Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5018.05.20211

9859-2016 (641, 613, 627)

Liikuntalautakunnan lausunto Parkinkentän asemakaavamuutoksen ehdotuksesta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 50

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntasuunnittelija Nea Fagerlund:

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitus pyytää lausuntoa VI kaupunginosan kortteliin 29, urheilu- ja virkistyspalvelualueelle sekä liittyville katualueille (os. Tuureporinkatu 2) Parkinkenttä (16/2016) mainitulle alueelle laaditusta, 16.4.2021 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta.

Asemakaavamuutokset materiaalit:

https://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/projektit-ja-hankkeet/parkinkentan-asemakaavanmuutos

Nykytilanne

Lausuntopyynnön kohdealueena oleva Parkinkenttä on tärkeäkuntalaisten ulkoliikuntaolosuhde ja ympärivuotinen liikuntapaikka keskusta-alueen kouluille ja päiväkodeille. Parkinkentällä on Turun ainoa suuri tekojääkenttä, joka palvelee turkulaisia talvikuukausina normaalisti joulukuun alusta maaliskuun alkuun. Tekojääkenttäalueella on suuri, täysimittaisen pallokentän kokoinen vapaaluistelualue ja jääkiekkokaukalo. Kenttäalue sekä kaukalo on päällystetty pitkänukkaisella kumirouhetäytteisellä keinonurmella ja niitä käytetään huhti-lokakuu välisenä aikana ulkopalloilulajien harrastamiseen. Kenttäalueen vieressä olevalle asvalttialueelle pystytetään kesäkaudeksi pieni monitoimikenttä (15x30m), joka puretaan talvikauden ajaksi.

Talvikaudella olosuhde palvelee pääosin omatoimisia luistelijoita ja jääurheilun ystäviä. Kentällä on talvikaudella myös ohjattua toimintaa, erityisesti lasten alkeisluisteluryhmiä, pikaluistelua sekä jonkin verran jääkiekkovuoroja kaukalossa. Kävijämäärät voidaan tilastoida talvikaudelta, koska kaikki käyttäjät kulkevat asiakaskulunvalvonnan kautta. Talvisin Parkin kävijämäärä on noin 50 000 henkilöä, kauden pituudesta ja sääolosuhteista riippuen.

Kesäkaudella kenttäaluetta varataan eri palloilulajien käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin. Pallokentän varausaste kesäkausina on ollut arki-iltaisin noin 60 % ja viikonloppuisin noin 40 %. Varausasteissa ei ole mukana päiväkäyttöä, jolloin kentällä liikkuvat eri koululaisryhmät sekä päiväkotilapset.

Parkinkentän huoltorakennuksen yläkertaan on toteutettu pieni noin 200 neliön kokoinen miekkailijoiden käytössä oleva harrastustila. Saman korttelin sisällä toimii lisäksi yksityinen urheilutalo ja muun muassa tanssitoimintaa järjestävä Tanssiseura sekahaku ry.

Parkinkentän ulkoliikuntaolosuhteet ovat olleet jo kauan peruskorjauksen tarpeessa. Kentän nykyinen pinta on erittäin kulunut ja sen laatu on heikentynyt. Kentän pinta on ollut uusintalistalla jo vuodesta 2017 lähtien, mutta sen toteutus on viivästynyt budjettiteknisistä syistä. Asemakaavamuutosprosessin käynnistyessä toteutusta päätettiin  edelleen siirtää. Samoin kenttäaluetta ympäröivät aidat on ollut tarkoitus uusia, mutta tätäkin on siirretty prosessin vuoksi. Lisäksi myös kenttäalueen valaistuksen uusiminen on siirretty. Viime talvina myös tekojääkenttäalueen jäädytystekniikka ja jäädytysputkisto on aiheuttanut paljon työtä. Korjauksia on jouduttu tekemään nopealla aikataululla, mikä on aiheuttanut käyttökatkoksia talvikausina.

Uudet ulkoliikuntaolosuhteet ja oheistilat nykystandardien mukaisiksi

Suunnitteilla oleva asemakaavamuutosehdotus sisältää kaikki kaava-alueellaolevat alueet ja sitä ympäröivät katualueet. Käytännössä kentän viereiset rakennukset (huoltorakennus ja urheilutalo) puretaan ja niiden tilalle rakennetaan keskusta-alueen täydennysrakennuksena asuntoja ja palvelutoimintoja. Nykyisen urheilutalon tilalle rakennettava kerrostalo tulee sisältämään myös liikunta-aluetta palvelevat oheistilat, kuten pukuhuonetilat, huoltotilat sekä tekniikkatilat. Ulkoliikuntaolosuhteet rakennetaan kokonaan uusiksi ja ne toteutetaan nykyaikaisen laatutason mukaisesti. Alueelle tulee nykyisen suuruinen tekojäärata sekä täysimittaisen pallokentän ja jääkiekkokaukalon. Ainoastaan kentän viereiselle pienelle monitoimikaukalolle joudutaan löytämään toinen sijainti läheltä keskusta-aluetta.

