Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta12308.12.202013

142-2020 (02 05 01)

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 123

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Tausta

Turun kaupunki tukee liikunta- ja urheiluseuroja subventoiduin liikuntatilahinnoin. Alle 20-vuotiaiden liikuntavuorot ovat pääasiallisesti käyttäjille maksuttomia ja yli 20-vuotiaiden vuorot ovat taloudellisesti kaupungin tukemia. Suhteutettuna liikuntatilojen käyttötuntihintalaskelmat vuorojen määrään saadaan teoreettisiksi euromääräisiksi tilasubventioiksi noin 5 miljoonaa euroa vuodessa alle 20-vuotiaiden ja 1,4 miljoonaa euroa vuodessa yli 20-vuotiaiden liikuntaan (vuosi 2019). Kaupunki ei kuitenkaan pysty tarjoamaan kunnallisesta liikuntapaikkaverkostosta tarvittavia lajiharjoitteluolosuhteita kaikille käyttäjille. Tästä johtuen liikunta- ja urheiluseurat hyödyntävät toiminnassaan yksityis- tai yhdistysomisteisia harjoitustiloja, joiden käyttömaksut ovat usein kunnallisia liikuntatiloja korkeampia.

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen on tarkoitettu turkulaisten liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminnan olosuhdekustannuksien tukemiseen pääasiallisesti alle 20-vuotiaiden liikuntatoiminnan osalta. Vesiliikunnan erityisryhmien osalta huomioidaan myös yli 20-vuotiaiden toiminnan olosuhdekustannukset. Avustuksella tuetaan harjoitustilakustannuksia, jotka syntyvät seuroille kunnallisten liikuntatilojen ulkopuolisesta käytöstä, kun kaupungilla ei ole tarjota sopivaa harjoitteluolosuhdetta. Avustuksella pyritään siihen, että harjoitustilakustannuksia tukemalla, olosuhteista aiheutuvat maksut eivät nostaisi liikkumisen hintaa lajeissa, joiden käyttäjille ei ole tarjota kunnallisia liikuntatiloja tai on kunnallisia liikuntatiloja hyvin puutteellisesti. Tavoitteena on mahdollistaa käyttäjien tasavertainen huomiointi lajista riippumatta.

Avustusmäärärahalla tuetaan kustannuksia, jotka syntyvät kunnallisten lajiharjoitustilojen ulkopuolisten liikuntatilojen todellisista tila- ja kenttävuokrista sekä käyttömaksuista. Tila- ja kenttävuokrat huomioidaan alle 20-vuotiaiden toiminnan osalta. Käyttömaksuissa hyväksyttävät kustannukset huomioidaan suhteessa seuran alle 20-vuotiaiden toiminnan määrään. Erityisryhmien vesivoimistelu- ja uintitoimintaa järjestävien yhdistysten tilakustannusten osalta huomioidaan kaiken ikäisten harrastusryhmien kulut. Pääasiallisesti avustusta myönnetään Turussa sijaitsevien liikuntapaikkojen käyttöön. Poikkeuksen edellä olevaan muodostavat Turun Monitoimihallin kilpajäähallin kustannukset ajalla 1.1.-31.3.20 sekä 1.8.-31.12.20, jolloin kaupunki tukee hallin jäävuokrakustannuksia erillisellä määrärahalla, sekä Impivaaran ja Varissuon jäähallit, joiden käyttöön on mahdollista hakea avustusta ns. kunnallisen jään ulkopuolisen aikana, kun kaukaloiden käyttö on kaikille käyttäjille maksullista iästä riippumatta.

Avustusmääräraha ja -kategoriat

Liikuntalautakunta on päättänyt 28.1.2020 § 8 määrärahavarauksesta 611 196 euroa harjoitustilavuokrien korvaamiseen. Tämän lisäksi liikuntalautakunnan alaisista muista avustusmuodoista on jakamatta seuraavat vuoden 2020 määrärahat: liikuntapaikkarakentamisen avustus 20 945,06 euroa, liikuntatapahtuma-avustus 17 932 euroa, koulutusavustus 11 444,39 euroa ja nuoren urheilijan stipendi 3 100 euroa. Jakamatonta avustusmäärärahaa on siis 53 421,45 euroa. Tämä summa siirretään harjoitustilavuokrien korvaamisen avustusmomenttiin, jolloin käytettävissä on yhteensä 664 617,45 euroa.

