Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aika 
Vapaa-aikajohtaja203.06.2021 

5660-2021 (12 05 02, 00 01 05)

Nuorisopassin kokeilujakson toteuttaminen syksyllä 2021

Nuorisopassi on tapa tarjota liikuntaan ja kulttuuriin kannustavia etuja nuorille. Se edistää nuorten tasavertaisuutta tarjoamalla kaikille passin käyttäjille samat mahdollisuudet harrastamiseen ja kokeiluihin. Dyme Solutions Oy:n ja Porin kaupungin yhdessä kehittämä Nuorisopassi toimii älypuhelimella. Kunta tarjoaa aktiviteetit ja vie harraste-edut, pääsyliput ja muut kokeilumahdollisuudet verkkopalveluun ja nuori voi käyttää niitä älypuhelimellaan. Palvelun tuottaa Otium Innovations Oy.

Nuorisopassin kokeilusta Turussa on päätetty Palvelujen ohjaus ja digitaaliset palvelut -ohjausryhmässä 2.12.2020. Tällöin todettiin, että kokeilu voidaan toteuttaa ilman kilpailutusta. Kokeilun aikana kerätään käyttökokemuksia sekä nuorilta että kaupungin toimijoilta ja seurataan lisäävätkö nuoret aktiivista toimintaa vapaa-ajallaan. Toteutus siirtyi koronan vuoksi keväästä 2021 syksyyn syys-marraskuulle 2021.

Nuorisopassi-palvelu koostuu pilvipalveluna toimivasta verkkosovelluksesta ja matkapuhelimeen ladattavasta mobiilisovelluksesta. Nuorisopassin verkkosovellus on kunnan työntekijän työväline käyttäjien, palveluntarjoajien ja etujen hallintaan. Lisäksi verkkosovelluksen avulla voi tarkastella järjestelmän tuottamia tilastoja ja muita käyttötietoja sekä laatia käyttöraportteja.

Nuorisopassin osalta Turun kaupunki toimii henkilötietojen rekisterinpitäjänä. Turun kaupungin pääkäyttäjät yhdessä oppilastietojärjestelmän hallinnoijan kanssa tallentaa käyttäjiksi valittavien nuorten tiedot palveluun. Nuorista tarvitaan etu- ja sukunimi, koulu, luokka-aste sekä sähköpostiosoite.

Palvelua käyttävä nuori lataa Nuorisopassi-mobiilisovelluksen älypuhelimensa sovelluskaupasta. Mobiilisovelluksen avulla nuori näkee hänen käytettävissään olevat edut, näkee aiemmin käyttämänsä edut ja tarkastelee etuun liittyviä tietoja. Nuori voi käyttää etuja ja saa ilmoituksia uusista eduista sekä selaa harrastuskalenteriin lisättyjä harrastuksia ja lukee kunnan lähettämiä viestejä ja tiedotteita.

Nuorisopassi-järjestelmä on pilvipalvelu, joka ei edellytä Turun kaupungilta laiteasennuksia. Palvelu tarjotaan Otium Innovations Oy:n ylläpitämästä pilvipalvelusta, jonka kaikesta ylläpidosta ja hallinnoinnista vastaa Otium Innovations Oy.

Turun kaupunki ottaa Nuorisopassin kokeilukäyttöön kolmen kuukauden ajaksi syys-marraskuussa 2021 (tarkemmat päivämäärät määritellään), jolloin se tulee käyttöön kolmen koulun, Syvälahti Puropelto ja Yli-Maaria, 7-luokkien oppilaille ja Harrastesetelin osalta kahden koulun, Ilpoinen ja Hepokulta, 5-luokkien oppilaille, yhteensä n. 500 oppilasta.

Nuorisopassin Peruspaketin ja Kuponkipalvelun kokeilu 7-luokkalaisille toteutetaan seudullisena yhteistyöprojektina Turun kaupungin, maakunnallisen nuorisotyöhankkeen (MaNuKoodi) ja Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla kuntakumppanuuden kanssa. Turun lisäksi pilotointiin ovat sitoutuneet mukaan Raision ja Naantalin kaupungit, jotka tekevät omat kuntakohtaiset päätöksensä ja sopimukset palveluntuottajan kanssa.