Parkinkentällä kaupungin tiloissa toimivalle miekkailuseuralle pyritään etsimään uusi harrastustila muun liikuntapaikkarakentamisen yhteydessä. Nykyisen yksityisen liikuntatoiminnan osalta järjestäjien tulee etsiä toiminnalleen uudet tilat. Asemakaavamuutos mahdollistaa myös uuden sisäliikuntatilan rakentamisen hankkeen yhteydessä, joko urheilutalo nimellä kutsuttuun uudiskerrostaloon tai kentän alle sijoittuvien maanalaisten pysäköintitilojen yhteyteen.

Hankkeen myötä mahdollisesti rakentuvien maanalaisten pysäköintitilojen sijoittuessa ulkoliikuntaolosuhteiden alle, on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että kaupungin vastuulla oleva liikuntapaikkarakentaminen mahdollisestaan normaalisti rakenteiden päälle. Liikuntapaikan vaatimien rakennekerrosten, jäädytysputkiston sekä pintarakenteiden tulee olla helposti rakennettavissa valmiiksi tasaiselle ja tasalaatuiselle maanpinnalle. Urakkarajojen määrittelyssä tulee olla tarkkana ja vastuut merkittävä huolella suunnitelmiin.

Asemakaavamuutoksessa kaupunki myy rakennusoikeutta ja tällä tuloutuksella voidaan liikuntaolosuhteet laaduntaa palvelemaan useiksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Väistötila pysyvänä ratkaisuna Kupittaalle

Parkinkentän alueen uudelleenrakentaminen tulee viemään noin kaksi vuotta. Rakentamisaikana kesäaikaista liikuntaa voidaan järjestää muilla Turun alueen tekonurmikentillä, joten kesäaikainen toiminnan järjestäminen ei ole ylitsepääsemätön ongelma. Toki erityisesti keskusta-alueen koulujen liikuntatoimintaa tulee suunnitella aiemmasta poikkeavalla tavalla. Sitä vastoin talviliikunnan kannalta, Turun ainoan suuren tekojääalueen poistuminen, on asia, joka tulee ratkaista. Tämän vuoksi on päätetty, että Kupittaan liikuntapuiston alueelle rakennetaan toinen suuri tekojääalue pysyvänä ratkaisuna ja sen tulee olla rakennettu valmiiksi ennen kuin Parkinkentän alueen rakentaminen alkaa. Näin kuntalaisten kannalta merkittävä talviliikunnan olosuhdetarjonta voidaan taata katkeamattomana. Uusi tekojääkenttäalue tulee toimimaan kesäaikana usean eri liikuntamuodon omatoimisena suorituspaikkana ja se tulee pitämään sisällään muun muassa koripallon, salibandyn ja futsalin ulko-olosuhteita.

Yhteenveto

Parkinkentän ulkoliikuntaolosuhteiden sekä Kupittaan uuden tekojääalueen suunnittelu on käynnissä ja on erittäin tärkeää, että olosuhteet toteutetaan laadukkaasti ja että ne palvelevat valmistuttuaan monipuolista käyttäjäjoukkoa. Uusien liikuntapaikkojen rakentamisessa hyödynnetään uutta tekniikkaa ja laatua, mikä takaa sen, että ympäristövaikutukset ja taloudellinen tehokkuus paranevat. Hankkeen myötä syntyvien liikuntaolosuhteiden ansiosta Turun kaupungissa on mahdollista toteuttaa liikunnallista elämäntapaa entistä paremmin ympärivuoden.

Liite 1kaavaselostus

Liite 2kaavakartta

Liite 3lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta antaa kaupunkiympäristötoimialan kaavoitukselle edellä esitetyn lausunnon VI kaupunginosan kortteliin 29, urheilu- ja virkistyspalvelualueelle sekä liittyville katualueille (os. Tuureporinkatu 2) Parkinkenttä (16/2016) mainitulle alueelle laaditusta, 16.4.2021 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus


Liitteet:

Liiklk § 50
Liite 1:Kaavaselostus
Liite 2:Kaavakartta Parkin kenttä
Liite 3:Lausuntopyyntö