Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9520.10.20207

9419-2020 (12 04 02, 10 00 02)

Impivaaran nurmikentän käyttö

Tiivistelmä: -

Liiklk § 95

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupungilta on tiedusteltu (19.5.2020), mahdollisuutta vuokrata Impivaarassa sijaitseva luonnonnurmipintainen jalkapallokenttä pitkäaikaisella sopimuksella. Kyseinen vuokra-alue kattaisi nykyisen luonnonnurmikentän lisäksi myös sen ympärillä olevat parkkipaikka-alueet sekä muuta kenttää ympäröivää aluetta. Kokonaispinta-ala vuokra-alueella olisi näin 16 790 neliötä.

Impivaarassa sijaitseva luonnonnurmipintainen jalkapallokenttä on täysimittainen jalkapallokenttä, joka on normaalikausia käytössä kesäkuusta syyskuun alkuun saakka. Luonnonnurmipintainen kenttä kestää käyttöä toimintakauden aikana maksimissaan 16 tuntia viikossa ja kenttää on viime vuosina käyttäneet pääsääntöisesti lasten ja aikuisten jalkapallo toimijat sekä rugby.

Luonnonnurmipintainen jalkapallokenttä on tyydyttävässä kunnossa, mutta sen kokonaisvolyymi käyttötunteina on varsin pieni. Kenttä on hyvin soveltuva olosuhde ns. seurakentäksi, jossa kaupunki voi luopua kentästä, jos sen vuokraava taho ottaa kokonaistaloudellisen vastuun kentästä ja edelleen kehittää sen suuremman volyymin mahdollistavaan liikuntakäyttöön. Jos kenttäolosuhdetta kehitetään ympärivuotiseksi niin se tarkoittaa, että kentälle tulee toteuttaa uusi valaistus, parkkipaikka-aluetta tulee kehittää ja kentän kokoa ja sijoittelua tulee tarkastella uudelleen. Kentän vieressä ei ole myöskään pukuhuone- ja varastotilatarjontaa, joka tulee samalla ratkaista. Mikäli kenttää halutaan käyttää isompien pelien tapahtumapaikkana, tulisi alueelle järjestää myös yleisön tarvitsemia palveluja kuten wc-tiloja, katsomo jne.

Impivaaran alue toimii talvisin myös Turun ainoana lumetettava hiihto-olosuhteena ja luonnonnurmikentän vieressä sijaitsevaa hiekka-aluetta käytetään lumetustyön prosessissa. Lumetukseen käytettävä tekniikka (jäädytystorni, pumput ja sähkösyötöt) sijaitsee luonnonnurmikentän etelän puoleisessa päädyssä. Lumetettu hiihtoreitti kiertää luonnonnurmikentän välittömässä läheisyydessä ja jatkuu Nunnavuoren kuntoradalle. Nunnavuoren kuntorata on ainoa levennetty kuntorata Turussa, jossa laadukkaammalle hiihtoladulle voidaan osoittaa riittävästi väyläleveyttä. Tämä on ollut ongelmaton yhtälö, koska viereinen pallokenttä on ollut luonnonnurmipintansa vuoksi vain kesäkäytössä.

Turun kaupunki on aloittanut vuoden 2019 loppupuolella liikuntaolosuhteiden kokonaisverkkoselvityksen, jonka tavoitteena on koota tulevaisuuden tarpeet liikuntapaikkaolosuhdeverkoston osalta. Selvityksellä vastataan kysymykseen, miten useat käyttöikänsä päähän 5-10 vuoden sisällä tulevat merkittävät liikuntakohteet korjataan tai korvataan. Impivaaran alueelle sijaitsee kaksi merkittävää uusimisiässä olevaa kohdetta: Impivaaran jäähalli ja Impivaaran jalkapallohalli. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkisuunnittelulta saadun tiedon mukaan, Impivaaran liikuntakeskuksen aluetta tulee suunnitella kokonaisuutena laatimalla alueelle kehittämissuunnitelma, jonka tulee sisältää liikuntarakennusten lisäksi alueen sisäinen liikenneverkko ja eri liikuntamuotojen sijoittuminen alueelle. Kokonaissuunnitelman pohjalta laadittava asemakaavamuutos vaatii noin 2–3 vuoden käsittelyajan.

Kaupunkia on lähestynyt useampi taho, joka haluaisi edistää liikuntaolosuhdetarjontaa Impivaaran alueella omalla yksityisellä/seura -olosuhteella. Liikuntapalvelut suhtautuu erittäin myönteisesti kehitysprosesseihin, jossa jokin toimija haluaa edistää liikuntaolosuhteita oman hankkeensa kautta. Näissä prosesseissa tullaan aina tekemään kokonaisvaltainen vaikutusten arviointi ja asiat tuodaan päätöksentekoon, kun ne ovat riittävien taustatietojen mukaisesti toteutettavissa, eikä niistä ole haittaa kokonaiskuvassa.

Koska alueeseen kohdistuu merkittäviä kaupungin omia uusimistarpeita, toteutetaan alueelle vuoden 2021 aikana yleissuunnitelma, jossa pyritään sijoittamaan alueelle kaupungin omia tulevia liikuntaolosuhdetarpeita. Vuoden 2020 loppuun mennessä varmistuu, mitä eri olosuhteita Impivaaraan halutaan tulevaisuudessa esittää kaupungin omana hankkeena. Impivaaran liikuntatoimintoihin varattu kokonaiskaava-alue mahdollistaa isojakin liikuntaa palvelevia rakennuksia.

On tärkeää, että kokonaisuutta tarkastellaan yhdessä ja se tehdään huomioiden sekä kaupungin omat liikuntaolosuhdehankkeet, sekä ulkopuolisten toimijoiden liikuntaolosuhdehankkeet. Parhaimmillaan nämä voidaan toteuttaa yhdessä, joka voi parantaa hankkeiden kustannustehokkuutta ja lisätä tuottavuutta.

Edellä esitetyn perusteella ei ole tässä vaiheessa tarkoituksen mukaista vuokrata aluetta, mutta hanketta voidaan tarkastella samalla, kun tehdään alueelle yleissuunnitelma vuoden 2021 aikana. Yleissuunnitelman osana voidaan määrittää, miten alueelle voidaan sijoittaa eri toimijoille omia tila- ja olosuhdehankkeita, jotka edistävät liikunnan olosuhdetarjontaa Turussa.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että Impivaaran nurmikentän käyttöä tarkastellaan edellä esitetysti alueelle tehtävän yleissuunnitelman yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aourheiluseurat
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus