Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4918.05.202114
Liikuntalautakunta6807.09.20218

5944-2021 (00 00 01, 00 01 00)

Liikuntalautakunnan perintö uudelle lautakunnalle

Tiivistelmä:

Toimintakautensa päättävä liikuntalautakunta arvioi toukokuussa 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja tuloksia ja kirjasi kehittämiskohteita, jotka se haluaa jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle liikuntalautakunnalle.

Liiklk § 49

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Toimintakautensa (2017–2021) päättävä liikuntalautakunta arvioi keväällä 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja onnistumisia ja kirjasi tulevaisuuden kehittämiskohteita. Huhtikuussa 2021 lautakunnan seminaarissa käsiteltiin arvioinnin pohjalta asioita, jotka halutaan jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle lautakunnalle.

Lautakuntakauden onnistumisina jäsenet mainitsivat kyselyssä useita asioita, kuten talousarviossa ja tulotavoitteissa pysymisen, arkiliikunnan ja liikuntapaikkojen arvostuksen kasvun sekä liikuntapaikkojen uudistamisen ja maksuttomuuden säilyttämisen lasten ja nuorten olosuhteissa. Onnistuneena pidettiin myös toimenpiteitä liikkumattomuuden vähentämiseksi. Liikuntalautakunnan syksyn 2019 opintomatka Islantiin syvensi ymmärrystä kunnan ratkaisevasta asemasta harrastuskulttuurin edistämisessä. Erityisesti kunnan resurssoinnilla on merkitystä: se ratkaisee keskeisen osan harrastamisen mahdollistavasta infrasta sekä kykenee tukemaan harrastamista järjestävien tahojen ohjausosaamista ja mahdollisuuksia.

Merkittävimpänä keskeneräiseksi jääneenä asiana pidettiin mittavaa ja laajaa liikuntapaikkaverkkoselvitystä, sen pohjalta toteutettavaa liikuntapaikkaverkon kehittämistyötä sekä liikuntaolosuhteiden jatkuvaa uudistamisen tarvetta. Isot liikuntapaikkaverkon ratkaisut tulevat uudelle lautakunnalle päätettäviksi. Uuden lautakunnan tulee tiiviisti seurata kokonaisuuden etenemistä ja turvata ratkaisujen edistyminen. Tulevan lautakunnan perehdytyksessä tulee varata riittävä aika liikuntapaikkaverkon ja sen uudistamissuunnitelmien esittelyyn. Lisäksi kesken jääneinä asioina mainittiin harrastamisen edistäminen (harrastetakuu, harrastuspassi, harrastamisen Suomen malli) ja yhteistyön kehittäminen seurojen kanssa sekä koronaviruspandemiasta selviytymisen mukanaan tuomat haasteet.

Tällä hetkellä liikunta ei saa riittävää panostusta suhteessa vaikuttavuuteen, johtuen mm. kaupungin voimavarojen kohdistamisesta koronaviruspandemiasta selviytymiseen. Liikunta tarvitsee uuden arvonnousun. Uudelta lautakunnalta toivotaan arvokeskustelua mm. priorisoinnista ja tasa-arvoisuudesta eri liikunta- ja urheilulajien välillä, laadun mittaamisesta sekä avustusjärjestelmän uudistuksesta. Pystytäänkö pitämään kiinni alle 20-vuotiaiden liikuntapaikkojen maksuttomuudesta taloudellisesti haastavina aikoina?

Tulevaisuudessakin liikuntaolosuhdetyö on tärkeää. Liikuntapaikat ja liikkumisolosuhteet tulee varmistaa sekä kehittyvillä että täydennysrakentamisalueilla. Ne pitää huomioida jo alueiden suunnitteluvaiheessa ja olla mukana rakentamisessa myös viihtyvyyttä lisäävinä tekijöinä. Ne ovat osa kaupunkisuunnittelua ja -infraa eikä niitä toteuteta vain liikuntalautakunnan rahoituksella.

Liikuntaolosuhteiden kehittämisen lisäksi tulevaisuuden painopisteinä uudelle lautakunnalle esitetään liikunnan harrastamisen saavutettavuuden parantamista kaiken ikäisille: lapsille ja nuorille, työikäisille, ikääntyville sekä liikuntaa eniten tarvitseville. Tavoitteina jatkossakin pitää olla toimintakyvyn ylläpito, lasten ja nuorten harrastaminen sekä ihmisten aktivointi liikkumaan liikuntapaikkojen ja -palvelujen avulla. Liikkumaan aktivoinnin kehittäminen edellyttää ajan tasalla olevia tuotteita sekä vahvaa viestintää, jotta kaupunkilaisia tavoitetaan mahdollisimman laajasti.

Koronaviruspandemian jälkeinen aika on tulevaisuuden haaste kaikissa ikäryhmissä. Uuden lautakunnan tulee puhua paljon liikunnan merkityksestä eri foorumeilla. Liikkumattomuuden kustannukset ja liikunnallisen elämäntavan säästöt pitää nostaa esille entistä vahvemmin. Tavoitteena voisi olla liikunnan roolin vahvistumisen kaupungin painopisteiden ja strategioiden laadinnassa sekä resurssoinnissa. Liikuntapalvelut ovat osa kaupungin veto- ja pitovoimaa.

Seuratoiminnassa tarvitaan ”etsivää seuratyötä” sieltä putoavien löytämiseksi. Lisäksi seuratuessa on pystyttävä entistä paremmin huomioimaan seuroissa tehtävän työn laadun parantaminen ja liikunnan palveluohjauksen tehostaminen. Seurayhteistyön lisäksi jatkossa tulisi vahvistaa ja kehittää myös poikkihallinnollista yhteistyötä. Tässä painopisteitä ovat mm. arkiliikunta, kävely ja pyöräily sekä sitä kautta vahva yhteistyö kaupunkisuunnittelun kanssa.

Lautakuntakaudella yleinen asenne liikuntaa ja lautakuntaa kohtaan on ollut arvostava sekä virkamies- että luottamushenkilöjohdossa. Tämä arvostus sekä liikuntalautakunnan keskusteleva toimintakulttuuri sekä avoin tapa valmistella asioita ovat perintönä seuraavalle lautakunnalle. Hyvän ilmapiirin muodostumiseen tarvitaan yhteisöllisyyttä, sosiaalisuutta ja kohtaamisia myös kokousten ulkopuolella.

Päättyvän kauden (2017–2021) liikuntalautakunta toivottaa menestystä uudelle lautakunnalle turkulaisen liikunnan edistämistyön jatkamiseen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää perinnöstään edellä kuvaillun mukaisesti ja lähettää sen tiedoksi valittavalle lautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Liiklk § 68

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

Toimintakautensa päättävä liikuntalautakunta arvioi toukokuussa 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja tuloksia ja kirjasi kehittämiskohteita, jotka se haluaa jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle liikuntalautakunnalle.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä edellisen liikuntalautakunnan perinnön tiedoksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.