Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8322.09.20209

10290-2020 (02 05 01, 00 01 02)

Liikuntapalvelujen myöntämien avustusten periaatteet vuodelle 2021

Tiivistelmä: -

Liiklk § 83

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen / liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupungin avustukset ovat liikuntaolosuhteiden lisäksi olennaisin ja merkittävä tapa, jolla liikuntapalvelut tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja sekä liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,4 miljoonaa euroa. Seuroille ja yhdistyksille tuki on tärkeä osa toiminnan rahoitusta.

Avustusten myöntämistä tukeva ohjeisto on kolmitasoinen. Siihen sisältyvät 4.4.2016 § 143 kaupunginhallituksen hyväksymä kaupunkitasoinen yleisohjeistus, toimialakohtaiset lautakuntien vahvistamat jakoperusteet sekä näitä täydentävät käytännön toimintatapaohjeet.

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain.

Tavoitteena on, että avustusten periaatteet noudattavat lautakunnan kauden strategisia painopisteitä. Vuoden 2021 avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä (4) osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat kohdennetut erityisavustukset. Painopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät liikuntatoimen strategian mukaisesti kokonaisuuden.

Avustusperiaatteiden valmistelussa on huomioitu kaupunkitasoinen ajankohtainen päätöksenteko.

Avustusperiaatteiden päivitykset vuodelle 2021

Liikuntalautakunnan ja kaupungin avustustoiminnan yhtenäistämisen johdosta esitetään muutamia lisäyksiä ja tarkennuksia liikuntapalvelujen avustusperiaatteisiin.

Yleisiä säädöksiä on täydennetty seuraavilla kohdilla:

· Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) suositus (Epäasiallinen käytös ja häirintä urheilussa) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntalain (360/2015) ohjeistus kohdasta tasa-arvon ja suvaitsevuuden edistäminen sekä kulttuurien moninaisuuden ja ympäristön kestävän kehityksen tukeminen.

· Koronaviruspandemiaan liittyen avustusperiaatteisiin on täydennetty toimintaohjeet poikkeusoloista johtuville ajanjaksoille (liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus, muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus sekä vammaisavustaja-avustus)

· Kaupungin avustustoiminnan hakuaikojen yhtenäistämisen vuoksi esitetään lisäksi toiminta-avustusten hakuajan muutosta vuodelle 2022.

Avustusjärjestelmän kokonaisuuden laajempi uudistaminen on tullut ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi. Liikuntapalvelut valmistelee laajempaa mahdollista avustusjärjestelmän kokonaisuudistusta tuleville vuosille. Avustusjärjestelmän mahdolliset suuremmat periaatemuutokset tulevat liikuntalautakunnan käsittelyyn, kun avustusuudistuksen tarkempi sisältö ja muutosaikataulut ovat tarkentuneet. Vuodelle 2021 esitetään vain tarkentavia päivityksiä olemassa oleviin avustusperiaatteisiin.  

Liite 1Avustusperiaatteet 2021

Oheismateriaali 1Muutokset vuoden 2021 avustusten periaatteisiin

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhtiainen Annakaisa
tpvHalonen Esko
tiedLinnovaara Timo
tiedMatilainen Päivi
tiedNummi Oskari
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 83
Liite 1:Avustusperiaatteet 2021