Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10817.11.202011

143-2020 (02 05 01)

Avustus uuden liikuntapaikan rakentamiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 108

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntalautakunta on päättänyt 10.12.2019 § 111 liikuntapaikkojen rakentamiseen tarkoitetun avustuksen jakoperiaatteista ja 28.1.2020 § 8 määrärahavarauksesta 30 000 euroa. Avustuksella tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamista sekä liikuntapaikkojen laajennus- ja pieniä peruskorjaushankkeita. Avustusmuodon tavoitteena on saada turkulaisille uusia liikuntapaikkoja sekä rohkaista liikunta- ja urheiluseuroja luomaan harjoitus- ja kilpaolosuhteita.

Liikuntalautakunnan tämän vuoden määrärahavaraus 30 000 euroa on tarkoitettu pääasiallisesti kohteisiin, joiden rakennus- ja muutoskustannukset ovat pienimuotoisia: maksimissaan muutamia satoja tuhansia euroja.

Liikuntapaikkarakentamisen keskeisimmät avustusperiaatteet:

Uudet liikuntapaikat ja liikuntapaikkojen laajennushankkeet

-        Lajin nykyisten olosuhteiden tarjonta suhteessa kysyntään on ratkaisevaa.

-        Investoinnin avulla turkulaisille saadaan uusia liikuntapaikkoja ja/tai sillä on merkitystä seuran oman toiminnan kehittämiseen.

-        Avustus vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta on maksimissaan 30 % hyväksyttävistä kustannuksista.

-        Avustusta voi saada vain kerran samaan kohteeseen.

 Peruskorjaushankkeet

-        Avustusta myönnetään harkinnanvaraisesti nykyisten tilojen peruskorjauksiin.

-        Linjasaneerauskohteissa tulee kustannusjakauma osoittaa erikseen yleisten tilojen ja liikuntatilojen kohdalla.

-        Avustuksella ei tueta liikuntapaikkojen perinteisiä ylläpitokustannuksia.

Avustusta ei voi hakea takautuvasti edellisenä vuonna valmistuneisiin kohteisiin. Avustus raukeaa, jos hanketta ei ole aloitettu viimeistään puolen vuoden päästä avustuspäätöksestä.

Avustusta voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Hakemus tulee jättää ennakkokustannustiedoilla kaksi (2) kuukautta ennen ko. hankkeen aloitusta. Hakemuksia käsitellään 1-3 kertaa vuodessa.

Vuoden 2020 liikuntapaikkarakentamisen määrärahasta liikuntalautakunta on 16.6.2020 § 60 myöntänyt 96 euroa Paattisten Voima ry:lle ja 705,94 euroa Turun Flamenco ry:lle. Määrärahaa on vielä jäljellä 29 198,06 euroa.

Turun kaupungin avustusjärjestelmään on tehty kolme uutta uuden liikuntapaikan rakentamisen avustushakemusta 31.10.2020 mennessä. Näistä yhden hakemuksen hankkeen aikatauluun on tullut muutoksia. Näin ollen kyseinen hakemus käsitellään, kun hanke on jälleen ajankohtainen.

BMX Turku ry anoo avustusta seuran uudeksi harjoitteluolosuhteeksi suunnitellun hallin (os. Heikki Huhtamäen katu 2, 20360 Turku) kunnostukseen. Tila toimii ensisijaisesti talviharjoittelun mahdollistajana, mutta sitä käytetään ympäri vuoden lajityypillisen harjoittelun olosuhteena. Ohjattujen harjoitusten lisäksi hallia hyödynnetään myös valvottuun vapaa-ajoon. BMX Turku ry hakee avustusta halliin rakennettavan lähtöportin ja kaarteen kustannuksiin. Toimenpiteet on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2020 aikana. Kustannuslaskelman arvioitu yhteissumma on 2 410 euroa (sis. alv. 24 %).

TPS Juniorijalkapallo ry anoo avustusta seuran vuokraaman ja ylläpitämän Poropuiston jalkapallokentän (os. Karhunkatu 1, 20750 Turku) ja sen ympäristön peruskorjaamiseen. Peruskorjausten tavoitteena on parantaa jalkapallokentän turvallisuutta sekä lisätä alueen yleistä viihtyvyyttä. Seura on suunnitellut jalkapallokenttää ympäröivän aidan rakennuttamista, buffetterassin rakennuttamista pukukopin yhteyteen, pukukopin maalausta, kierrätyskeinonurmen hyödyntämistä kentän leventämiseen entistä turvallisemman lämmittelyalueen toteuttamiseksi sekä alueen hiekkapinnan tasoittamista. Toimenpiteet on suunniteltu aloitettaviksi vuoden 2020 aikana. Kustannuslaskelman arvioitu yhteissumma on 25 100 euroa (sis. alv. 24 %).

Molemmat yllä esitellyt hankkeet täyttävät avustusmuodon myöntökriteerit. Ne edistävät liikuntaolosuhteiden käytettävyyttä ja esitetyillä toimilla on merkitystä seurojen omien toimintojen kehittämiseen. Molempia hankkeita tuetaan 30 prosentin avustuksella.

-        BMX Turku ry: hyväksyttävä kustannus 2 410 €, avustussumma 723 €

-        TPS Juniorijalkapallo ry: hyväksyttävä kustannus 25 100 €,
avustus 7 530 €

Avustukset maksetaan liikuntapaikkarakentamisen määrärahasta, jota jää jäljelle myönnettyjen avustusten jälkeen 20 945,06 euroa.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää myöntää uuden liikuntapaikan rakentamisavustukset edellä esitetyn mukaisesti. Avustukset myönnetään toteutuneiden kustannusten mukaan, kun tarvittavat liitteet on toimitettu. Avustuksen määrä on enintään myönnetty avustussumma tai 30 % toteutuneista kustannuksista, jos ne alittavat hakemuksissa arvioidut laskelmat.

Liikuntapaikkarakentamisen avustusmäärärahaa jää liikuntalautakunnan myöhemmin päätettäväksi 20 945,06 euroa.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoBMX Turku ry
aoTPS Juniorijalkapallo ry
tpvAhtiainen Annakaisa
tiedLinnovaara Timo
tiedSotnik Kristiina