VERITAS STADIONIN KÄYTTÖOIKEUTTA JA YHTEISTOIMINTAA KOSKEVA SOPIMUS

 

 

 

 

Sopijapuolet

 

1.Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy (jäljempänä Yhtiö)

Y-tunnus: 1748928-7

Postiosoite: Hevoskarintie 23, 20100 Turku

 

Yhtiön yhteyshenkilö sopimukseen liittyvissä asioissa: Joakim Håkans, joakim.hakans@alfonshakans.com, puh. 050 63304

Yhtiön yhteyshenkilö kohteen käyttöön liittyvissä asioissa: Kari Lehtinen, kari.lehtinen@veritasstadion.com, puh. 0405747990

 

2.Turun kaupunki (jäljempänä Kaupunki)

Y-tunnus: 0204819-8

Postiosoite: PL 355, 20101 Turku

 

Kaupungin yhteyshenkilö sopimukseen liittyvissä asioissa: Markus Kalmari, markus.kalmari@turku.fi, puh. 040 0334 453

Kaupungin yhteyshenkilö kohteen käyttöön liittyvissä asioissa: Oskari Nummi, oskari.nummi@turku.fi, puh. 050 5546 230

 

 

Sopimuksen peruste: Turun kaupungin liikuntalautakunnan päätös xx.xx.2020 § xx

 

Sopimuksen tausta

 

Kupittaan stadionin kentän alue vuokrattiin Kupittaan Stadion Oy:lle 14.10.2002 päivätyllä määräaikaisella maanvuokrasopimuksella, jonka mukainen vuokra-aika päättyy 31.12.2049. Maanvuokrasopimuksella stadionin alueella olevat jalkapallokentän laitteet ja rakenteet vanhaa katsomoa (jäljempänä: Olympiakatsomo) lukuun ottamatta siirtyivät Yhtiön hallintaan maanvuokrasopimuksen keston ajaksi. Vuokra-alueella sijaitseva Olympiakatsomo jäi edelleen Kaupungin omistukseen ja hoidettavaksi, mutta Yhtiölle on kuitenkin korvauksetta annettu yksinoikeus käyttää Olympiarakennuksen katsomotiloja. Käyttöoikeus sisältää yksinoikeuden käyttää vanhaa stadionrakennusta Yhtiön myynti- ja markkinointitoimintaan lukuun ottamatta huonetilojen käyttämistä ja vuokraamista.

 

Kupittaan Stadion Oy rakensi vuosina 2002-2003 alueelle pääkatsomorakennuksen ja vuonna 2008 – 2009 päätykatsomorakennuksen, joiden käyttö-, huolto- ja investointikustannuksista Yhtiö vastaa maanvuokrasopimuksen mukaan yksin. Jalkapallokentän ja sen laitteiden hoitamisesta ja huoltamisesta on sovittu erillisessä hoito- ja yhteistyösopimuksessa. Tällä hetkellä voimassa olevan hoito- ja yhteistyösopimuksen mukaan kaupunki hoitaa ja huoltaa stadionin kenttää ml. lämpöputkiston ja sen järjestelmän sekä stadionin neljä valaisinpylvästä. Kenttään ja sen laitteisiin liittyvistä investoinneista sopijapuolet sopivat erikseen. Mikäli sovitaan, että kaupunki toteuttaa investoinnin, kaupungilla on oikeus päättää investoinnin toteuttamisen aikataulusta. Olympiakatsomon rakennusta koskevista investoinneista Kaupunki päättää erikseen investointiohjelmansa mukaisesti.

 

Lisäksi Kupittaan Stadion Oy ja Kaupunki ovat solmineet 14.10.2002 päivätyn huoneenvuokrasopimuksen Kupittaan Stadion Oy:n uudisrakennuksessa sijaitsevista pukuhuone- sosiaali- ja varastotiloista (yhteensä noin 1.718 m2) määräaikaisella vuokrasopimuksella, jonka mukainen vuokrakausi päättyy 30.6.2028.

