Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta2223.03.20218

3571-2021 (12 04 01)

Vuorojakoperiaatteisiin sisältyvä Impivaaran jalkapallohallin pisteytysmalli

Tiivistelmä: -

Liiklk § 22

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Vuoteen 2019 asti Suomen Palloliiton (SPL) Länsi-Suomen piiri toteutti turkulaisten jalkapalloseurojen vakiovuorojakoa Turun kaupungin liikuntapalvelujen vastatessa muiden lajien vakiovuorojaosta. 1.1.2020 myös jalkapalloseurojen vakiovuorojako siirtyi liikuntapalveluille. Tämä muutos nosti tarpeen luoda vakiovuorojaon tueksi pisteytysmallin, joka avaa kokonaisprosessia selkeästi, huomioi hakijat ja käytettävät resurssit oikeudenmukaisesti, on avoin kaikille osapuolille sekä huomioi myös lajikohtaiset harrastajamäärät. Lisäksi pisteytysmallilla pyrittiin siihen, että myös jalkapalloseurojen vakiovuorojako kulkee linjassa liikuntalautakunnan päättämien (21.3.2017 § 33) vuorojakoperiaatteiden kanssa sekä vastaa tasapuolisesti jalkapalloseurojen liikuntaolosuhdetarpeisiin harrastus- ja kilpailutoiminta sekä harrastajamäärät ja sarjatasot huomioiden.

Liikuntalautakunta hyväksyi 17.11.20 § 107 ulkokenttien vakovuorojakoa tukevan pisteytysmallin, joka otettiin käyttöön kesäkauden 2021 vakiovuorojakoon. Kesäkaudella kaupungin ylläpitämiä ulkokenttiä on tarjolla kymmeniä, mutta talvikaudella lajinomaisia sisäharjoittelupaikkoja on yksi: Impivaaran jalkapallohalli. Hyvin rajallisten talviharjoitteluolosuhteiden ja suuren kysynnän vuoksi koettiin tarpeelliseksi luoda oma pisteytysmallinsa myös Impivaaran jalkapallohallin talvikauden vakiovuorojaon tueksi.

Nyt esitettävä jalkapallohallin pisteytysmalli pohjautuu vahvasti käytössä olevaan ulkokenttien pisteytysmalliin. Erot löytyvät harrastajamäärien laskutavassa, jalkapalloseurojen sarjatasojen luokittelussa sekä aikajaksossa, josta kokonaistuntimäärät lasketaan. Jalkapallohallin vakiovuorojaon painopisteenä on lajinomaisten harjoitusolosuhteiden tarjoaminen lapsille ja nuorille järkevinä kellonaikoina. Jalkapallohallissa pisteet muodostuvat jalkapalloseurojen alle 15-vuotiaiden seurakohtaisten pelipassimäärien mukaan, kun ulkokentillä mukaan lasketaan kaikenikäisten harraste- ja pelipassit. Muiden lajien osalta lasketaan alle 20-vuotiaiden harrastajamäärät. Jalkapallon sarjatasoissa huomioidaan sarjat P/T 14–15 Liigasta alaspäin, kun ulkokentillä huomioidaan kaikki jalkapallon sarjatasot. Jaossa oleva kokonaisvuoromäärä kohdistuu jalkapallohallissa arkisin klo 16–21 ja viikonloppuisin klo 8–20 väliselle ajalle, kun ulkokentillä ajat vaihtelevat klo 15–22 välillä eri painotuksin.

Liikuntapalveluiden ja SPL:n edustajien tapaamisiin perustuen on koostettu Impivaaran jalkapallohallin pisteytysmalli (liite 1), jossa on hyödynnetty voimassa olevaa Turun kaupungin ulkokenttien pisteytysmallia. Tiedot lajien ja seurojen harrastajamääristä on saatu lajiliitoilta ja seuroilta. Pisteytysmallia on esitelty Impivaaran jalkapallohallia käyttäville seuroille 12.3.21 ja 15.3.21. Pisteytysmalli toimii vakiovuorojaon työkaluna, jolla tarkistetaan jokaisen jalkapallohallia käyttävän lajin ja seuran osuus jaossa olevasta kokonaistuntimäärästä. Seurat hakevat vakiovuoronsa normaaliin tapaan Timmi-varausjärjestelmän kautta. Liikuntapalvelut jakaa seuroille vakiovuorot tehtyihin hakemuksiin ja vuorojakoperiaatteisiin perustuen. Impivaaran jalkapallohallin pisteytysmalli on tarkoitus ottaa käyttöön talvikauden 2021–2022 vakiovuorojaosta alkaen. Pisteytysmallin toimivuutta ja siihen liittyviä periaatteita sekä käytännön vakiovuorojakomenettelyä tarkastellaan kauden jälkeen yhdessä käyttäjien kanssa.

Liite 1Impivaaran jalkapallohallin vakiovuorojaon pisteytysmalli

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy edellä ja liitteessä 1 esitetyn Impivaaran jalkapallohallin vakiovuorojaon pisteytysmallin osana voimassa olevia vuorojakoperiaatteita ja otettavaksi käyttöön talvikauden 2021–2022 vakiovuorojaosta alkaen.

Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että pisteytysmallin liittyvät pisteet määräytyvät kausittain mallin kriteerien mukaisesti sekä oikeuttaa asianomaiset viranhaltijat päättämään mahdollisista kausittaisista pisteytysmallin ja siihen liittyvien periaatteiden päivityksistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tiedKoljonen Timo
tpvNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 22
Liite 1:Impivaaran jalkapallohallin vakiovuorojaon pisteytysmalli