Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8022.09.20206

10342-2020 (02 02 02)

Vapaa-aikatoimialan toimielinten talousarvioehdotus vuodelle 2021 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2021-2024 sekä strateginen sopimus 2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 80

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen ja kehittämispäällikkö Heini Parkkunen 10.9.2019:

Poikkeusolojen vuoksi talouskehyksen arviointi on ollut vaikeaa eikä vuosille 2021–2024 ole alkuvuoden aikana vahvistettu suunnittelulukuja. Lähtökohta käyttötalouden suunnittelulle on vuodelle 2020 vahvistetut taloussuunnitteluluvut. Taloussuunnitelma vuodelle 2021 sisältää yhden prosentin nettomenojen kasvun vuoden 2020 käyttötalouden talousarvioon. Vuoden 2020 aikana on tehty kaupungin talouden, kehittämisen ja viestinnän organisoitumiseen muutoksia. Muutokset vaikuttavat lähinnä toimintamenoihin. Ne alenevat vuoteen 2020 verrattuna noin 0,4 M€.

Vapaa-aikatoimialan lautakuntien talousarvioehdotuksissa ei ole varauduttu uuden työehtosopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin. Varaus palkkamenojen sopimusperusteiseen kasvuun tehdään keskitetysti kaupunginhallituksen määrärahoihin. Valmistelussa on varauduttu noin 0.8 % kustannustason kasvuun. Sopimusten perusteella tuotetuissa ulkoa ostetuissa palveluissa ei oleteta tapahtuvan keskimääräistä yleistä kustannustasokehitystä suurempaa muutosta vuoden 2021 aikana.

Vapaa-aikatoimialan palvelualueet ovat sopimusvalmisteluun liittyen tehneet talousarvioehdotuksensa vuonna 2019 vahvistettuihin taloussuunnittelulukuihin huomioiden jo toteutetut toimintojen ja henkilöstön siirrot. Kaikki nykyiset palvelut pystytään tuottamaan esityksen mukaisilla menoilla. Merkittävää epävarmuutta liittyy toimintatuloihin. Toimintatulot on ennakoitu noin 0,5 M€ euroa pienemmiksi kuin vuoden 2020 talousarviossa ja edelliseen tilinpäätökseen verrattuna 1,4 M€ pienemmiksi. Eniten epävarmuutta on orkesterin tuloissa, jotka on arvioitu puoleen edellisestä tilinpäätöksestä.

Toimialan yhteiset toiminnalliset tavoitteet

Vapaa-aikatoimialan yhteinen strateginen sopimus toimii palvelualueiden operatiivisten sopimusten raamina. Vuoden 2021 perustoiminnan sekä kehittämisen valmistelua on leimannut COVID19-pandemia mukanaan tuoma epävarmuus ja epätietoisuus mm. siitä miten käyttäjät muuttavat käyttäytymistään palveluihin hakeutumisessa.

Vapaa-aikatoimialan strategisen sopimuksen toiminnalliset tavoitteet sisältävät kaupunkistrategiasta ja strategisista ohjelmista johdetut toimialan yhteiset kaupunginvaltuustoon nähden sitovat kehittämistavoitteet. Kehittämistavoitteet ovat; aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut sekä edistetään asukkaiden kansalaistaitoja.

Sopimuksissa on huomioitu kaupunkitasoiset tavoitteet ja toimenpideohjelmat. Hyvinvoinnin ohjausryhmä on määritellyt kaikille toimialoille yhteiset kehittämistavoitteet: nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja pitkäaikaistyöttömien aktivointi, terveiden elämäntapojen edistäminen, vanhemmuuden tuki sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentäminen. Lisäksi on huomioitu Nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja sosiaalisesti kestävän kaupunkirakenteen edistäminen -ohjelma sekä kaupungin kärkihankkeet: Smart and Wise, keskustan kehittäminen ja Turun tiedepuisto.

Hallitusohjelma huomioi hyvin mm. kulttuurin ja mielekkään harrastamisen merkityksen, jotka tukevat hyvin vapaa-aikatoimialan tavoitteita ja suunniteltuja toimenpiteitä.

