Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4718.05.202112

366-2021 (02 05 01)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 47

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Kaupungin avustustoimintaa ohjaavat seuraavat päätökset:

kaupunginhallitus 4.4.2016 § 143 kaupungin avustustoiminnan hallintamallin käyttöönotto ja avustusohjeet, liikuntalautakunta 22.9.2020 § 83 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2021 sekä 26.1.2021 § 7 kokonaismäärärahan 70.000€, josta perusyhdistystoiminnan toiminta-avustukseen 40.000€ (v. 2020 40.000€) ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan 30.000€ (v. 2020 30.000€).

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusvalmistelu on tehty edellä mainitut päätökset huomioiden.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja  kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa. Säännöllisen liikuntatoiminnan kriteeri on (liiklk 22.9.2020 § 83): ”Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kahden (2) kuukauden ajan.”

Hakuajan päättymiseen (1.3.2021 klo 23.59) mennessä saapui 23 kpl perusyhdistysten anomuksia (v. 2020 31 anomusta) sekä Paavo Nurmi-keskus kannatusyhdistys ry:n anomus. Korona-ajan alkaminen alkuvuodesta 2020 on vaikuttanut merkittävästi yhdistystoiminnan hakijamäärän pienentymiseen, kun liikuntatoimintaa ei ole voitu järjestää terveysturvallisesti liikuntatilojen käyttökieltojen ja henkilörajoitusten takia.

Avustuksella tuetaan perusyhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntatoimintaa.

Avustus määräytyy vuoden 2020 toiminnan perusteella. Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat samanarvoisia.

Avustusmäärärahaan sisältyy myös varaus avustaa liikuntaa ja terveyttä  edistävään tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Avustusperiaatteissa on kannustettu vuodesta 2015 lähtien yhdistysten väliseen yhteistyöhön esimerkiksi yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla, sopimushinnoilla jne. Vakiintuneimmat yhteistyökumppanuudet ovat vammais- ja kansanterveystyötä toimivien yhdistysten piirissä, joissa yhteistoiminta on alkanut jo vuonna 2015 ja toiminnot jatkuvat edelleen. Kyseisen yhdistyskentän toimijat tarjoavat toisten yhdistysten jäsenille mahdollisuuden osallistua omiin toimintaryhmiinsä. Yhteistyöparien määrä on noussut yhdeksään (9) ja alkuvuosien jälkeen toimintamuodoissa on löydetty hyviä yhteistyökonsepteja. Liikuntalautakunnan nykyinen avustusperiaate on yhdistyksiä kannustava ja säilyttää yhdistysten välisen yhteistoiminnan tason.

Liikuntalautakunnan 22.9.2020 § 83 avustusperiaatteissa kohdassa 1.2 Yleiset säädökset on lisäys vuodelle 2020 alkaen. Lisäys on kirjattu seuraavasti: ”Lasten ja nuorten (alle 20 v.) liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen /maksamisen edellytyksenä on seuran/yhdistyksen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Sitoutumisehto koskee muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ja tarkastetaan niiltä yhdistyksiltä, joilla on ollut anomuslomakkeillaan lasten ja nuorten liikuntatoimintaa v. 2020 ja kaikilta uusilta hakijoilta.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta on hakenut lisäksi Paavo Nurmi-keskuksen kannatusyhdistys ry uudistetun toimintakäytännön mukaisesti. Hakemus kohdistuu tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Liikuntalautakunnan 22.9.2020 § 83 avustusperiaatteissa on päätetty seuraavaa: ”Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää kansanterveystyön, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten, maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa tai liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka tukee kaupungin strategisia tavoitteita.” sekä lisäksi ”Liikuntaa ja terveyttä edistävään tutkimustoimintaan ja kehittämistyöhön kohdistuvissa hakemuksissa avustettavan toiminnan tavoitteet määritellään yhteistyösopimuksessa liikuntapalveluiden ja hakijan välillä. Edellä mainitun lisäksi laaditaan toimintasuunnitelma yhteistyösopimukseen perustuen. Yhteistyösopimus voidaan tehdä pitkäjänteiseksi esim. kolmen (3) vuoden mittaiseksi, jolloin ehdollinen sopimus kattaa vuodet 2021-2023”.

Paavo Nurmi-keskuksen toimintasuunnitelmassa kirjatuilla toimenpiteillä toteutetaan kaupungin strategisia painopisteitä valituilla ohjelma-alueilla:     

luodaan puitteet hyvinvoinnille laaja-alaisella yhteistyöllä (2.1.1.), tuetaan    aktiivista elämäntapaa luomalla edellytyksiä omatoimiselle aktiivisuudelle (2.3.1.), toteutetaan palveluja yhteistyöllä kansalais- ja järjestötoiminnan kanssa (2.3.2.), aktiivista elämäntapaa edistävät palvelut kohdennetaan hyödyntämällä paremmin asiakas- ja asukastietoa (2.3.3.), hyvän elämän Turkua luodaan ottamalla aktiivisuus elämäntavaksi (2.3.7.) sekä Turkua kehitetään merkittävänä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunkina (3.1.5.). Suluissa numeroviittaukset kaupungin strategiakohtiin.

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2021

Yhdistysten järjestämän kansanterveystyön, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllinen liikuntatoiminta sekä liikuntaa ja terveyttä edistävä tutkimustoiminta ja kehittämisavustus Paavo Nurmi -keskuksen kannatusyhdisty ry:n yhteistyö- ja kehittämissopimus käsitellään erillisenä asiakohtana.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä, että avustusmääräraha 70.000€ jaetaan liitteen 1 mukaisesti.

Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lahti, Jakobsson, Lehtonen, Norontaus, Ojala ja Kalmari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän pykälän kohdalla toimi Kallio.

Jakelu

aoAnojat
tpvMatilainen Päivi
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 47
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus jakotaulukko 2021