Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7628.09.20216

11315-2021 (02 05 01, 00 01 02)

Liikuntalautakunnan myöntämien avustusten periaatteet vuodelle 2022

Tiivistelmä: -

Liiklk § 76

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen ja erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Turun kaupungin avustukset ovat liikuntaolosuhteiden lisäksi olennaisin ja merkittävä tapa, jolla kaupunki tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja sekä liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,4 miljoonaa euroa. Suorien avustusten lisäksi kaupunki tukee liikuntaolosuhteiden käyttöä eri tavoin n. 8,4 miljoonalla eurolla sekä ostaa liikuntapalveluita seuroilta ja yhdistyksiltä n. 230 000 eurolla vuosittain. Seuroille ja yhdistyksille kaupungin taloudellinen tuki on tärkeä osa toiminnan rahoitusta.

Avustusten myöntämistä tukeva ohjeisto on kolmitasoinen. Siihen sisältyvät 4.4.2016 § 143 kaupunginhallituksen hyväksymä kaupunkitasoinen yleisohjeistus, palvelukokonaisuus kohtaiset lautakuntien vahvistamat jakoperiaatteet sekä näitä täydentävät käytännön toimintatapaohjeet.

Liikuntalautakunta hyväksyy liikunta-avustusten periaatteet vuosittain. Tavoitteena on, että avustusten periaatteet noudattavat lautakunnan kauden strategisia painopisteitä. Vuoden 2022 avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta:

1)   Liikunta- ja urheiluseurojen sekä muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen sisältäen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukemisen

2)   Liikuntaolosuhteiden tukeminen sisältäen yksityisten liikuntapaikkojen käytön ja pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen

3)   Osaamisen sekä liikunta- ja urheiluseurojen toiminnan laadukkuuden tukeminen

4)   Kohdennetut erityisavustukset

Avustusten painopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät kokonaisuutta liikuntapalvelujen strategian mukaisesti. Avustusperiaatteiden valmistelussa on huomioitu kaupunkitasoinen ajankohtainen päätöksenteko.

Avustusperiaatteiden päivitykset vuodelle 2022

Pääasiallisesti avustusperiaatteet pysyvät sisällöllisesti samoina vuoden 2021 periaatteisiin verrattuna. Muutamia tarkennuksia on tehty kirjoitusasuihin. Merkittävin muutos on avustusmuodossa, joka kohdistuu seurojen ja yhdistysten valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen. Vuoden 2022 osalta tullaan huomioimaan tietyin rajoituksin myös liikunnan ammatillisen koulutuksen kustannukset, joita aiempina vuosina ei ole hyväksytty. Lisäksi suunnistuskarttojen tekemiseen kohdistetun avustusmuodon hakuaikaa tullaan aikaistamaan kahdella viikolla hakemusten käsittelyn sujuvoittamiseksi. Aikataulumuutoksesta on keskusteltu turkulaisten suunnistusseurojen kanssa.                     

Turun kaupungin sopeuttamisohjelmaan (kv 11.11.2019 § 390) ja Pormestarien Turku – toiminnan vuosikymmen -ohjelmaan (kv 23.8.2021 § 356) liittyen liikunnan avustusjärjestelmän uudistaminen on ajankohtaista ja tarpeellista. Liikuntapalvelut valmistelee laajempaa avustusjärjestelmän kokonaisuudistusta tuleville vuosille. Avustusjärjestelmän mahdolliset suuremmat periaatemuutokset tulevat liikuntalautakunnan käsittelyyn, kun avustusuudistuksen tarkempi sisältö ja muutosaikataulut ovat tarkentuneet.

Liite 1Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet 2022

Oheismateriaali 1Muutokset vuoden 2022 avustusten periaatteisiin

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että periaatteiden kohtaan 1.2. Yleiset säädökset kohtaan "Liikuntalautakunta voi määrätä avustuksen palautettavaksi" jne. lisätään teksti: Erityisesti liikuntalautakunta haluaa korostaa häirinnänvastaisuutta ja väkivallattomuutta liikunta- ja urheilutoiminnassa. Liikunta-avustuksia hakevien seurojen ja yhdistysten on ennaltaehkäistävä häirintää, epäurheilijamaista käytöstä ja väkivaltaa kaikessa toiminnassaan.

Päätös tehtiin Kaarniharjun ehdotuksesta Laakson kannattamana yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian pöydällepanosta Lähteenmäen Ryytyn kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aalto, Ahmadi, Aitta, Beqiri, Grönroos, Kaarniharju, Laakso, Ollila, Sahlberg, Vähä-Heikkilä ja Häkkinen.

Pöydällepanon puolesta äänestivät Lähteenmäki ja Ryytty.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tiedHalonen Esko


Liitteet:

Liiklk § 76
Liite 1:Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet 2022