri liikuntalajin harjoitusolosuhteeksi vastaten siten hyvin vapaa-ajankäytön tarpeisiin. Väistöliikuntahallin kilpailutuksessa tulee myös huomioida riittävien pukuhuone- ja pesutilojen ratkaiseminen. Yhtenä vaihtoehtona on toteuttaa ne siirrettävänä konttiratkaisuna Vantaan Sanomala-liikuntahallin tavoin.

Koska väistöhallin tilat palvelevat koululiikunnan lisäksi ilta- ja vapaa-ajankäyttöä, liikuntapalvelut tarjoaa vaihtoehtoa sijoittaa tilat hallinnollisesti liikuntapalveluiden alle. Liikuntapalvelut voisi varmistaa, että tilat on varusteltu kaikkia käyttäjiä varten ja huolehtisi siitä, että kaikki toimijat ja omatoimiliikkujat pystyisivät maksimaalisesti hyödyntämään tiloja. Liikuntapalvelut huolehtisivat tilavarausten järjestämisestä ja väistöhalliin liittyvästä asiakaspalvelusta.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Johtopäätökset

Liikuntalautakunta puoltaa väistöliikuntahallin vuokrakilpailutuksen käynnistämisestä siten, että sijoituspaikaksi vahvistetaan Lausteen koulun tontti. Väistöhalli tulisi sijoittaa liikuntapalveluiden hallintaan ja siitä syntyvät kustannukset kattaa liikuntapalveluiden talousarviomäärärahan korotuksena.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausuntonaan Lausteen koulun tontille hankittavasta väliaikaisesta liikuntatilasta.

Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että väliaikaisesta liikuntatilasta syntyvät kustannukset tulisi kattaa liikuntapalveluiden talousarviomäärärahan korotuksena.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut