Liite 2

 

 

Liikuntalautakunnan lausunto Parkinkentän ja sen väistön oheistilojen tarveselvityksestä

 

      Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Tilapalvelut pyytää lausuntoa 17.3.2021 (3556-2021) Parkin kentän ja sen väistön oheistilojen tarveselvityksestä liikuntalautakunnalta. Lausunnossa tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan tarveselvityksen, jonka pohjalta siirrytään jatkosuunnitteluun.

Parkinkentän asemakaavamuutoksen luonnos on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 17.3.2020. Valmisteilla oleva kaavamuutos pitää sisällään Parkin kentän alueen sekä sitä ympäröivät katualueet. Kaavaluonnoksen pohjalta on nyt laadinnassa kaavaehdotus, joka on tarkoitus asettaa nähtävillä kesään 2021 mennessä.

Nyt valmistunut Parkin kentän tilatarveselvitys käsittää Parkin kentän yhteyteen rakennettavien oheistilat (pukuhuone-, huolto-, varasto- ja henkilökunta ja tekniikkatilat). Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen mukaisesti Parkin kentän rakentamisajan aikaiseksi väistötilaksi suunniteltu tekojääkenttä on päätetty esittää pysyvänä ratkaisuna Kupittaan liikuntapuiston alueelle.

Parkin kentän liikuntaolosuhteet on ollut jo pidemmän aikaa peruskorjauksen tarpeessa. Liikuntaolosuhteiden, kentän valaistuksen ja ympäröivien aitojen peruskorjauksen ovat olleet jo aiemmin investointilistoilla, mutta niitä päätettiin siirtää kun kaavamuutosprosessi käynnistyi.

Parkin kentän liikuntaolosuhteet tulee säilymään kaavamuutoksessa ennallaan. Ainoastaan lumenkaatoalueen asvaltin päälle kesäksi asennettava monitoimiakaukalo poistuu käytöstä ja sille etsitään uusi sijoituspaikka läheltä keskustaa.

Luistelualueen ja pallokenttäalueen pysyessä nykyisessä mitoituksessa ei kentän yhteydessä olevat sisätilat tule tarvitsemaan merkittäviä muutoksia vaan niiden mitoitus on pysymässä kokonaisuudessaan samalla tasolla.

Tilojen sijoitteluun ja yksityiskohtiin tulee kiinnittää suunnitteluvaiheessa tarkempaa huomiota, jolla pystytään parantamaan palveluiden laatua ja tilojen toimintoja saadaan tehostettua ja sujuvoitettua.

Teknisten tilojen osalta tarkemmat tiedot valmistuvat vasta ulkoliikunta-alueen suunnittelun yhteydessä, joka tulee pitämään sisällään myös kentän vaatiman tekniikan.

Tilat tulevat rakentumaan uudisrakentamisena kenttäalueen vieressä sijaitsevan kerrostalon maanpäälliseen kerrokseen sekä tekniikkatilat saman rakennuksen kellarikerrokseen.

Parkin kentän kaavamuutosalue on suunniteltu rakennettavan vaiheissa, joissa ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan liikunta-alue ja se kerrostalo, jonka sisällä on kenttää palvelevat sisätilat.

Tekojääverkosto on Turussa riittämätön ja niitä olosuhteita tarvitaan lisää. Parkin kentän tekojääkenttä jää pois käytöstä rakentamisen ajaksi ja sen korvaamiseksi on suunniteltu rakennettavaksi Kupittaan liikuntapuiston alueelle korvaava tekojääalue. Tekojääalue tullaan rakentamaan pysyväksi olosuhteeksi, jota ei pureta Parkin kentän valmistuttua. Sen tulee olla käytettävissä ennen kuin Parkin kentän purku- ja rakentamistyöt aloitetaan.

Kupittaan uuden tekojääalueen yhteyteen ei rakenneta uusia sisätiloja. Ainoastaan kaksi wc-tilaa tullaan rakentamaan kentän vaatiman teknisen kontin yhteyteen ja lisäksi kenttäalueelle toteutetaan ulkokatosalue kentän käyttäjille.

Kupittaan uusitekojääalue on suunniteltu toimivan kesäkaudella kuntalaisten monitoimisena omatoimiliikuntapaikkana, sen tarkemmat suunnitelmat valmistuvat kesään 2021 mennessä

Parkin kentän kaavamuutoshankkeen yhteydessä toteutettava Parkin kentän kokonaisvaltainen peruskorjaus on kannatettava ja se takaa liikuntaolosuhteiden tasokkaana pysymisen pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi Kupittaalle samassa yhteydessä rakentuva Turun toinen tekojääkenttä tulee lisäämään kuntalaisten mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa monipuolisesti niin kesällä kuin talvella.