 

Stadionin luonnonnurmikenttä kestää käyttöä vain rajoitetusti ja jalkapallon veikkausliigaa pelataan huhtikuun alusta ja marraskuulle saakka. Tämä on rajoittanut kentän käytön vain kahden ylemmän sarjatason peleihin ja valmistavia harjoituksia on voinut järjestää vain keskikesällä. Turun kaupungin liikuntapalvelut tekivät Yhtiölle vuonna 2019 aloitteen, jonka tarkoituksena oli aloittaa neuvottelut kentän luonnonnurmipinnan vaihtamisesta keinonurmipintaiseksi. Neuvotteluissa on edistytty ja tarkoituksena on toteuttaa investointi kentän pinnan vaihtamiseksi, mikä mahdollistaisi kentän käyttökapasiteetin merkittävän noston. Tämän investoinnin seurauksena toimintoja voidaan järjestää kentällä ympäri vuoden ja tapahtumien ja harjoitusten määrää voidaan lisätä noin kaksikymmenkertaiseksi.

   

Sopijapuolten yhteisenä tavoitteena on, että Stadionia käytetään maksimaalisesti lasten ja aikuisten harrastustoiminnassa, pienissä ja isoissa liikuntatapahtumissa ja peleissä sekä muissa suurtapahtumissa ympäri vuoden.

 

 

Sopimuksen tarkoitus

 

 

Tällä sopimuksella sovitaan Veritas Stadionin jalkapallokentän käyttöoikeuden luovutuksesta Turun kaupungille, kentän käyttötarkoituksesta, käyttöoikeuden sisällöstä sekä muista osapuolten yhteistyön kannalta olennaisista asioista.

 

Tämä sopimus korvaa 14.10.2002 allekirjoitetun stadionin hoito- ja yhteistyösopimuksen käyttöoikeuden voimaantulosta lähtien. Mitä maanvuokrasopimuksessa on sovittu hoito- ja yhteistyösopimuksesta, sovelletaan tämän sopimuksen voimaan tultua tähän sopimukseen.

 

 

Sopimusehdot

 

1.Kentän käyttöoikeuden kohde

 

Yhtiö luovuttaa stadionin jalkapallokentän yksinomaisen käyttöoikeuden kaupungille sopimuskauden ajaksi. Käyttöoikeuden sisällöstä sovitaan tarkemmin tämän sopimuksen kohdassa 1.2.

 

Kaupunki tulee käyttämään kenttää itse tai osoittamaan kentän jalkapallon harjoittelukäyttöön, sarjapeleihin ja otteluihin, samoin kuin muuhun soveltuvaan urheilutoimintaan sekä musiikki-, kulttuuri- ja vastaaviin ulkoilmatapahtumien järjestämiseen.

 

Kentän käyttötarkoitus on jalkapallokenttä. Käyttöoikeuden kohteen tulee olla tässä mainitun käyttötarkoituksen mukainen, ja sen tulee täyttää kentän käyttötarkoituksen mukaiselle toiminnalle asetetut, kulloinkin voimassa olevat viranomaismääräykset ja laatuvaatimukset.

 

Käyttöoikeuden kohde on osoitettu liitteenä olevissa pohjakuvissa. Käyttöoikeusalue käsittää kentän oheisalueineen ja kulkureitteineen.

 

 

2.Käyttöoikeuden sisältö

 

Kaupunki osoittaa kentän omaan tai urheiluseurojen ja muiden tapahtumanjärjestäjien käyttöön parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaupungilla on oikeus osoittaa kenttä jalkapallon ja muiden soveltuvien urheilulajien harjoittelukäyttöön, sarjapeleihin, otteluihin ja kilpailuihin, sekä musiikki-, kulttuuri- ja vastaavien ulkoilmatapahtumien järjestämiseen.

 

Käytettäessä kenttää ei-kaupallisten tapahtumien järjestämiseen, kuten juniortason harjoituksiin, sarjapeleihin ja turnauksiin, samoin kuin muuhun lasten ja nuorten liikuntakäyttöön, sekä muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseksi Kaupungin käyttöoikeuteen sisältyy kohdassa 1. mainitun lisäksi oikeus korvauksetta käyttää tai osoittaa tapahtumanjärjestäjän käyttöön Olympiakatsomon katsomotilat.

