Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11914.12.202113

371-2021 (02 05 01)

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen 2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 119

Erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Tausta

Turun kaupunki tukee liikunta- ja urheiluseuroja subventoiduin liikuntatilahinnoin. Alle 20-vuotiaiden liikuntavuorot ovat pääasiallisesti käyttäjille maksuttomia ja yli 20-vuotiaiden vuorot ovat taloudellisesti kaupungin tukemia. Suhteutettuna liikuntatilojen käyttötuntihintalaskelmat vuorojen määrään saadaan teoreettisiksi euromääräisiksi tilasubventioiksi noin 5 miljoonaa euroa vuodessa alle 20-vuotiaiden ja 1,4 miljoonaa euroa vuodessa yli 20-vuotiaiden liikuntaan (vuosi 2019). Kaupunki ei kuitenkaan pysty tarjoamaan kunnallisesta liikuntapaikkaverkosta tarvittavia lajiharjoitteluolosuhteita kaikille käyttäjille. Tästä johtuen liikunta- ja urheiluseurat hyödyntävät toiminnassaan yksityis- tai yhdistysomisteisia harjoitustiloja.

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen on tarkoitettu turkulaisten liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminnan lajiharjoitteluolosuhdekustannuksien tukemiseen. Avustuksella tuetaan harjoitustilakustannuksia, jotka syntyvät kunnallisten liikuntatilojen ulkopuolisesta käytöstä, kun kaupungilla ei ole tarjota sopivaa lajiharjoitteluolosuhdetta. Avustuksella pyritään siihen, että harjoitustilakustannuksia tukemalla, liikuntatiloista aiheutuvat maksut eivät nostaisi liikkumisen hintaa lajeissa, joiden käyttäjille ei ole tarjota kunnallisia liikuntatiloja tai on kunnallisia liikuntatiloja hyvin puutteellisesti. Tavoitteena on mahdollistaa käyttäjien tasavertainen tukeminen lajista riippumatta.

Avustusmäärärahalla tuetaan kustannuksia, jotka syntyvät kunnallisten lajiharjoitustilojen ulkopuolisten liikuntatilojen todellisista tila- ja kenttävuokrista sekä käyttömaksuista. Tila- ja kenttävuokrat huomioidaan alle 20-vuotiaiden toiminnan osalta. Käyttömaksuissa hyväksyttävät kustannukset huomioidaan suhteessa seuran/yhdistyksen alle 20-vuotiaiden toiminnan määrään. Erityisryhmien vesivoimistelu- ja uintitoimintaa järjestävien yhdistysten tilakustannusten osalta huomioidaan kaiken ikäisten harrastusryhmien kulut. Poikkeuksen edellä olevaan muodostavat Turun Monitoimihallin kilpajäähallin kustannukset ajalla 1.1.–31.3.21 sekä 1.8.–31.12.21, jolloin kaupunki tukee hallin jäävuokrakustannuksia erillisellä määrärahalla, sekä Impivaaran ja Varissuon jäähallit, joiden käyttöön on mahdollista hakea avustusta ns. kunnallisen jään ulkopuolisen aikana, kun kaukaloiden käyttö on kaikille käyttäjille maksullista iästä riippumatta. Pääasiallisesti avustusta myönnetään Turussa sijaitsevien liikuntapaikkojen käyttöön.

Osana Turun kaupungin talouden sopeuttamisohjelmaa (kv 11.11.2019 § 161) sekä osana liikuntapaikkaverkon kehittämistyötä (liiklk 23.11.2021 § 104) on nostettu esille liikunnan avustusjärjestelmän uudistaminen vuosien 2022–2024 aikana. Johtoajatuksena avustusjärjestelmän uudistamisessa tulee olla liikuntapaikkojen käyttäjien tasavertainen tukeminen sekä turkulaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin edistäminen. Uudistamisprosessin seurauksena harjoitustilavuokrien korvaamisen avustuskategorioiden nykyisiin sisältöihin, jakoihin ja avustusperiaatteisiin saattaa tulla muutoksia lähivuosien aikana.