Liikuntalautakunta on päättänyt 10.12.2019 § 111 harjoitustilavuokrien korvaamiseen tarkoitetun avustuksen jakoperiaatteista sekä päivittänyt niitä 16.6.2020 § 58 koronavirusepidemian aiheuttamiin yhteiskunnallisiin muutoksiin liittyen. Avustushakijoiden edustamat lajit jaetaan kahteen kategoriaan. Kategorian I lajeille ei ole tarjolla kunnallisia lajiharjoitteluolosuhdekriteerit täyttäviä liikuntatiloja tai niitä on hyvin riittämättömästi. Tavoitetasona on 55–60 % avustus hyväksytyistä kustannuksista. Kategoriassa II ovat lajit, joille on tarjolla kunnallisia harjoitteluolosuhteita, mutta jotka hyödyntävät harjoittelussaan myös muita lajiharjoitteluolosuhteita. Tavoitetasona on 5–10 % avustus hyväksytyistä kustannuksista. Avustusprosentit määrittyvät anojien hyväksyttävien kustannusten määrän suhteessa jaettavaan määrärahaan.

Aiempina vuosina harjoitustilavuokrien korvaamisen avustusmuodossa on eritelty omaksi kategoriakseen turkulaisten vammaisyhdistysten vesivoimistelu- ja uintitoiminta, jolle on kokonaismäärärahasta kohdistettu 27 000 euroa jaettavaksi kaikkien ko. toimintaa järjestävien anojayhdistysten kesken. Tänä vuonna kyseisen kategorian yhdistykset on sisällytetty avustuskategoriaan I. Tämän muutoksen koetaan kohtelevan kaikkia hakijoita entistä tasavertaisemmin ja yhdenmukaisemmin. Siirto osaksi kategoriaa I tukee kyseisiä toimintoja järjestävien yhdistysten olosuhdekustannuksia aiempaa johdonmukaisemmin avustamisen kiinnittyessä hyväksyttyjen kustannusten korvaamisen suhteelliseen tavoitetasoon 55–60 % tietyn kokonaiseuromäärän sijaan. Aiempien vuosien vammaisyhdistysten vesivoimistelu- ja uintitoiminta -kategorian keskiarvoavustus vuosina 2010–2019 on ollut 37,61 % hyväksytyistä kustannuksista. Anojayhdistyksille muutos on siis suotuisa. Perusteluna sijoittumiselle avustuskategoriaan I todetaan, että Turun kaupungilla ei ole tarjota riittävästi kunnallisia liikuntaolosuhteita vesiliikunta- ja uintitoiminnan erityisryhmille, joilla soveltuvien liikuntatilojen kriteereihin sisältyvät mm. veden tietty lämpötila, allas- ja oheistilojen esteettömyys, valaistus, lyhyet siirtymisetäisyydet sekä tarvittavat reittiprofiilit.

Harjoitustilavuokrien korvaamisavustusten jaossa on käytetty liikuntalautakunnan päätöksen 11.12.2018 § 126 lajeihin perustuvaa jakoa avustuskategorioiden I ja II välillä. Uutena lajina harjoitustilojen vuokrien korvaamisavustusta haetaan e-urheilun olosuhteille. E-urheilu tunnustetaan omana liikuntamuotonaan, jonka harjoitteluolosuhteita tuetaan alle 20-vuotiaiden toiminnan osalta. Turun kaupungilla on potentiaalisia vuokrattavia kokoustiloja, joita on mahdollista hyödyntää e-urheilun harjoitteluolosuhteina. Lisäksi Turun kaupungin nuorisopalvelut toteuttaa ja kehittää e-urheilutoimintaa sekä siihen liittyviä harjoitusolosuhteita. Tämän perusteella e-urheilu sijoitetaan kategoriaan II.