 

Aikuisten harjoitusten, sarjapelien, turnausten, otteluiden tai kilpailujen, nuorten maajoukkuetason pelien samoin kuin kaupallisten tapahtumien yhteydessä Yhtiöllä on oikeus periä Olympiakatsomon sekä omistamiensa katsomotilojen käytöstä tapahtumanjärjestäjältä korvaus. Tilojen vuokraan tulee lisätä arvonlisävero. Kaupallisilla tapahtumilla tarkoitetaan tässä yhteydessä tapahtumia, joihin tapahtumanjärjestäjä saa lipunmyyntituloja. Tapahtumanjärjestäjiltä (urheiluseurat ja muut tapahtumanjärjestäjät) perittävien korvausten hinnoitteluperusteiden sekä kentän muiden vuokraehtojen on oltava kohtuulliset ja tasapuoliset ja Kaupungin etukäteen hyväksymät. Lipputulot tässä kappaleessa tarkoitetuista tapahtumista kuuluvat tapahtumanjärjestäjälle.

 

Kaikkien tilaisuuksien järjestämisessä Kaupunki ottaa huomioon Yhtiön solmimat stadionikokonaisuuden anniskelu- sekä ravintolatoimintaa koskevat yksinoikeussopimukset.

 

Yhtiöllä on oikeus järjestää kalenterivuoden aikana kolme (3) tapahtumaa, joiden kesto rakennus- ja purkutöineen voi olla enintään kolme (3) vuorokautta. Muusta käytöstä Yhtiö sopii kaupungin kanssa erikseen ja suorittaa kaupungille käytöstä markkinaehtoisen korvauksen. Yhtiön tulee pyytää oikeutta kentän käyttöön Kaupungilta viimeistään tapahtumavuoden tammikuun loppuun mennessä. Kaupunki ja Yhtiö voivat kuitenkin em. ajankohdan jälkeenkin neuvotella kentällä järjestettävien tapahtumien yhteensovittamisesta ja aikatauluista. Kaupunki voi kieltää tapahtuman järjestämisen ehdotettuna ajankohtana perustellusta syystä, esimerkiksi sovittujen liikuntatapahtumien aikatauluihin liittyvistä syistä. Kaupungilla on oikeus tarkistaa tapahtumanjärjestäjän kanssa solmittava sopimus ja vaatia siihen tehtäväksi tarpeelliset perustellut muutokset. Mikäli Yhtiö aikoo hakea oikeuksia järjestää jokin sellainen tilaisuus, jonka tiedetään tai voidaan arvioida saavan aikaan kaupungin investointitarpeen, on Yhtiön etukäteen hankittava Kaupungin suostumus hankkeelle.

 

Yhtiön hallinnassa Olympiakatsomon takana olevaa aluetta voidaan käyttää Yhtiön ja Turun kaupungin liikuntapalveluiden osoittamaan pysäköintiin, joka on luvanvaraista. Yhtiö järjestää itse, tai halutessaan solmii pysäköintivalvontayhtiön kanssa sopimuksen alueen pysäköinninvalvonnasta. Osapuolet sopivat pysäköintipaikkojen kokonaismäärästä sekä pysäköintilupien jaosta osapuolten kesken, kun alueen pysäköintiä koskeva suunnitelma on valmistunut. Yhtiö vastaa pysäköintipaikkojen merkinnöistä maalauksin ja kyltein. Kaupunki vastaa pysäköintialueen talvihoidosta, ja muusta kiinteistöhoidosta vastaa Yhtiö.

 

Tapahtumakäytössä pysäköintialue on tapahtumanjärjestäjän käytettävissä, mutta tapahtumanjärjestäjän tulee järjestää alueelle liikenteenohjaus/valvonta tapahtuman ajaksi. Tapahtumanjärjestäjä sopii pysäköintialueen käytöstä Yhtiön kanssa.

