Liite 1

 

Liikuntalautakunnan lausunto Suikkilan päiväkoti ja koulu -hankkeen tarveselvityksen päätösesityksen muuttamisesta

 

 

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja Liikuntasuunnittelija Jenni Syrjämäki:

 

Tilapalvelut pyytää liikuntalautakunnalta lausuntoa Suikkilan päiväkoti ja koulu -hankkeen tarveselvityksen päätösesityksen muuttamisesta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö liikuntalautakunta tarvesuunnitelman muuttamisen siten, että uudessa esityksessä liikuntasali ja sen siipirakennus toteutetaan uudisrakennuksena, liikuntasali rakennetaan 748m2 kokoisena ja sen hallinnointi siirretään liikuntapalveluille.

 

Taustaa

Suikkilan päiväkoti ja koulu -hankkeen uudisrakennuksesta ja peruskorjauksesta on käynnissä hankesuunnittelu. Kohteen tarveselvitys on hyväksytty kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoksessa 25.11.2019 § 89. Vuonna 2019 laaditun tarveselvityksen mukaan päiväkotirakennus ja Suikkilan kouluyksikön vanhempi rakennus ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Rakennukset ovat lisäksi kooltaan liian pieniä alueen kasvaneeseen lapsimäärään verrattuna. Tarveselvityksessä päädyttiin esittämään päiväkotirakennuksen sekä koulun vanhemman rakennuksen korvaamista uudisrakennuksella ja liikuntasalin sekä sen siipirakennus esittämistä peruskorjattaviksi. Liikuntatilat määritettiin tarveselvityksen tilaohjelmaan 450m2 kokoiseksi.

 

Tilaohjelmaan esitettävät muutokset

Osana hankesuunnittelua Suikkilan koulun rakennuksiin teetettiin kuntotutkimus, jonka tulosten perusteella myös liikuntasali ja sen siipirakennus on perusteltua esittää korvattavan uudisrakennuksella peruskorjaamisen sijaan. Kuntotutkimusraportin mukaan siipirakennuksen ja liikuntasalin vaatimat korjaustyöt olisivat mittavia. Koska liikuntasali esitetään muutosehdotuksessa purettavan ja toteutettavan uudisrakennuksena ehdotetaan samalla sen rakentamista 748m2 kokoisena.

Suikkilan liikuntasalin uudisrakennuksen toteuttamista 748m2 kokoisena perustelee Suikkilan alueelliset tarpeet sekä nykyisen sisäliikuntasaliverkoston tilanne, jossa on merkittäviä puutteita riittävän isoista liikuntasaleista. Alueellisesti tarkasteltuna keskustan pohjoispuoli ja erityisesti Pitkämäen alue on selkeää katvealuetta isojen yli 700m2 liikuntasalien osalta. Suikkilan alueen lapsimäärä on kasvanut, mikä puoltaa muiden koulutilojen kasvattamisen ohella myös liikuntasalin suurentamista helpottaen liikunnanopetuksen toteuttamista.

Isot yli 700m2 liikuntasalit ovat tehokkaammin käytössä koulupäivien lisäksi myös arki-iltaisin ja viikonloppuisin niiden soveltuessa paremmin eri liikuntalajeille ja mahdollistaessa seurojen tapahtuma- ja kilpailutoiminnan toteuttamisen. Useiden urheilu- ja liikuntaseurojen laji- ja oheisharjoittelussa korostuu tarve riittävän isolle harjoitustilalle. Koulujen liikuntasalit tulee koululaiskäytön lisäksi nähdä entistä laajemmin kaikkia kuntalaisia liikuttavina lähiliikuntapaikkoina.

 

Suikkilan lähellä sijaitseva Härkämäen pieni 300m2 palloiluhalli on pian tulossa peruskorjausikään. Sen peruskorjaamisen tarpeellisuutta tulee kuitenkin pohtia, mikäli Suikkilan liikuntasali tullaan toteuttamaan tilaohjelmaan 748m2 kokoisena. Suikkilan liikuntasali sijaitsee koulun ja päiväkodin yhteydessä ja on Härkämäen palloiluhallia paremmin saavutettavissa eri kulkumuodoin.

 

Liikuntasalin ja sen oheistilojen tilaratkaisut

Suikkilan uusi liikuntasali esitetään rakennettavan siten, että liikunta-, oheis- ja varastotilat sijaitsevat kaikki samassa kerroksessa. Iltakäyttäjille osoitettavien varastojen optimaalinen koko on noin 40m2 sekä erillinen häkkivarasto 20m2. Tilan korkeudeksi esitetään 8 metriä, joka mahdollistaa useiden liikuntalajien harrastamisen. Lisäksi liikuntasaliin on kannattavaa tehdä oma erillinen sisäänkäynti, joka sijaitsee lähellä parkkipaikkaa.

 

Suikkilan koulun ja päiväkodin uudisrakentamisen yhteydessä on kiinnitettävä erityishuomiota myös koulun pihan kehittämiseen, että siitä tulee mahdollisimman viihtyisä, aktivoiva ja turvallinen. Koulun pihaan olisi järkevää rakentaa kouluhankkeen yhteydessä keinonurmipintainen nappulakenttä (64x44m). Kenttä olisi mahdollista jäädyttää talvitaikaan ja se tarjoaisi siten monipuolisen liikuntaolosuhteen ympärivuotisesti. Koulujen yhteydessä olevien liikuntasalien ohella myös koulujen pihat tulee nähdä tärkeänä lähiliikuntapaikkana alueen asukkaille.

 

Johtopäätökset

Liikuntalauta kunta puoltaa hankesuunnitteluryhmän esitystä muuttaa tarveselvityksessä hyväksyttyä suunnitelmaa peruskorjata liikuntarakennus ja sen siipirakennus. Liikuntalautakunta hyväksyy toteutusmallin, jossa liikuntasali ja sen siipirakennus toteutetaan uudisrakennuksena ja liikuntasali rakennetaan 748m2 kokoisena.

 

Liikuntalautakunta puoltaa lisäksi esitystä sijoittaa uusi liikuntasali oheistiloineen liikuntapalveluiden hallintaan, mutta samalla tulee varmistaa, että liikuntapalveluiden budjettiin osoitetaan riittävät määrärahat tilojen ylläpidon ja sisäisen vuokran osalta.