Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4118.05.20216

5942-2021 (02 02 00)

Ulkoliikuntapaikkainvestoinnit 2022-2025

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunnalle esitetään ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2022-2025. Vuoden 2022 osalta kohteet esitetään myös tärkeysjärjestyksessä. Ulkoliikuntapaikkojen peruskorjauksiin on käytettävissä kaupunkiympäristötoimialalla 700 000 € / vuosi, jaksolla 2022-2025. Suurimpia kohteita tällä aikavälillä ovat Jäkärlän urheilupuiston peruskunnostus sekä Hirvensalon hiihtokeskuksen sähköurakka. Näiden lisäksi peruskorjataan myös muita ulkoliikuntapaikkoja sekä kuntoratoja.

Liiklk § 41

Liikuntasuunnittelija Nea Fagerlund ja Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupungilla on laaja liikuntapaikkaverkosto, josta ulkoliikuntapaikkojen osuus on suuri. Ulkoliikuntapaikkoja on yli 300, kuntoratoja ja ulkoilureittejä on yhteensä yli 150 kilometriä. Tämän olemassa olevan ulkoliikuntapaikkaverkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen on vuosittain varattu noin 700 000 euroa. Käytännössä varat ovat liikunnan kohteisiin osoitettu kaupunkiympäristötoimialan hallinnoimasta budjetista. Liikuntapalvelut maksaa ulkoliikuntapaikoista maanvuokran perusosaa neliöihin perustuen. Liikuntapalvelukeskus vastaa haltijana myös ulkoliikuntapaikkojen ylläpidosta, johon osoitetut resurssit mitoitetaan liikuntapalvelujen talousarviossa. Investointitaso vaikuttaa siis myös liikuntapalvelujen käyttötalouteen vuokrien ja ylläpidon muodoissa.

Valmistelu vuorovaikutteisesti ja toteutus toimialojen yhteistyönä

Ulkoliikuntapaikkoihin kohdistuu enemmän kehittämis- ja peruskorjaamispaineita, kuin olemassa olevalla budjetoinnilla voidaan vuosittain toteuttaa. Uusia tarpeita syntyy yhteiskunnan muuttuessa sekä kaupungin kasvaessa ja kehittyessä. Liikuntapalveluilla on laaja tietokanta nykyisen liikuntapaikkaverkoston tilanteesta ja sen kehittämistarpeista, joita tulisi toteuttaa sekä lähiaikoina että pidemmällä aikavälillä. Tarpeita ulkoliikuntapaikkaverkoston kehittämiseksi tuovat esiin muun muassa kaupungin asukkaat, liikunta- ja urheiluseuratoimijat, liikuntapalveluiden oma henkilöstö sekä kaupungin muut toimialat. Näiltä sidosryhmiltä saapuneita kehitysehdotuksia pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan tulevien vuosien investointeja suunniteltaessa. Osallisuuden merkitys korostuu erityisesti hankkeissa, joissa suunnitellaan suurempia kokonaisuuksia. 

Liikuntapaikkainvestointeihin varattu vuosittainen määräraha riittää kattamaan vain osan koko verkoston kehittämistarpeista, joten kohteet joudutaan valitsemaan tarkkaan. Heikkokuntoisimpia ja vähällä käytöllä olevia liikuntapaikkoja joudutaan myös karsimaan, jos niiden peruskorjaamiseen ei riitä resurssit. Priorisoinnissa sovelletaan liikuntapaikkasuunnitelmassa läpinäkyviksi tehtyjä periaatteita painottaen liikuntakeskuksia, aluekeskuksia, kuntoratoja, uimarantoja ja koulujen liikuntapaikkoja sekä kaupungin yhteisiä kehityshankkeita. Kaavoituksen suuntaukset ja väestöennusteet huomioidaan myös.

Liikuntalautakunta päättää ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentaminen tilaa yleis- ja rakennussuunnittelun toimialan toteutussuunnittelusta ja rakennuttaa urakat kilpailuttamalla. Toteutussuunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienempiä rakennussuunnitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.

Vuosille 2022–2025 isompia kokonaisuuksia ovat Hirvensalon hiihtokeskus sekä Jäkärlän urheilupuisto

Vuosien 2022–2025 suurimpiin kokonaisuuksiin kuuluvat Jäkärlän urheilupuisto sekä Hirvensalon hiihtokeskus. Jäkärlän urheilupuiston yleisurheilukentän nykyiset suorituspaikat ovat huonossa kunnossa ja vaativat peruskunnostamista. Tämän ohella hiekkakenttä, tenniskentät sekä piha-alue huomioidaan kokonaisuutta suunniteltaessa ja kehitettäessä. Hirvensalon hiihtokeskuksen sähköurakan toteutus siirtyy vuodelle 2022, minkä lisäksi alueelle suunnitellaan rakennettavan valaistut kuntoportaat. Suurimpien hankkeiden lisäksi investointilistoilla on useita pienempiä kohteita, kuten kuntoratoja, tekonurmikenttiä, tenniskenttiä sekä ulkoliikuntapaikkojen valaistuksia.

Liite 1Ulkoliikuntapaikkainvestoinnit 2022–2025

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunkiympäristötoimialalle liitteessä 1 kuvattujen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2022-2025. Vuoden 2022 osalta kohteet esitetään myös tärkeysjärjestyksessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Liiklk § 41
Liite 1:Taulukko ulkoliikuntapaikkainvestoinneista 2022-2025