Nuorisopassin Peruspaketti ja Kuponkipalvelu tulevat käyttöön Syvälahden, Yli-Maarian ja Puropellon 7-luokkalaisille. Peruspaketissa pääkäyttäjät syöttävät haluttuja etuja ja palveluita passisovellukseen nuorten maksuttomasti käytettäväksi. Ne voivat olla kunnan omia palveluita tai kolmannen sektorin palveluja tai kokeilukertoja, joita he tarjoavat nuorten käyttöön maksutta. Peruspaketin hinta Turun kaupungin osalta on 1 500 euroa ja kolmelle kaupungille yhteensä 4 500 euroa / 3 kk kokeilun ajalta. Lisäksi käyttöön otetaan Kuponkipalvelu, joka sisältää jokaiselle nuorelle etuja 100 euron arvosta. Otium Innovations Oy neuvottelee ja hankkii etuudet Turun, Raision ja Naantalin alueen yritysten kanssa. Hankittavat edut ovat maksuttomia nuorille ja kunnille ja käytössä yli kuntarajojen. Edut hyväksytetään kunnilla ennen niiden syöttämistä passisovellukseen. Kuponkipalvelun hinta Turun kaupungin osalta on 596 euroa ja yhteensä kolmelle kaupungille 1 786 euroa / 3 kk kokeilun ajalta. Kokeilujaksolla selvitetään mahdollisuutta nuorisotilojen kävijäseurantaan otettavaksi käyttöön QR-koodit. Niiden kustannus Turun kaupungille on n. 300 euroa.

Etulompakko-ominaisuus otetaan käyttöön Ilpoisten ja Hepokullan koulujen 5-luokkalaisille. Heille tulee käyttöön erillinen 200 euron arvoinen harrasteseteli /oppilas, jolla nuori voi hakeutua tiettyjen erikseen neuvoteltujen liikuntaseurojen palvelujen piiriin. Harrasteseteli liittyy Suomen Akatemian Style-tutkimushankkeeseen. Seteli toteutetaan vapaa-aikatoimialan liikuntapalvelujen toimesta. Liikuntapalvelut varaa harrastesetelin rahoittamiseen 35 000 euroa. Lisäksi Harrastesetelin sisällyttämistä teknisesti Nuorisopassin aiheutuu Turulle 695 euron kustannus.

Kokeiluvaiheen Peruspaketin kustannukset, 4 500 euroa, ja Kuponkipalvelun kustannukset, 1786 euroa, yhteensä 6 286 euroa kaikkien kolmen pilottikaupungin osalta maksetaan Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla kuntakokeilun rahoituksella (Liiku ry).

Turun kaupungin koordinoima Digikannustin-projekti varmistaa, että harrastus- ja tapahtumadata on Nuorisopassin käytössä avoimen rajapinnan kautta. Projekti vastaa tästä mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista erillisellä päätöksellä.

Kokeiluvaiheen (3 kk) kustannukset Turun kaupungin vapaa-aikatoimialalle ovat yhteensä korkeintaan 40 000 euroa. Vapaa-aikatoimialan liikuntapalvelut varaa Harrastesetelin rahoittamiseen 35 000 euroa kustannuspaikalta 21000. Lisäksi Harrastesetelin sisällyttämisestä teknisesti Nuorisopassiin aiheutuva 695 euron kustannus sekä varautuminen nuorisotilojen käyttäjäseurannan QR-koodeihin n. 300 euroa maksetaan vapaa-aikapalveluiden yhteisistä toiminnoista kustannuspaikalta 20020.

Vapa-aikajohtaja Minna Sartes:

Päätin Nuorisopassin kokeilujakson toteuttamisesta yllä kuvatulla tavalla. Harrastesetelin kustannukset, korkeintaan 35 000 euroa maksetaan kustannuspaikalta 21000 ja muut kustannukset, korkeintaan 5 000 euroa kustannuspaikalta 20020.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Minna Sartes

vapa-aikajohtaja

Jakelu

tiedLounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
aoOtium Innovations Oy
tpvKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedEkroos Toni
tpvHalonen Esko
tpvHelenius Tarja
tpvHiltunen Leena
tiedKalmari Markus
tiedKoivumäki-Lindholm Johanna
tiedPaara Kari
tpvParantainen Anu
tiedParkkunen Heini
tpvRanta-aho Jaana
tiedSaarinen Jaakko
tpvVeijola Heli