Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4518.05.202110

6014-2021 (02 05 00, 12 04 01)

Alfan liikuntakeskuksen vuokrasopimuksen jatkaminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 45

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Tausta

Turun kaupungin liikuntapalvelut on aloittanut mittavan liikuntapaikkaverkon selvitystyön, jonka ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2016 laadittiin liikuntapaikkasuunnitelma 2029. Tällä hetkellä selvityksessä on yhdeksän keskeisen elinkaarensa päässä olevan liikuntapaikan/-kokonaisuuden tulevaisuuden ratkaiseminen. Ratkaisuihin liittyen valmistellaan kaupunkitasoisia linjauksia, jotka on tarkoitus tuoda päätöksentekoon syksyllä 2021. Linjausten tavoitteena on luoda suuntaviivat liikuntaolosuhteiden päivittämiselle ja uudistamiselle Turussa.

Näiden yhdeksän keskeisen ratkaistavana olevan liikuntapaikan lisäksi sisäliikuntasaliverkosto supistuu koulujen yhteydessä olevien liikuntatilojen poistuessa joko kokonaan tai määräajaksi mm. akuuttien sisäilmaongelmien ja suunniteltujen remonttien vuoksi. Verkoston 59 liikuntasalista viisi liikuntasalia (1 772 m²) on tällä hetkellä poissa käytöstä. Vuoden 2021 aikana viisi liikuntasalia (2 425 m²) on 2–6 kuukautta pois käytöstä remontin vuoksi. Useamman vuoden remonttiin on menossa lähivuosina seitsemän liikuntasalia (3 196 m²) ja kokonaan verkostosta poistuu seitsemän liikuntasalia (2 276 m²) vuosien 2021–2025 välisenä aikana. Vuoden 2019 tilastoilla tämä tarkoittaisi n. 22 000 tunnin vuosivähennystä liikuntavuoroista, joista n. 61 % on alle 20-vuotiaiden toimintaa. Lajien näkökulmasta liikuntasalien poistuminen on vaikuttanut eniten voimisteluun ja salibandyyn sekä tulee vaikuttamaan näiden lajien lisäksi lentopalloon, koripalloon, futsaliin ja käsipalloon.

Edellä mainitut liikuntapaikkaverkon muutokset vaikuttavat turkulaisten liikunta- ja urheiluseurojen toimintaan vähentäen heidän käyttämiään liikuntaolosuhteita ja heikentäen heidän toimintaedellytyksiään. Myös koululiikunnan toteutus on erittäin haastavaa, koska liikunnan opetukseen tarvittavia liikuntatiloja ei huomioida väistötilaratkaisuja selvitettäessä.

Liikuntakeskus Alfa

Yksi liikuntapaikkaverkon tulevaisuuden ratkaisua tarvitsevista ydinkohteista on vuonna 1998 liikuntakäyttöön otettu Liikuntakeskus Alfa. Se sijaitsee Liikunta Barker Oy:n omistamassa kiinteistössä Raunistulan kaupunginosassa noin 2,5 kilometrin päässä Turun keskustasta. Turun kaupungin vuokrasopimus Alfan tiloista päättyy 31.12.2023. Alfassa on liikuntatilaa yhteensä 4 221 m² sekä pukuhuone- ja aulatilaa 633 m². Liikunnan lajiolosuhteet jakautuvat telinevoimistelulle (1 345 m²), budolajeille (1 074 m²), painille (570 m²), pöytätennikselle (553 m²), nyrkkeilylle (366 m²) ja painonnostolle (313 m²). Liikuntatilojen korkeus on noin 4–6,7 metriä. 

Liikuntakeskus Alfan pääkäyttäjinä ovat 26 turkulaisen liikunta- ja urheiluseuran noin 2 850 harrastajaa sekä koululiikunta ja Turun Seudun Urheiluakatemia. Käyntejä kertyi vuonna 2019 lähes 150 000. Omatoimikäyttömahdollisuutta Alfassa ei tällä hetkellä ole. Alfassa on Turun kaupungin tarjoamat olosuhteet usealle välineistöltään erityisvaatimuksia tarvitseville lajeille. Alfan vuokrasopimuksen päättyessä kaupungilla ei ole tarjota käyttäjille toista korvaavaa tilaa olemassa olevasta liikuntapaikkaverkosta. Tammikuussa 2020 tehdyn kyselyn (n=25) mukaan liikunta- ja urheiluseurat korostavat Liikuntakeskus Alfan tärkeyttä elintärkeänä harjoitusolosuhteena useimmille siellä harjoitteleville seuroille. Noin kolmannes seuroista kokee kuitenkin Alfan tilakapasiteettien koon ja vuorojen määrän rajoittavan heidän toimintaansa sekä uusien harrastajien rekrytointia. Erityisesti telinevoimistelun nykyiset tilat ovat käyneet pieniksi sekä turvallisuuden että harrastajien tarkoituksenmukaisen harrastusintensiteetin näkökulmasta. Telinevoimistelun lisäksi käyntimääriin, tilakokoon ja varausasteisiin perustuen painonnosto ja nyrkkeily tarvitsisivat eniten lisätilaa. Arvioitu lisätilan tarve kokonaisuudessaan on noin 1 700 m².

Vuokrasopimus

Suunnitelmia ja päätöksiä korvaavista tiloista ei ole mahdollista saada aikaan niin nopeasti, että Liikuntakeskus Alfan vuokrasopimuksen päättymiseen mennessä ehdittäisiin luoda uusia vastaavan mittaluokan liikuntatiloja. Tämän seurauksena on kaupunki aloittanut neuvottelun Liikuntakeskus Alfan omistajatahon kanssa vuokrasopimuksen jatkamisesta. Vuokrasopimuksen jatkon kestoksi on suunniteltu viittä (5) lisävuotta nykyisen sopimuksen jatkoksi. Näin vuokrasopimus kestäisi 31.12.2028 saakka. Tällä aikataululla on realistista saada valmisteltua pitkänaikavälin suunnitelma, miten tiloissa nyt toimivat liikuntaolosuhteet saadaan korvattua vuosikymmeniksi eteenpäin.

