VARSINAIS-SUOMEN RAJATTOMASTI LIIKUNTAA KUMPPANUUSVERKOSTO

 

SOPIMUS

 

Kaarinan kaupunki, Liedon kunta, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Naantalin kaupunki, Nousiaisten kunta, Paimion kaupunki, Raision kaupunki, Ruskon kunta, Sauvon kunta, Turun kaupunki ja Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (myöhemmin LiikU). Jatkossa ”sopimuskumppanit”.

 

Taustaa

 

Sopimuksen taustana on Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla -hanke, joka on päättymisensä jälkeen muuttunut kuntien pysyväksi käytännöksi. Yhteistyön perusteet löytyvät liikuntalaista, joka velvoittaa kuntia tekemään yhteistyötä sekä kehittämään kuntien välistä ja alueellista yhteistyötä. Liitteessä 1 on esitetty esimerkkejä siitä, mihin Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla on tuonut tukea kunnissaan.

 

Kumppanuusverkoston kautta saatavat palvelut:

 

Valmistellut tilaisuudet liikunnan ajankohtaisten asioiden esittelyyn, käsittelyyn ja kehittämiseen, johon kunnat voivat tuova omia toimijoitaan.

Yhteinen TEAMS-alusta, jossa jokaisen verkostossa mukana olevan toimijan käsillä on kaikki keskeinen yhteistyöhön liittyvä materiaali ja keskustelu

Jatkuva koordinoitu vuorovaikutusprosessi, jossa jokainen osallistuja saa ja antaa osaamista, kokemuksia ja käytäntöjä, ja voi hyödyntää niitä edelleen omassa toiminnassaan.

Strategisen tiedolla johtamisen sekä liikuntaviestinnän työkaluja yhteisesti sovitulla tavalla:

LiikuntAsiaa – liikunnan ajankohtaisviestintää päättäjille, vaikuttajille ja kuntajohdolle 6-10 krt/v

Strategisen vaikuttamisen työkalut ja työpajat: yhteiset sisällöt tekstinä, pp-esityksinä, uutiskirjeinä jne.

Yhteisesti sovitut mittarit ja tiedonkeruut tiedolla johtamisen tueksi.

Kehittämishankkeiden rakentaminen ja ulkopuolisen rahoituksen hakeminen.

Mahdollisuuden kuntarajat ylittävään yhteiskehittämiseen käytännön aktivointityössä (lapset, perheet, nuoret, työikäiset, ikäihmiset, soveltava liikunta) tai olosuhteiden kehittämisessä (seudullinen suunnitelma, erityisolosuhteet jne.).

14-16 seurakoulutusta ja 2-4 henkilöstön ym. koulutusta yhteisesti sovituilla sisällöillä, joita voi tarjota maksutta oman kunnan toimijoille: seurat, yhdistykset, kunnan henkilöstö, seuraparlamentit jne.

 

Sitoutuminen

 

Sopimuskumppanit sitoutuvat Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkostoon alla olevan jaottelun mukaisesti:

0-49 999 asukkaan kunnat: 0,30 euroa per asukas

50 000 - 99 999 asukkaan kunnat: 0,20 euroa per asukas

100 000 - asukkaan kunnat: 0,15 euroa per asukas

 

Tämän lisäksi jokainen osallistuva kunta maksaa Rajattomasti liikuntaa -seurakoulutuksista alla olevan jaottelun mukaisesti:

Turku         3 500 €

Raisio, Kaarina, Naantali, Lieto   900 euroa per kunta

Masku, Paimio, Mynämäki      550 euroa per kunta

Rusko, Nousiainen, Sauvo      350 euroa per kunta

Yhteensä         9 800 euroa

 

Sopimuskumppanit sitoutuvat yhteisesti sovituin tavoin 1) liikunnan aseman vahvistamiseen seudullisissa ja kuntatasoisissa strategisissa asiakirjoissa, 2) liikuntaviestinnän ja -vaikuttamisen vahvistamiseen, sekä 3) käytännön liikkumaan aktivoinnin osaamisen, toimintamallien ja -tuotteiden kehittämiseen.

 

Uusia yhteistyöhön mukaan haluavia Varsinais-Suomen kuntia voidaan ottaa mukaan ohjausryhmän päätöksellä tämän sopimuksen liitteeksi tulevalla erillisellä sopimuksella. Mukaan liittyvien kuntien edellytetään osallistuvan yhteistyöhön samoilla osuuksilla.

 

Tavoite

 

Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston tavoitteena on vahvistaa liikunnan asemaa kunta-, seutu- ja aluetasolla, syventää kuntien liikuntatoimien ja muiden toimijoiden yhteistyötä ja osaamista sekä tuottaa toimintamalleja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan keinoin. Tavoitteena on jatkaa jo syntyneiden alueellisten työkalujen ja toimintatapojen kehittämistä sekä etsiä sellaisia uusia kehittämisen osa-alueita, joille kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä on hyötyä niin liikunnan strategisen asemoimisen, liikkumaan aktivoinnin kuin olosuhteidenkin kehittämisen näkökulmasta.

