Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5615.06.20216

7588-2021 (10 03 01)

Urheilupuiston tenniskenttien peruskorjaushanke

Tiivistelmä: -

Liiklk § 56

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Jenni Syrjämäki:

Tausta
Tennisseurat Åbo Lawn-tennis klubb r.f sekä TVS-tennis ry toimittaneet liikuntapalveluille 26.6.2020 ja 2.11.2020 päivätyt kirjelmät, jotka koskevat Urheilupuiston tenniskentille vuosina 2021–2022 toteuttavaa peruskorjaushanketta ja sen suunnitteluratkaisuja. Tennisseurat tuovat kirjelmissään esiin, että Urheilupuiston tenniskenttien hallinta tulisi jatkossakin olla ÅLK-TVS-yhtymällä ja kenttien pinnoite tulisi säilyttää massapäällysteisenä. Lisäksi kirjelmissä puolletaan huolto-/kahviorakennuksen säilyttämistä, sähkölukkojen asentamista sekä kastelujärjestelmän rakentamista tenniskenttien yhteyteen. Näiden lisäksi tennisseurat ovat välittäneet liikuntapalveluille Katariina Haaviston Suomen Senioritennis ry:n puolesta laatiman kirjelmän 26.8.2020 sekä Turun seudun liikunnan opettajat ry:n laatiman kirjelmän 26.8.2020.

Vastaus tennisseurojen lähettämiin kirjelmiin

Urheilupuiston tenniskenttien peruskorjaushankeen suunnittelu käynnistettiin vuonna 2019. Vuosina 2021–2022 toteutettavan peruskorjauksen kustannusarvio on noin 430 000 €. Aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeelle 122 500 € avustuksen. Hanke on saanut rakennusvalvonnalta luvan ja kilpailutus tullaan käynnistämään kesäkuussa 2021. Urakka tulee alkamaan syyskuussa 2021 ja hanke on aikataulutettu valmistuvan kesään 2022 mennessä. Peruskorjauksen yhteydessä kenttien suunta tullaan kääntämään ja niiden lukumäärää vähennetään viidestä neljään.

Osana suunnittelua tenniskentille kartoitettiin soveltuvia pintaratkaisuja, joita arvioitiin niiden vaatiman päivittäisen ylläpidon, kulutuksenkestävyyden sekä niiden mahdollistamien käyttötuntien näkökulmasta. Suunnittelussa päädyttiin esittämään optimaalisimpana ratkaisuna akryylipinnoitetta joustokerroksella. Päätöstä perustelevat niin kutsuttujen kovapintaisten kenttien mahdollistaman laajat käyttötunnit, pitkä käyttökausi ja helppohoitoisuus. Hyvän kulutuskestävyyden ansiosta kenttien käyttötunteja ei tarvitse rajata. Tämä on merkityksellistä juuri Urheilupuiston liikuntapaikkakeskittymän suorituspaikoilla, sillä sen vaikutusalueella asuu lukumääräisesti paljon ihmisiä ja sijaitsee useita kouluja. Lisäksi akryylipintaisten tenniskenttien hyvän kulutuskestävyyden ansiosta koululaisten harjoitustunteja pystytään toteuttamaan myös kevätlukukaudella eikä tuntien lukumäärää tarvitse rajoittaa.

Osana peruskorjaushanketta kentän viereinen huoltorakennus tullaan purkamaan. Rakennusta ei ole luvitettu ja kenttien suuntaa tullaan muuttamaan siten, ettei nykyinen rakennus enää mahdu alueelle. Lisäksi koska kentät tullaan toteuttamaan akryylipintaisina, ne eivät vaadi isoa huoltoa ja siten kenttien yhteyteen ei ole jatkossa enää oleellista sijoittaa varsinaista omaa huoltorakennusta. Tavoitteena on pyrkiä hyödyntämään enemmän Urheilupuiston muita rakennuksia kenttien huoltoon ja asiakaskäyttöön liittyen. Yläkentän huoltorakennus tullaan peruskorjaamaan tulevien vuosien aikana ja siitä on valmisteilla tarveselvitys, jossa pyritään huomioimaan myös läheisten tenniskenttien käyttäjät.