Avustuskategoriat ja vuoden 2021 avustusmäärärahat

Liikuntalautakunta on päättänyt 22.9.2020 § 83 harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakoperiaatteista. Harjoitustilavuokrien korvaamisavustusten jaossa on käytetty liikuntalautakunnan päätöksen 11.12.2018 § 126 lajeihin perustuvaa jakoa avustuskategorioiden I ja II välillä. Kategorian I lajeille ei ole tarjolla kunnallisia lajiharjoitteluolosuhdekriteerit täyttäviä liikuntatiloja tai niitä on riittämättömästi. Tavoitetasona on 55–60 % avustus hyväksytyistä kustannuksista. Kategoriassa II ovat lajit, joille on tarjolla kunnallisia harjoitteluolosuhteita, mutta jotka hyödyntävät harjoittelussaan myös muita lajiharjoitteluolosuhteita. Tavoitetasona on 5–10 % avustus hyväksytyistä kustannuksista. Avustusprosentit määrittyvät anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Liikuntalautakunta on päättänyt 26.1.2021 § 7 määrärahavarauksesta 621 020 euroa harjoitustilavuokrien korvaamiseen. Tämän lisäksi liikuntalautakunnan alaisista muista avustusmuodoista on jakamatta seuraavat vuoden 2021 määrärahat: tapahtuma-avustus 14 018 euroa, koulutusavustus 7 452,53 euroa, vammaisavustaja-avustus 4 100 euroa, nuoren urheilijan stipendi 8 300 euroa ja kohdennetut erityisavustukset 5 000 euroa. Jakamatonta avustusmäärärahaa on siis 38 870,53euroa. Tämä summa siirretään harjoitustilavuokrien korvaamisen avustusmomenttiin, jolloin käytettävissä on yhteensä 659 890,53 euroa.

Vuoden 2021 avustusjako

Maaliskuussa 2020 Suomeen levinnyt koronaviruspandemia vaikutti liikuntatoiminnan toteuttamiseen sekä näin ollen liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten toimintoihin. Tämän seurauksena vuoden 2020 hyväksytyt kokonaiskustannukset olivat pienempiä vuoteen 2019 verrattuna, jolloin myös avustuksen suhteellinen määrä per hakija oli vuonna 2020 suurempi. Vuonna 2021 koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset vaikuttivat edelleen joiltain osin liikuntatoimintaan, mutta pääasiallisesti toimintaa oli mahdollista toteuttaa alle 20-vuotiaiden osalta. Näin ollen hyväksyttävät kokonaiskustannukset ovat kategoriassa I n. 5 % ja kategoriassa II n. 52 % suuremmat vuoteen 2020 verrattuna. Tämän seurauksena myös kategorioiden avustusprosentit ovat suhteessa pienemmät.

Avustusanomuksia on jätetty määräaikaan 22.11.21 mennessä yhteensä 58 kpl (liite 4). Näistä kategoriassa I käsitellään 39 kpl (liite 1) ja kategoriassa II 13 kpl (liite 2). Lisäksi kolme hakemusta käsitellään osittain molemmissa kategorioissa tiettyjen harjoitusolosuhteiden ominaisuuksien mukaan. Kolmeanomusta hylätään, koska ne eivät täytä avustuskriteereitä (liite 3).

Vuoden 2021 avustusprosentit ovat:

Kategoria I                         52,05 %

Kategoria II                        5,00 %

Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2021:

Liite 1                                 Kategoria I

Liite 2                                 Kategoria II

Liite 3                                 Ehdotus avustusanomusten hylkäämisestä

Liite 4                                 Anojat, lajit, paikat ja kustannukset

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää 26.1.2021 § 7 tehtyä vuoden 2021 avustusmäärärahajakoa koskevaa päätöstä muuttaen siirtää edellä mainitut muista avustusmuodoista säästyvät määrärahat 38 870,53 euroa harjoitustilavuokrien korvaamisavustukseen.

Liikuntalautakunta päättää jakaa 659 890,53 euron avustusmäärärahan turkulaisten urheilu- ja liikuntaseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten harjoitustilakustannuksiin liitteiden 1 ja 2 mukaisesti. Lisäksi liikuntalautakunta päättää hylätä anomukset tai osat anomuksista liitteiden 1, 2 ja 3 mukaisesti.

Lopulliset avustussummat maksetaan kategorioiden I ja II avustusprosenttien mukaisesti seuran/yhdistyksen maksamista toteutuneista hyväksytyistä kustannuksista. Maksimissaan avustussumma on liitteiden 1 ja 2 mukainen. Kyseessä olevat avustusmäärärahat on tämän jälkeen käytetty loppuun.

Avustus maksetaan, kun sen edellytyksenä olevat liitteet on toimitettu avustusjärjestelmään ja kun avustus on saanut lainvoimaisuuden. Liitteet on toimitettava viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa päätöspäivästä.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aitta ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoUrheilu- ja liikuntaseurat
tpvAhtiainen Annakaisa
tiedMäki-Salminen Miia


Liitteet:

Liiklk § 119
Liite 1:Kategoria I
Liite 2:Kategoria II
Liite 3:Ehdotus avustusanomusten hylkäämisestä
Liite 4:Anojat, lajit, paikat ja kustannukset