Osana Turun kaupungin talouden sopeuttamisohjelmaa (kv 11.11.2019 § 161) on nostettu esille kunnallisten liikuntapaikkojen hinnoittelumallin sekä sitä kautta myös liikunnan avustusjärjestelmän uudistaminen vuosien 2020–2023 aikana. Hinnoittelumallin mahdollisesti muuttuessa myös avustusjärjestelmän on tuettava kaikkia liikunta- ja urheiluseuroja tasavertaisesti ikäryhmistä sekä lajiolosuhdetarpeista riippumatta. Johtoajatuksena avustusjärjestelmänkin uudistamisessa tulee olla turkulaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin edistäminen. Valmistelutyö avustusjärjestelmän uudistamiseksi aloitetaan vuoden 2021 aikana. Tarkastelun ja selvitystyön seurauksena harjoitustilavuokrien korvaamisen avustuskategorioiden nykyisiin sisältöihin, jakoihin ja avustusperiaatteisiin saattaa tulla muutoksia lähivuosien aikana.

Vuoden 2020 avustusjako

Maaliskuussa 2020 Suomeen levinnyt koronaviruspandemia vaikutti myös liikuntatoiminnan toteuttamiseen sekä näin ollen liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikunta järjestävien yhdistysten toimintoihin. Tämän seurauksena hakijoiden hyväksyttyjä harjoitustilavuokrien kustannuksia on kokonaisuudessaan viime vuotta vähemmän, koska käyttöperusteisia tila- ja kenttävuokramaksuja ei juuri ole tullut maalis-toukokuu-väliseltä ajalta liikuntatilojen ollessa suljettuina. Hyväksyttyjen kokonaiskustannusten ollessa pienempiä vuoteen 2019 verrattuna myös avustuksen suhteellinen määrä per hakija on tänä vuonna suurempi.

Avustusanomuksia on jätetty määräaikaan 31.10.20 mennessä yhteensä 58 kpl (liite 4). Näistä kategoriassa I käsitellään 38 kpl (liite 1) ja kategoriassa II 13 kpl (liite 2). Lisäksi kolme hakemusta käsitellään osittain molemmissa kategorioissa tiettyjen harjoitusolosuhteiden ominaisuuksien mukaan. Neljä anomusta hylätään, koska ne eivät täytä avustuskriteereitä (liite 3).

Vuoden 2020 avustusprosentit ovat:

Kategoria I                         55 %

Kategoria II                        8,23 %

Ehdotus avustuksen jakamiseksi 2020:

Liite 1                                 Kategoria I

Liite 2                                 Kategoria II

Liite 3                                 Ehdotus avustusanomusten hylkäämisestä

Liite 4                                 Harjoitustila-avustus 2020: anojat, lajit, paikat ja kustannukset

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää 28.1.2020 § 8 tehtyä vuoden 2020 avustusmäärärahajakoa koskevaa päätöstä muuttaen siirtää edellä mainitut muista avustusmuodoista säästyvät määrärahat 53 421,45 euroa harjoitustilavuokrien korvaamisavustukseen.

Liikuntalautakunta päättää jakaa 664 617,45 euron avustusmäärärahan turkulaisten urheilu- ja liikuntaseurojen harjoitustilakustannuksiin liitteiden 1 ja 2 mukaisesti. Lisäksi liikuntalautakunta hylkää anomukset tai osat anomuksista liitteiden 1, 2 ja 3 mukaisesti.

Lopulliset avustussummat maksetaan kategorioiden I ja II avustusprosenttien mukaisesti toteutuneista hyväksytyistä kustannuksista. Maksimissaan avustussumma on liitteiden 1 ja 2 mukainen. Kyseessä olevat avustusmäärärahat on tämän jälkeen käytetty loppuun.

Avustus maksetaan, kun sen edellytyksenä olevat liitteet on toimitettu liikuntapalveluille ja kun avustus on saanut lainvoimaisuuden. Liitteet on toimitettava viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa päätöspäivästä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAnojat
tpvAhtiainen Annakaisa
tiedLinnovaara Timo
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 123
Liite 1:Kategoria I
Liite 2:Kategoria II
Liite 3:Ehdotus avustusanomusten hylkäämisestä
Liite 4:Harjoitustila-avustus 2020: anojat, lajit, paikat ja kustannukset