Liikuntatilatarpeen vuoksi Turun kaupunki on lähtenyt selvittämään Liikuntakeskus Alfan vuokrasopimuksen jatkoneuvottelujen yhteydessä, onko kiinteistöstä mahdollista vuokrata lisätilaa myös liikuntatoimintaan. Liikuntapalvelut ja tilojen omistaja ovat yhdessä laatineet lisätilasuunnitelman, joka laajentaisi nykyisiä Alfassa olevia liikuntatiloja joko 1 634 m² tai 1 851 m² verran. Turun kaupunki on samaan aikaan neuvotellut samaan kiinteistöön mahdollisesti tulevista taiteilijatiloista, jotka osin vaikuttavat suunniteltujen liikuntatilojen sijaintiin ja sisältöön.

Kiinteistön omistajalta on saatu tarjous nykyisten tilojen vuokrasopimuksen jatkosta sekä vaihtoehtoiset tarjoukset lisätilojen vuokraamisesta vastaavan mittaisella vuokrasopimuksella. Kaupungin tilapalvelut on valmistellut saadun tarjouksen pohjalta sisäisen vuokralaskelman (liite 1), joka pitää sisällään hallinnolliset kulut ja mm. siivouksen. Vuokralaskelmassa vaihtoehtona 1 esitetään nykytilojen vuokrasopimuksen jatkoon liittyvä kustannus. Nykyisten tilojen (oheismateriaali 1) vuokrasopimuksen vuosivuokra olisi 440 547 euroa (alv 0%). Lisätilojen osalta vaihtoehtoja on kaksi riippuen siitä, tuleeko samaan kiinteistöön myös taiteilijatiloja. Vaihtoehto 2 (oheismateriaali 2) mukaisten 1 634 m² lisätilan vuosivuokra olisi 186 228 euroa (alv 0 %) ja vaihtoehto 3 (oheismateriaali 3) mukaisten 1 851 m² lisätilan vuosivuokra olisi 220 591 euroa (alv 0%). Tarjous pitää sisällään omistajan vastuulle kuuluvat tilojen muutostöiden osuudet eli ne on huomioitu vuokran kokonaissumassa. Lisäksi liikuntatilojen käytöstä koituu vuosittain kustannuksia mm sähkön, veden ja kalustamisen osalta.

Lisätilan vuokraaminen edellyttää lisämäärärahaa liikuntalautakunnan talousarvioon.  joko 186 228€ (alv 0%) tai 220 591 € (alv 0%). Tämän lisäksi liikuntapalveluiden on varusteltava lisätilat. Liikuntavälineiden varustelukustannus on noin 100 000 euroa. Lisäkustannuksia koituu myös Liikuntakeskus Alfan asiakaskulkujärjestelmän laajentamisesta sekä mm. työskentelytiloihin tehtävistä kameravalvonnan muutostöistä. Varusteluiden ja muutostöiden kokonaiskustannukset ovat 130 000 euroa. Hankintoja voidaan merkittäviltä osin hyödyntää vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen jossakin muussa kohteessa. Liikuntalautakunnan talousarvioon  on varattava määrärahat tuleville vuosille lisätiloista syntyvien kustannusten kattamiseksi.

Liikuntapalvelujen näkökulmasta on tärkeätä turvata liikuntatoiminnan jatkuminen Liikuntakeskus Alfassa riittävän pitkäksi aikaa jatkamalla vuokrasopimusta. Lisätilojen osalta vaihtoehto 2 antaa liikuntakäyttäjille paremmat edellytykset toimia. Vaihtoehto 2 on myös vuosikustannusten osalta toista lisäliikuntatilatarjousta edullisempi. Lisätilalla pystyttäisiin osin vastaamaan myös poistuneiden liikuntatilojen myötä syntyneeseen  tarpeeseen.. Mikäli kaupungin taiteilijatiloja päätetään sijoittaa samaan kiinteistöön, valitaan liikuntatilojen laajentumisvaihtoehdon 3 mukainen lisätila ja sen mukaiset kustannukset.

Liite 1Turun kaupungin tilapalveluiden laskelma

Oheismateriaali 1Liikuntakeskus Alfan nykyisten tilojen pohjapiirros

Oheismateriaali 2Lisätilavaihtoehto 2

Oheismateriaali 3Lisätilavaihtoehto 3

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta esittää kaupunginhallitukselle, edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että Liikuntakeskus Alfan nykyisten tilojen vuokrasopimusta jatketaan 31.12.2028 saakka ja että lisätilaa vuokrataan ensisijaisesti edellä esitetyn vaihtoehto 2 mukaisesti, jonka kokonaisvuokra on 626 776 € / vuosi (alv 0 %).

Mikäli kaupungin taiteilijatiloja päätetään sijoittaa samaan kiinteistöön, esitetään liikuntatilojen vuokraamista laajentumisvaihtoehdon 3 mukaisesti, jolloin kokonaisvuokra on 661 138€/vuosi (alv0%).

PäätösEhdotus hyväksyttiin lisättynä tekstillä "Lisäksi kaupungin tulee huolehtia salibandyn olosuhteiden turvaamisesta myös jatkossa".

Päätös tehtiin Lahden ehdotuksesta Jakobssonin kannattamana yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 45
Liite 1:Turun kaupungin tilapalveluiden laskelma