Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4218.05.20217

5891-2021 (02 05 00)

Opiskelijakausituotteen lisääminen liikuntapalveluhinnastoon

Tiivistelmä: -

Liiklk § 42

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja asiakaspalveluesimies Jaana Sitaru-Niemi:

Turku on n. 40 000 opiskelijan ja kuuden korkeakoulun kaupunki. Turun kaupunkistrategian yhtenä päämääränä on olla Suomen paras opiskelijakaupunki. Kaupunkistrategian Hyvinvointi ja aktiivisuus -pääohjelman yksi kolmesta pääteemasta on Aktiivinen turkulainen, jossa tavoitteena on mm. tukea aktiivista elämäntapaa luomalla edellytyksiä omaehtoiselle liikkumiselle hyvinvoinnin edistämiseksi. Turun kaupungin liikuntapalvelujen näkökulmasta opiskelijat muodostavat erittäin merkittävän asiakasryhmän. Tämän vuoksi liikuntapalvelut haluaa kehittää palveluitaan ja edistää yhteistyötä opiskelijoiden liikkumisen lisäämiseksi.

Opiskelijat on huomioitu liikuntapaikkojen sisäänpääsymaksujen hinnoittelussa. He kuuluvat hinnoitteluryhmään, jossa alennus on n. 30–40 % normaaliin sisäänpääsymaksuun verrattuna. Alennettuun ryhmään kuuluvat opiskelijoiden lisäksi eläkeläiset, työttömät, kuntoutustukea saavat, kotihoidontuella olevat vanhemmat, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet sekä terveydenhuollon ammattilaiselta kirjallisen suosituksen saaneet henkilöt. Sisäänpääsymaksut ovat käytössä seuraavissa liikuntapaikoissa: uimalaitoksissa ja niiden kuntosaleilla, Kupittaan urheiluhallin kuntosalilla, Parkin tekojääradalla ja Varissuon jäähallin kuntosalilla. Vuoden 2019 tilastojen mukaan alennusryhmähintaisia käyntejä oli kokonaisuudessaan n. 97 000 eli n. 23 % kaikista sisäänpääsymaksullisista liikuntapaikkakäynneistä. Opiskelijakäyntejä ei tilastosta ole mahdollista erottaa.

Liikuntapalvelut aloitti vuoden 2020 alussa valmistelutyön, jonka tarkoituksena on luoda uudistettu hinnastorakenne. Uudistuksen tarkoituksena on ottaa käyttöön kausihinnoittelu nykyisten kertamaksujen sekä sarjalatausten rinnalle. Esimerkkeinä kausihinnoittelussa ovat suosittu yli 65-vuotiaiden turkulaisten Senioriranneke, Kelan tiettyjä etuuksia saaville turkulaisille tarkoitettu Kimmoke-ranneke sekä maauimalakausituote, joka on vakiintunut osaksi hinnastoa kesän 2018 onnistuneen kokeilun jälkeen. Yhtenä kehityskohteena on ollut opiskelijoille suunnattu tuote, jolla aktivoitaisiin opiskelijoita liikkumaan Turun kaupungin liikuntapaikoilla.

Liikuntapalvelut toteutti huhti-toukokuussa 2021 opiskelijoille suunnatun sähköisen kyselyn, jolla selvitettiin opiskelijoiden kiinnostusta kausituotteeseen. Kyselyn (n= 496) perusteella 52 % vastaajista ilmoitti olevansa kiinnostunut ja 38 % vastasi ehkä olevansa kiinnostunut hyödyntämään opiskelijahintaista kausituotemahdollisuutta. 10 % ei ollut kiinnostunut kausituotteen hankkimisesta. Vastaajista n. 17 % (n=86) ei ole lainkaan käyttänyt kunnallisia liikuntapaikkoja. Liikuntapalvelut on ollut opiskelijoiden kausituotteeseen liittyen yhteydessä myös Campus Sportin edustajiin, Campus Sport vastaa korkeakouluopiskelijoiden ja -henkilöstön (Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia) liikuntapalvelutarjonnasta. Campus Sportin liikuntapalvelujen käyttöoikeus maksaa opiskelijoille 73 euroa / lukuvuosi (n. 8 kk) tai 48 euroa / lukukausi (n. 4 kk). Liikuntamaksuun sisältyy n. 100 viikoittaista ohjattua ryhmäliikuntatuntia, viiden kuntosalin käyttö sekä n. 30 tuntia avoimia palloiluvuoroja.

Muiden kaupunkien hinnastoihin vertailtaessa opiskelijoille suunnattuja kausituotteita ei juuri vaikuta olevan. Opiskelijat on huomioitu pääasiallisesti erilaisin alennuksin normaalihinnoista. Helsinki tarjoaa opiskelijoilleen neljän kuukauden pituisia kausilatauksia uimahalleihin (72 €), kuntosaleille (48 €) ja maauimaloihin (66 €). Oulussa on opiskelijoille suunnattu kuntoilukortti (35 € / kk). Tarkasteltaessa turkulaisten yksityisten kuntosalitoimijoiden hinnastoja, edullisin hintaluokka oli 18 € / kk.

Edellä olevaan pohjautuen on perusteltua uudistaa liikuntapalvelujen hinnastoa opiskelijat entistä paremmin huomioiden siten, että hinnastoon lisätään opiskelijakausituote. Tuotteen  hinta on 60 euroa ja se on voimassa kuusi kuukautta ostopäivästä. Voimassa olevalla latauksella pääsee sisälle Impivaaran uimahalliin ja kuntosalille, Kupittaan maauimalaan, Kupittaan urheiluhalliin ja kuntosalille, Paattisten aluetalon kuntosalille, Parkin tekojääradalle, Petreliuksen uimahalliin ja kuntosalille, Samppalinnan maauimalaan sekä Varissuon jäähallin kuntosalille aukioloaikojen mukaisesti. Lataus on henkilökohtainen ja siihen ovat oikeutettuja kaikki korkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijat. Tuotteen tavoitteena on aktivoida opiskelijoita liikkumaan; 10 euron kuukausi-investoinnilla opiskelija pääsee hyödyntämään 11 kaupungin liikuntapaikkaa omaan arkeensa sopivina ajankohtina. Kausituotteen lisäksi opiskelijat voivat edelleen hyödyntää liikuntapaikkojen kertamaksuihin ja sarjarannekkeisiin liittyviä alennusryhmäetuja.

Muihin kausituotteisiin nähden opiskelijakausituotteen realistinen käyttäjätavoite on n. 10 % kohderyhmästä eli n. 4 000 opiskelijaa. Kun liikunnallisesta aktiivisuudesta tulee osa päivittäistä arkea, opiskelija lataa tuotteen uudelleen puolen vuoden välein, jolloin tuotelatausten määrä tuplaantuu vuositasolla. Arvioitu käyttökeskiarvo on kaksi liikuntapaikkakäyntiä viikossa.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää päivittää liikuntapalvelujen hinnastoa edellä esitetyn mukaisesti lisäämällä hinnastoon opiskelijakausituotteen 1.8.2021 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tiedHaapanen Eeva
tiedKoljonen Timo
tiedLehmusvuori Juha
tiedNummi Oskari
tiedPyöli Ismo
tiedSotnik Kristiina
tiedVarjonen Petri
tiedVirtanen Jukka