Edellä mainittuja tavoitteita toteuttavia toimialan yhteisiä kehittämishankkeita, kuten aktiivisuuden edistäminen ja harrastamisen tukeminen, on kirjattu sekä strategiseen että operatiivisiin sopimuksiin.

Palvelualuekohtaiset toiminnalliset tavoitteet

Nuorisolautakunnan alaisen nuorisopalvelujen toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2020 ovat kumppanuuksien kehittäminen, digitaalisten palvelujen vahvempi hyödyntäminen, innovaatio- ja ennakointikyvyn kehittäminen sekä nuorten aktiivisen kansalaisuuden edistäminen.

Liikuntalautakunnan alaisen liikuntapalvelujen vuoden 2020 operatiiviseen sopimukseen kirjatut painopisteet ovat: liikkuvat lapset ja nuoret, aktivoiva ympäristö ja olosuhteet, liikunta innostavana kumppanina elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämisessä ja liikunta- ja urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten kanssa tehtävän yhteistyön kehittäminen turkulaisten liikkumisen lisäämiseksi.

Kulttuurilautakunnan alaisen kirjastopalvelujen kehittämisen painopisteitä ovat aktiivinen kansalainen, lukeminen on ilo, digitaaliset palvelut ja monilukutaito. Kehittämisen painopisteet näkyvät toiminnassa monipuolisesti, mm. panostamalla lähikirjastojen toimintaan ja torjumalla yksinäisyyttä. Lukutaitoa ja lukemisharrastusta edistetään monin tavoin.

Museopalvelut kehittää toimintaansa vastaamaan kävijöiden odotuksia, toteuttaen siten museopalveluiden toiminta-ajatusta (Lisäämme ymmärrystä) ja visiota (Löydämme uudenlaisia tapoja olla museo) sekä kaupungin 2029 strategiaa. Historian ja tulevaisuuden museon valmistelu jatkuu.

Kulttuurilautakunnan alainen kaupunginorkesteri, TFO, on Turun musiikkikulttuurin huippuyksikkö, jonka taiteellisen laadun ja toimintaedellytysten vahvistaminen jatkuvat. Orkesteri osallistuu aktiivisesti uuden musiikkitalon suunnitteluprosessiin.      

Henkilöstön kehittäminen

Henkilöstön hyvinvointia tukevassa koko kaupungin Henkilöstö voimavarana -ohjelmassa on kolme painopistealuetta: Työ lisää hyvinvointia, Rakentava ja hallittu muutos – muutos on mahdollisuus ja Parempi johtaminen. Sekä toimialan strategiseen sopimukseen että palvelualueiden operatiivisiin sopimuksiin on kirjattu näiden painopistealueiden mukaisia ja erityisesti vapaa-aikatoimialalle merkityksellisiä tavoitteita edistäviä toimenpiteitä. Vuonna 2021 tullaan jatkamaan pääosin samoin tavoittein ja toimenpitein kuin kuluvanakin vuonna.

Vapaa-aikatoimialan henkilötyövuositavoite vuodelle 2021 on 609,5 htv. Siinä on huomioitu toimialan hallinnosta 1.9.2020 konsernihallintoon siirtyneet yhdeksän työntekijää.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2021

Liite 2Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2021

Oheismateriaali 1Museopalvelujen operatiivinen sopimus 2021

Oheismateriaali 2Kirjastopalvelujen operatiivinen sopimus 2021

Oheismateriaali 3Kaupunginorkesterin operatiivinen sopimus 2021

Oheismateriaali 4Nuorisopalvelujen operatiivinen sopimus 2021

Toimialajohtaja Minna Sartes:

Ehdotus Liikuntalautakunta päättää omalta osaltaan hyväksyä strategisen sopimuksen ja alaistensa palvelualueiden operatiiviset sopimukset sekä talous- ja toimintasuunnitelmaehdotuksen 2021–2024 liitteissä 1–2 ilmenevässä muodossa ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 80
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2021
Liite 2:Liikuntapalvelujen operatiivinen sopimus 2021