Liite 1

 

Liikuntalautakunnan lausunto Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä

 

 

      Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelut saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

 

Taustaa

Turun kaupunki aloitti syksyllä 2019 tarveselvityksen tutkiakseen vaihtoehtoista ratkaisua huonokuntoisen Juhana Herttuan koulurakennuksen peruskorjaamiselle.

 

Selvityksen aikana maaliskuussa Tarveselvityksen laadinnan aikana Juhana Herttuan koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Samaan aikaan suljettiin vastaavista syistä myös Luolavuoren koulu. Luolavuoren yläkoulun erityisoppilaiden tilat päätettiin tässä yhteydessä liittää tarveselvitykseen mukaan.

 

Lisäksi tänä vuonna muuttuneet päivitetyt väestöennusteet aiheuttivat epävarmuutta aiemmalle voimakkaalle oppilasmäärän kasvulle alueella, joten koulun mittaluokka oppilasmäärissä mitattuna oli vaarassa olla liian suuri. Turussa on ollut jo pitkään tilanne, jossa jokin koulu on peruskorjauksessa tai vanha koulu poistuu käytöstä ennen uuden valmistumista. Tämä on aiheuttanut jatkuvan tilaongelman väistötiloista, joihin voisi sijoittaa oppilaita korjausten tieltä. Tarveselvitykseen päätettiin siis liittää myös väistökoulun tilan, jotta tulevaisuudessa olisi tarjolla opetuksella laadukasta väistötilaa.

 

Linnakaupungin asuinalue on kasvanut jo viimevuosina 2015-2019 aikavälillä lähes 1500 asukkaalla ja alueella on rakenteilla jo paljon uutta asutusta. Herttuankulman ja Kirstinpuiston kaava-alueet mahdollistavat jopa yli 7000 asukkaan kasvun alueelle.

 

Oma vaikutus alueen kiinnostavuuteen tulee myös tulevaisuudessa ratkaistavaksi tulevan Satamaterminaalin ja Turun Linnan alueen uudistuksen myötä, joka ei tule ainakaan vähentämään alueella rakennettavan asuntojen kysyntää.

 

Liikuntaolosuhteet alueella

 

Turun kaupungin liikuntasalien koot ovat yleisesti hyvin pieniä, ja ne eivät tarjoa vapaa-ajan liikuntaan riittävän laadukkaita olosuhteita. Turkuun on suuri tarve saada yli 1000m2 kokoisia liikuntasaleja. Liikuntaolosuhteiden kannalta Linnakaupungin lähialueella ei ole käytännössä lainkaan tarjontaa. Alueelta löytyy 1km säteen sisältä vain pieni kanslerinpuiston hiekkakenttä ja tallimäenpuiston kenttä (nyt pois käytöstä parakkikoulun vuoksi), pienet liikuntasalit Topeliuksen ja Juhana Herttuan (poistettu käytöstä) kouluissa. Lisäksi alueen läheltä löytyy Saippua Center, jossa on pieniä yksityisiä liikuntatiloja.

 

Jo nykyinen alueen ja asukasluvun kasvu vaatii, että alueeseen tulee satsata myös liikuntaolosuhteiden osalta. Näin ollen on perusteltua, että jopa yli 1000 lapselle ja nuorelle rakentuvan monitoimitalon yhteyteen tulee saada myös iso yli 1000 neliöinen liikuntasali. Liikuntasalin lisäksi alueelle tarvitaan myös ulkoliikuntaolosuhteita, joita tulee ensisijaisesti sijoittaa koulun ja päiväkodin piha-alueelle tai sen välittömään läheisyyteen. Olosuhteiden tulee tarjota omatoimiseen liikkumiseen houkuttelevat olosuhteet ympärivuoden, jolla voidaan taata liikunnallisen elämäntavan juurtuminen alueen asukkaisiin.

 

Tilatarveselvityksestä

Tarveselvitystä on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin eri toimijoiden kesken ja tilaohjelmasta löytyy liikuntapalveluiden kannalta oleelliset ja välttämättömät tilat eli 1056m2 kokoinen liikuntasali, joka on jaettavissa kolmeen eri osaan sekä sen vaatimat pukuhuone ynnä muut oheistilat. Tämän lisäksi monitoimitaloon on tarkoitus rakentaa pienempi 200m2 liikuntatila, joka voidaan varustaa normaalista liikuntasalista poikkeavalla tavalla, tarjoamaan houkuttelevan olosuhteen pienempien lasten liikkumiseen, sekä tarvittaessa erityislasten motoristen taitojen kehittymiseen. Pienimpi liikuntatila mahdollistaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia ikäihmisten liikuntatoiminnan edistämiseen Turussa.

 

Erityisen huomio on silti kiinnitettävä monitoimitalon yhteydessä oleviin ulkoliikuntaolosuhteisiin. Monitoimitalon tontti on kokonaisuudessaan riittävän suuri, jotta siihen voidaan sijoittaa sekä yläkoululaisille suunnattuja liikuntaolosuhteita, sekä pienemmille lapsille soveltuvia olosuhteita. Olosuhteiden tarkempi suunnittelu tehdään hankesuunnitteluvaiheessa, mutta niiden tulee sisältää vähintään nappulakenttäkokoinen valaistu pallokenttä 44x64m, joka on päällystetty lyhytnukkaisemmalla keinonurmella, jotta sitä voidaan talvisin jäädyttää. Lisäksi alueelle tulee sijoittaa mm monitoimikenttä, skeitti-, skuutti- ja muita pienempiä omatoimisen liikkumisen olosuhteita eri ikäisille kuntalaisille.

 

Vaihtoehtojen arviointi

Juhana Herttuan ja Topeliuksen koulun peruskorjaaminen on pelkästään investointikustannuksiltaan merkittävästi edullisempi vaihtoehto, mutta toisaalta tällä tavalla ei ole mahdollista panostaa kasvavaa asukasmäärän kautta syntyvään palveluiden kysyntään. Näin ollen peruskorjausten lisäksi tultaisiin alueelle tarvitsemaan omat investoinnit, joiden myötä voitaisiin tarjota tilat kasvavaan alueen oppilasmäärään, yläasteikäisten erityislasten toiminnalle, päiväkotilapsille sekä liikuntaolosuhteiden käyttäjille. Niiden sijoittuminen alueelle olisi pirstaleisempaa ja näin ollen alueelle ei syntyisi samassa paikalla annettavien palveluiden synergiaetuja. Erillisten pienempien koulutilojen rakentamien alueelle voisi olla entisestään kokonaiskustannuksilta kalliimpaa.

 

Johtopäätökset

Liikuntalautakunta puoltaa monitoimitalon rakentamista esitetylle Vaasan puiston alueelle ja sitoutuu omalta osaltaan siihen rakennettaviin liikuntaolosuhteisiin. Monipuoliset ja riittävän laadukkaat liikuntaolosuhteet tarvitsevat riittävän investointibudjetin lisäksi myös ylläpitoon varattavat resurssit liikuntapalveluiden budjettiin, jotta olosuhteita voidaan ylläpitää ja tarjota ympärivuoden korkealla käyttöasteelle kuntalaisille.