 

 

3.Käyttöoikeuskorvaus

 

 

Käyttöoikeudesta ei suoriteta erillistä korvausta.

 

 

 

 

4.Sopimusaika ja voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun molemmat osapuolet ovat sen toimivaltaisten edustajiensa toimesta allekirjoittaneet.

 

Käyttöoikeusaika alkaa, kun keinonurmen asennusta koskeva urakka on vastaanotettu, ja jatkuu toistaiseksi voimassa olevana stadionin maa-alueesta solmitun maanvuokrasopimuksen päättymiseen saakka. Mikäli maanvuokrasopimuksen päättyessä sovitaan maanvuokrauksen jatkumisesta jalkapallostadionin ylläpitämistä varten, tämän sopimuksen voimassaolo jatkuu uuden maanvuokrasopimuksen päättymiseen saakka.

 

 

5.Investoinnit ja kentän ylläpito

 

Kaupunki vastaa kustannuksellaan kentän keinonurmipinnoitteen hankinnasta, uusimisista sekä ylläpidosta. Investointiin sisältyvät myös muutoksen edellyttämät maanrakennustyöt ja kentän lämmitysputkiston korkeustason siirto. Keinonurmen on oltava tasoltaan vähintään Uefa 2. Keinonurmen on sovelluttava kansainvälisiin peleihin koko käyttöikänsä ajan, ja Kaupunki pyytää keinonurmipinnoitteen kunnosta Uefan lausunnon tarpeen mukaan.

 

Osapuolet toteavat yhteisesti, että kenttää on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon. Kentän tulee kuitenkin pysyä kunnoltaan sellaisella tasolla, että kansainvälisten pelien järjestäminen kentällä on mahdollista. Näin ollen keinonurmi on uusittava 3 – 5 vuoden välein sen kunnosta riippuen. Kaupunki tekee päätöksen keinonurmen uusimisesta.

 

Kaupungilla on oikeus ottaa veloituksetta omaan käyttöönsä sekä kentältä poistettava luonnonnurmipinta, että stadionilta myöhempien pinnoitteen uusimistöiden yhteydessä poistettavat keinonurmipinnoitteet.

 

Kaupunki vastaa keinonurmen koneellisesta viikoittaisesta hoidosta tarpeen mukaan.

 

Kaupunki vastaa kentän lämmitysjärjestelmän ja -putkiston peruskorjauksista, ylläpidosta ja käytöstä aiheutuvista kustannuksista. Lämmitysjärjestelmään ja -putkistoon liittyvistä tulevista investoinneista osapuolet sopivat erikseen. Mikäli sovitaan, että Kaupunki toteuttaa investoinnin, Kaupungilla on oikeus päättää investoinnin toteuttamisen aikataulusta.

 

Kaupunki vastaa kentän neljän valaisinpylvään ylläpidosta ja peruskorjauksista. Valaisinpylväisiin liittyvistä investoinneista osapuolet sopivat erikseen. Mikäli sovitaan, että Kaupunki toteuttaa investoinnin, Kaupungilla on oikeus päättää investoinnin toteuttamisen aikataulusta.

 

Kaupunki vastaa omistuksessaan olevan Olympiakatsomon peruskorjauksista ja ylläpidosta. Olympiakatsomon peruskorjauksista ja muista mahdollisista investoinneista Kaupunki päättää erikseen investointiohjelmansa mukaisesti. Kaupunki vastaa Olympiakatsomon katsomotilojen puhtaanapidosta ja siivouksesta siltä osin, kuin Olympiakatsomo on tämän sopimuksen mukaisen käyttöoikeuden nojalla kaupungin tai sen osoittamien tapahtumanjärjestäjien veloituksettomassa käytössä. Siltä osin, kun Yhtiöllä on oikeus periä tapahtumanjärjestäjiltä korvausta Olympiakatsomon käytöstä, Yhtiö vastaa myös Olympiakatsomon puhtaanapidon ja siivouksen järjestämisestä.