Kirjelmässä ehdotetut sähkölukot on suunniteltu toteutettavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Kirjelmässä mainittiin lisäksi ehdotelma kastelujärjestelmän rakentamisesta, mutta koska kentät toteutetaan akryylipäällysteisinä, ei kastelujärjestelmälle ole jatkossa tarvetta. Mikäli suunnitelmia lähdettäisiin muuttamaan pinnoitteen osalta, suunnittelu tulisi toteuttaa uudelleen ja tämä aiheuttaisi kilpailutuksen viivästymisen. Siten myöskään rakennusurakka ei alkaisi vielä vuonna 2021.

Peruskorjauksen myötä Urheilupuiston tenniskenttien hallinta ja ylläpitovastuu siirretään liikuntapalveluille. Jatkossa liikuntapalvelut vastaa myös kenttien varaustoiminnasta ja vuorojen myöntämisestä siten, että tennisseuroille mahdollistetaan seuratoiminnan varaukset normaalin vuoronvarausperiaatteiden ja hinnaston mukaisesti. Liikuntapalvelut on laatinut keväällä 2021 liitteen 1 mukaisen tenniskenttäselvityksen, jossa arvioidaan kunnallisten ulkotenniskenttien nykytila ja kehittämistarpeet sekä linjataan toteutettavat peruskorjaustoimenpiteet ja kenttien peruskorjausjärjestys. Verkoston tärkeänä kehittämistoimenpiteenä kaikkien asvalttipintaisten tenniskenttien pintamateriaali vaihdetaan laajemman peruskorjauksen yhteydessä hiekkatekonurmeksi. Lisäksi kaikki tenniskentät siirretään laajemman peruskorjauksen jälkeen liikuntapalveluiden oman ylläpidon piiriin. Urheilupuiston kenttien pinnanvaihdon myötä myös ne on perusteltua siirtää liikuntapalveluiden ylläpitoon. Nykyisin kenttien ylläpidosta vastaa tennisseurojen muodostamana tennisyhtymä, joka on talkoilla ylläpitänyt Urheilupuiston tenniskenttiä. Vastineeksi työstä tennisyhtymä on saanut kenttien vuoroista saatavat tulot. Kaupunki on rahoittanut kaikki tenniskenttiin liittyvät investointi- ja ylläpitokustannukset.

Massapintaisten tenniskenttähankkeiden edistäminen seurahankkeina tulevaisuudessa

Urheilupuiston tenniskenttien pinnanvaihdon myötä Turussa ei ole enää massapintaisia tenniskenttiä Raunistulan tenniskenttää lukuun ottamatta. Tenniskenttäverkoston kehittämistä tulevaisuudessa massakenttien osalta tulee tarkastella ensisijaisesti seurahankkeiden kautta. Seurahankkeina toteutetuissa tenniskenttähankkeissa kaupunki pyrkii löytämään hankkeille soveltuvia tonttialueita jo olemassa olevista tenniskentistä tai kokonaan uusista maa-alueista. Seurakenttämallissa Turun Kaupungin liikuntapalvelut luovuttaa liikuntalautakunnan päätöksellä tenniskenttien hallintaoikeuden seuralle. Seura tekee maavuokrasopimuksen kenttäalueesta kaupunkiympäristötoimialan tonttipalveluiden kanssa. Kenttäalueen vuokrannut seura vastaa kenttien kaikista investointi- ja ylläpitokuluista. Seura voi hakea liikuntapalveluiden myöntämää kertaluonteista avustusta liikuntapaikan rakentamiseen ja hankkeen valmistuttua vuosittain myönnettävää harjoitustila-avustusta kenttien ylläpito- ja käyttömenoihin. Seura hallinnoi kentän varaustoimintaa ja saa siitä kertyvät tulot.

Oheismateriaali 1Tenniskenttäselvitys          

Oheismateriaali 2ÅLK-TVS-yhtymän kirjelmä 2.11.2020

Oheismateriaali 3Åbo Lawn-tennis Klubb rf kirjelmä 26.6.2020

Oheismateriaali 4Suomen Senioritennis ry:n kirjelmä 26.8.2020 ja Turun seudun liikunnan opettajat ry:n kirjelmä 26.8.2020

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Urheilupuiston tenniskenttiä koskeviin kirjelmiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomen Senioritennis ry
aoTurun seudun liikunnan opettajat ry
aoÅbo Lawn-Tennis Klubb rf
aoÅLK-TVS-yhtymä