 

Aika

 

Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Sopimus on voimassa, kun kaikki kunnat ovat sen allekirjoittaneet. Sopimuksen voi irtisanoa kunkin kalenterivuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana niin, että sopimus päättyy kyseisen kalenterivuoden loppuun.

 

Tämä sopimus korvaa aiemmin allekirjoitetun sopimuksen.

 

Organisoituminen

 

Yhteistyötä koordinoi LiikU. Yhteistyö pohjautuu yhdessä laadittuun, ohjausryhmän hyväksymään, liikunta- ja yhdistyslakiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeisiin perustuvaan toimintasuunnitelmaan. Yhteistyön toiminnallista ja taloudellista toteutumista seurataan yhteisesti asetettujen mittareiden avulla. Yhteistyön koordinointivastuussa on päätoiminen projektipäällikkö, joka vastaa toiminnan suunnittelusta, operatiivisesta johtamisesta sekä raportoinnista. Toimintaan voidaan palkata osa- tai määräaikaisia projektityöntekijöitä talousarvion puitteissa.

 

Ohjausryhmän tehtävät:

valvoo ja ohjaa yhteistyötä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi

tarkistaa toimintasuunnitelman

käsittelee työntekijöiden valinnan, konsulttisopimukset ja hankinnat

käsittelee väli- ja loppuraportin sekä arvioi toiminnan onnistumisen

hyväksyy toteutuneet kustannukset ja päättää avustusten hakemisesta

puuttuu tarvittaessa toteutukseen, esim. toiminnan keskeyttäminen

asettaa tarvittavat alatyöryhmät osakokonaisuuksia edistämään

 

Talous

 

Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston taloutta seurataan LiikUn kirjanpidossa omalla kustannuspaikallaan. LiikU laskuttaa kuntia vuosittain eräpäivällä 30.4. Kuntien osuudesta kertyvän summan lisäksi toiminnalle pyritään hakemaan myös muita rahoituslähteitä.

 

Raportointi ja seuranta

 

Toiminnasta raportoidaan ja sitä arvioidaan ohjausryhmän kokouksissa. Ohjausryhmän kokouksista toimitetaan muistiot kuntien yhdyshenkilöille. Sopimusta tarkastellaan tarpeen mukaan vuosittain ohjausryhmän kokouksessa elokuun loppuun mennessä.

 


Liite 1. Mihin Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla on tuonut tukea kunnissa?

 

Verkostomaiseen työskentelytapaan oppiminen ja tottuminen:

-luottamus, toisten parempi tunteminen

-arjen asioiden kuntarajat ylittävän hoitamisen helpottuminen

-Yhteinen TEAMS-työskentelyalusta

-systemaattisempi kehittämisote: seudulliset työryhmät sovittujen painopisteiden mukaan

vertaistuki muiden kuntien samoissa tehtävissä toimivilta

yhteiset työkalut ja toimintatavat

yhteiset tilaisuudet ja koulutukset

 

Yhteiskehittäminen liikkumaan aktivointipalveluissa

-soveltava liikunta: soveltavan liikunnan kuntatoimijoiden säännöllinen tapaaminen (soveltavan treffit: ajankohtaisten asioiden yhteinen käsittely, hankkeet jne.)

seudulliset soveltavan liikunnan seura- ja yhdistystapaamiset: avustusinfot ja soveltavan liikunnan lajikokeilut (20-40 osallistujaa seuroista ja yhdistyksistä)

seudulliset tapahtumat: vammaisyleisurheilukilpailut, apuvälinekokeilut, bocciaturnaukset jne.

-nuorten aktiivisen elämäntavan tukeminen seudullisena monitoimialaisena kokonaisuutena:

Mihi (kuntarajat ylittävä palvelutarjonta)

seudullinen Nuorisopassi-kokeilu ja -käyttöönotto

-ikäihmiset:

Wertaisliikuttajatoiminta: koulutukset, toiminta kunnissa, työkalut (Wertaisweska ohjeineen)

 

Strategisen vahvistamisen työpajatyöskentely:

-kuntakohtaisen strategisen osaamisen vahvistaminen (liikunta kuntastrategioissa, liikuntasuunnitelmat)

-seudullinen liikuntasuunnitelma

-valmista yhteisesti muotoiltua sisältöä tekstiversiona, power point-esityksinä, uutiskirjeinä (LiikuntAsiaa) jne. jota kunnat voivat hyödyntää

-yhteisesti sovittujen seurannan mittareiden pohjalta tiedonkeruuta kuntien puolesta tiedolla johtamisen tueksi

 

Olosuhdeyhteistyö ja -kehittäminen: tavoitteena vahvempi seudullinen tarkastelu

 

Yhteisesti suunnitellut koulutukset seuroille ja kuntien henkilöstölle

https://www.liiku.fi/seuroille/koulutukset/rajattomat-seurakoulutukset/