 

Yhtiö vastaa omistamiensa rakennusten ja rakennelmien ylläpidosta, peruskorjauksista sekä mahdollisista investoinneista, ellei muuta ole erikseen sovittu. Yhtiö sitoutuu kustannuksellaan huolehtimaan siitä, että pääkatsomorakennukselle rakennetaan oma sähkökeskus käyttöoikeusajan alkamiseen mennessä.

 

 

5.1. Uusi päätykatsomo

 

 

Mikäli kaupunki toteuttaa Veritas Stadionin itäpäätyyn toteutetaan uusi päätykatsomo UEFA:n avustuksella, sovelletaan päätykatsomon käyttöoikeuteen, siivoukseen ja puhtaanapitoon sekä ylläpitovastuun jakautumiseen samoja periaatteita kuin Olympiakatsomoon.

 

Uuden päätykatsomon sijoittamisesta, rakentamisesta sekä käytöstä solmitaan erillinen sopimus edellä mainittuja periaatteita noudattaen.

 

 

 

 

 

6.Kaupalliset oikeudet

 

Yhtiöllä on yksinoikeus ravintola- ja kahvilatoimintaan stadionin alueella. Yhtiö voi kuitenkin vuokrata kahvilatiloja erikseen tapahtumanjärjestäjien käyttöön.

 

Yhtiöllä on oikeus myydä kentällä olevat mainospaikat siltä osin, kuin tässä sopimuksessa ei ole toisin sovittu.

 

Yhtiö sitoutuu siihen, että ne joukkueet, jotka pelaavat ottelunsa Stadionin kentällä, saavat kentän laitamainostulot sekä kulmapotkutilanteiden ym. otteluihin liittyvät äänimainostulot niistä mainoksista, joista kukin seura on solminut mainossopimuksen, samojen periaatteiden mukaisesti kuin ovat tähän mennessä saaneet.

 

Sopijapuolet toteavat, että Yhtiö saa tulot niistä äänimainoksista, joista se itse solmii mainossopimukset ja osuuden seurojen mainostuloista samojen periaatteiden mukaan kuin Kaupunki on aiemmin saanut osuutensa vastaavista tuloista.

 

Kentällä pelaavat seurat saavat otteluidensa televisioinnista seuralle tulevat korvaukset ja ovat niin ikään oikeutettuja käyttämiensä pelipaitamainosten tuloihin.

 

 

7.Sovellettava laki

 

Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia, ei kuitenkaan sen lainvalintasäännöksiä.

 

 

8.Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan sopijapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli neuvotteluissa ei saavuteta sovintoa, ratkaistaan erimielisyydet ensi asteessa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

 

9.Liitännäisyys muihin sopimuksiin

 

Tämä vuokrasopimus liittyy sopimuskokonaisuuteen, jonka muodostavat tämän sopimuksen lisäksi sopijapuolten solmimat Kupittaan stadionin aluetta koskeva maanvuokrasopimus sekä stadionille rakennettavan uuden katsomorakennuksen pukuhuone-, sosiaali- ja varastotiloja koskeva huoneenvuokrasopimus.

 

 

10.Sopimuksen muuttaminen

 

Tähän sopimukseen tehtävät muutokset on tehtävä kirjallisesti ja molempien osapuolten on allekirjoitettava ne.

 

Mikäli sopijapuoli jättää sopimuskauden aikana käyttämättä jotain tässä sopimuksessa mainittua oikeuttaan, ei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, että sopijapuoli olisi pysyvästi luopunut oikeudestaan vedota mainittuun oikeuteen.

 

 

11.Sopimuskappaleet   

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle.

 

 

12.Päiväys ja allekirjoitukset

 

 

TURUN KAUPUNKI      KIINTEISTÖYHTIÖ KUPITTAAN STADION OY

 

 

   ____________________      ____________________

   Markus Kalmari      Joakim Håkans

   liikuntapalvelujohtaja      

 

 

 

 

 

Liitteet:

1.Pohjakuva kentästä